Hopp til innhold

Hundre nye spill om dagen: – Mengden er helt ekstrem

Rekordmange dataspill gjør konkurransen beintøff for norske satsinger.

Aldri har det vært så mye å velge mellom for alle som er glade i dataspill. 2023 ble året da det flommet over av valg og kritikerroste storspill stod i kø.

Det norske nettstedet PressFire har gått gjennom spillåret og talt opp over 31.000 ulike utgivelser bare til PC og spillkonsoller. Det er nærmere hundre spill om dagen og det uten at tall for mobilspill er inkludert.

Det er med andre ord enda mer enn dette.

– Det som er mest overraskende er mengden og hyppigheten over spill som blir gitt ut. De siste årene har kurven skutt i været, og det er nå på et nivå der vi virkelig legger merke til det, sier redaktør Erik Fossum i PressFire til NRK.

Palworld

JANUAR-FLOM: Det nye snakkis-spillet «Palworld» som nylig ble utgitt, er ett av trolig 2000-3000 nye dataspill denne måneden.

Foto: Pocketpair

– Gode spill drukner

Der er spesielt innen småspillene og mindre indiespill at utvalget har eksplodert. For publikum kommer dette til gode gjennom flere og mer varierte spillopplevelser, men for de som har dette som et levebrød hardner kampen om tilværelsen til.

I 2020 viste en rapport at halvparten av alle indiespill til PC ikke vil tjene mer enn en gjennomsnittlig norsk månedslønn. Siden den gang har tilbudet av spill økt med 50 prosent.

Det er i dette tettpakkede indie-markedet de aller fleste aktørene i norsk spillbransje konkurrerer i.

– Mengden spill er helt ekstrem. Mange gode spill blir aldri funnet og drukner i konkurransen, forteller daglig leder Tobias Fossheim i det norske spillstudioet Krillbite.

Det Oslo-baserte spillstudioet er i sluttfasen med «Fruitbus». Et spill om søte dyr, matlaging og busskjøring.

–​ Vi tør å ha høye forventninger fordi vi har det så gøy når vi lager det. På spillmesser rundt om i verden opplever vi at de som har fått testet det, koser seg med det.

Peter Parker og Miles Morales uten maskene i spillet «Marvel's Spider-Man 2» for PlayStation 5.

NORGE MOT RESTEN: Fjorårets «Spider-Man 2» til Playstation 5 kostet over 3 milliarder kroner å lage.

Foto: Insomniac Games/Sony Interactive
Dataspillet Dustborn

Til sammenligning har det kommende norske spillet «Dustborn» et budsjett på 40 millioner kroner.

Foto: Red Thread Games
"Dune: Awakening"

Storspillet «Dune: Awakening» er ventet i 2024. Med over 400 ansatte er Funcom eneste store, globale aktør i Norge, og utvikler spill i flere hundremillionersklassen.

Foto: Funcom
Jardar Solli utvikler dataspillet Seablip helt alene.

Norsk spillbransje består også av mindre spillstudioer og enmanns-prosjekter. Jardar Solli har med oppsparte midler og støtte fra NFI, et mål om å utgi en tidlig utgave (early access) av «Seablip» i 2024.

Foto: Privat

Mummiene først ut

I samme lokaler som Krillbite, sitter et annet spillselskap som snart lanserer spillet de har brukt tre år på: «Snusmumrikken: Melodien i Mummidalen». Bak står selskapet Hyper Games, som skrev norsk spillhistorie med deres forrige spill.

Det å prøve å lage det neste store spillet som alle skal spille, blir bare mer og mer krevende, sier daglig leder Are Sundnes i Hyper Games.

«Snusmumrikken» er sammen med Funcoms store «Dune»-spill de eneste norske spillene innen topp 200 over «mest ønska spill» på PC-portalen Steam, ifølge SteamDB.

Med tanke på hvor mange spill som kommer ut hvert år er vi veldig fornøyde. Frem til lansering forventer vi også at flere setter det på ønskelisten sin.

