Hopp til innhold

Oslo var alene i «budkrig» om «Snømannen»

Oslo kommune la 1,5 millioner kroner på bordet for å sikre seg at Jo Nesbøs «Snømannen» blir filmatisert i Oslo og ikke i Stockholm. Men svenskene kom aldri med et konkret tilbud.

Restaurant Schrøder og Hallstein Bjercke

HOLES HJEMMEBANE: Kulturbyråd Hallstein Bjercke (t.h.) bladde opp for å sikre at «Snømannen» blir spilt inn i Oslo, og at filmens Harry Hole kan beholde ikoniske restaurant Schrøder som stamsted.

Foto: Rolf Petter Olaisen / Gorm Kallestad / NRK / NTB

Mai 2015: Oslos kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) kan formidle nyheten om at Harry Hole kommer hjem.

Etter flere medieoppslag om at Stockholm hadde meldt seg på i kampen om å bli innspillingssted for filmatiseringen av Jo Nesbøs «Snømannen», kunne Bjercke forsikre om at Oslo hadde kontret svenskenes bud.

Det er bare ett problem med fremstillingen: Svenskene var aldri med i pengekampen om innspillinga.

Har ikke fått grønt lys

Direktør Anette Mattson i Filmregion Stockholm avviser at planene om «Snømannen»-filmen er kommet langt nok til at hennes filmfond kunne ha kommet med noe konkret tilbud.

Hallstein Bjercke

OVERBØD: Kulturbyråd i Oslo, Hallstein Bjercke (V), kom med et tilbud til produsentene av «Snømannen», for å sikre seg innspillingen til Norge.

Foto: Else Karine Archer / NRK

– Det har vi ikke, og det kan vi heller ikke gjøre, siden «Snømannen» fortsatt er under forhandling. En produksjon må få en produksjonsbeslutning før man kan gå ut med slike opplysninger, sier Mattson til NRK.

NRK har også snakket med filmens produsent, som avviser at det har kommet et tilbud fra svensk hold.

– Kan ha feilinformert bystyret

Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Oslo, Tone Tellevik-Dahl, er opprørt over å høre at Oslo har kontret et tilbud som trolig aldri har eksistert.

Tone Tellevik Dahl (Ap)

REAGERER: Arbeiderpartiets Tone Tellevik Dahl mener Bjercke kan ha feilinformert bystyret.

Foto: Pressefoto/Ap

– Jeg synes det er underlig om byråden har lagt penger på bordet uten å vite de faktiske forhold om Stockholms tilbud. Da har han feilinformert bystyret, sier Tellevik-Dahl.

Kulturbyråd Hallstein Bjercke innrømmer selv at det gikk fort i svingene da pengene kom på bordet i mai.

– Uten Stockholm inne i bildet ville nok vårt tilbud vært basert på en grundigere og roligere dialog med produksjonsselskapet, medgir Bjercke.

Han står imidlertid fast på at Oslo uansett ville kommet med et tilbud til produsentene.

– Beløpet hadde nok ikke blitt akkurat 1,5 millioner og kommet akkurat da det gjorde, men Oslo ville uansett bidratt økonomisk og praktisk.

– Hvor fikk du opplysningene om Stockholms bud fra?

– De fikk jeg fra media.

Skjønner ikke hvor opplysningen kommer fra

Norske medier meldte i mai at Stockholm har lagt 1,5 millioner kroner på bordet for å sikre seg filminnspillingen, og videre tilbudt produksjonen stenging av gater, fri parkering og gratis kontorlokaler.

Den opplysningen kommer i hvert fall ikke fra filmregion Stockholm, fastslår Mattson.

Vi har bygget opp et filmfond med 20 millioner svenske kroner, men hva som går ut fra det, er opp til hver enkelt produsent å forhandle om.

Kulturstrøm

 • Marcus og Martinus vant svensk «Maskorama»

  Marcus og Martinus Gunnarsen har vunnet den svenske utgaven av Maskorama. De norske tvillingene sier til Aftonbladet at de har fremført annenhver sang i konkurransen. Seersuksessen «Maskorama» har gått i flere land, inkludert Norge og USA.

  Marcus og Martinus
  Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB Scanpix / TT NYHETSBYRÅN
 • Kåret til Norges mest attraktive by

  Sandnes får Attraktiv by-prisen 2022, melder Arkitektnytt.

  – Sandnes har imponert juryen gjennom langsiktig og kunnskapsbasert utvikling av sentrum, som nå viser gode resultater, sier Alexandria Algard, juryleder for regjeringens Attraktiv by-pris.

  - Dette er en bekreftelse på at kommunen gjennom mange år har tatt gode valg i arbeidet med å utvikle en levende by, sier ordfører Stanley Wirak.

 • Sjelden Mercedes solgt for over én milliard

  En svært sjelden Mercedes-Benz fra 1955 er solgt på auksjon for 1,38 milliarder norske kroner. Bilen skal dermed være den dyreste som noen gang er solgt.

  Det opplyser auksjonshuset Sotheby's i London. Bilen, en Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut fra 1955, ble kjøpt av en privat samler for 135 millioner euro. Den er en av bare to i sitt slag.

  Prisen er nesten tre ganger så høy som den forrige rekorden, som ble satt i 2018 av en Ferrari 250 GTO fra 1962.

  (©NTB)

  En svært sjelden Mercedes-Benz fra 1955 er solgt på auksjon for 1,38 milliarder norske kroner. Bilen skal dermed være den dyreste som noen gang er solgt.
  Foto: AFP