Spår milliardindustri i Norge

At det strømmer til av nye er ikke nødvendigvis et problem, mener Erik Fossum i PressFire. Han fremhever at de store spillselskapene Sony, Nintendo og Microsoft anslår at nærmere halvparten av jordens befolkning spiller spill.

– I takt med antall spill øker antall spillere. Konkurransen er stor, men det er så mange ulike sjangrer og nisjer hvor norske spill kan gjøre det godt.

Erik Fossum i PressFire

Redaktør og spilljournalist Erik Fossum i PressFire.

Foto: PressFire.no

Den norske spillbransjen har opplevd sterk vekst i omsetning og antall ansatte siste årene. Selv om ting ser lysere ut, har 2024 startet med nyheten om store kostnadskutt og kansellerte spill blant globale aktører. Her hjemme må Snowcastle Games nedbemanne kraftig.

Redaktøren i PressFire tror veksten vil fortsette, men at vi må vente på det store gjennombruddet for norske dataspill.

– Jeg tror ikke dette blir det store året for norske spill, men jeg tror vi snart kommer til å se gode resultater. I 2025 tipper jeg vi kan kalle norsk spillutvikling for en milliardindustri, sier Fossum.

Lages det for mange dataspill?

Se indiespillet som er på alles lepper om dagen:

Et «Pokémon»-lignende spill er på alles lepper om dagen.

«Palworld» er det nye snakkisspillet.

Les andre spillsaker fra NRK:

Jardar Solli utvikler dataspillet Seablip helt alene.

Jardar (29) følger drømmen sin – har brukt over 5000 timer på et sjørøverspill

Linn Søvig.

La ned etter storsatsing: – Du må gjøre det så utrolig bra for å lykkes

Kulturstrøm

 • Flertall på Stortinget beskytter sovende lov om kinoforbud på søndager

  På søndagens kinoprogram i Oslo starter hele ti forestillinger før klokken 13.

  Det er kun lov fordi politiet gir kinoene tillatelse. Loven sier nemlig at man ikke kan ha arrangementer på helligdager mellom kl. 06 og 13.

  Venstre, Høyre og Frp har foreslått å tillate kinoforestillinger før klokken 13 på søndager. Men en samlet venstreside sier nei.

  Stortingsflertallet vil beskytte loven om kinonekt før klokken 13 på søndager, skriver Aftenposten. Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) er enig.

  – Reglene er med på å gjøre disse dagene annerledes enn resten av uken. Jeg ser ingen grunn til å liberalisere kino-regelverket, skriver hun i en e-post til avisen.

  Flere av kinoene som ofte viser filmer før kl. 13 befinner seg i Oslo. Det er Nordisk Film AS som sender søknader om dispensasjon til politiet. Oslo politidistrikt bekrefter til Aftenposten at de innvilger samtlige søknader.

  RAMMET AV PANDEMIEN: Colosseum kino i Oslo sendte en hilsen til publikum under coronapandemien. Men det kostet kinoer og teatre dyrt at publikum ble vant til å sette hjemme.
  Foto: Gitte Johannessen / NTB
 • «Oppenheimer» vinner toppprisen på SAG-utdelingen

  Filmen «Oppenheimer» er tildelt prisen for beste skuespillerensemble på Screen Actors Guild-utdelingen i Los Angeles. Dette er den gjeveste SAG-prisen.

  Film- og TV-prisene fra Screen Actors Guild (SAG) ble delt ut i Los Angeles natt til søndag norsk tid av skuespillerforbundet SAG-AFTRA. Mange av medlemmene der er også blant de som stemmer fram Oscar-prisene. SAG-prisene pleier å gi en viktig pekepinn om hvilke amerikanske filmer som får flest Oscar-priser.

  «Oppenheimer» handler om fysikeren J. Robert Oppenheimer, som ledet arbeidet med utviklingen av den første atombomben i USA.

  (NTB)