Hopp til innhold

Bli oppslukt av «FoodTube»

Nyttige grunnoppskrifter, videoer som gir deg kriblefølelsen, sjarmerende gourmet­kokker – mat-YouTube har noe for enhver smak.

FRA ØVERST TIL VENSTRE: Clarie Saffitz, J. Kjeni Lopez Alt, Andrew Rea og Maangchi.

VANN I MUNN: Litt tid foran disse YouTube-kanalene gir garantert inspirasjon.

Foto: dessertperson.com/Pengiuin Press/bingingwithbabish.com/maangchi.com

Før måtte du til matprogrammer på TV for å få se mesterkokkene lære bort oppskrifter og teknikker. Fra Ingrid Espelid Hovig og Julia Child til Eyvind Hellstrøm og Jacques Pépin – lineær-TV var det beste alternativet.

Slik er det ikke lenger.

Alt fra etablerte kjendiskokker til uerfarne tenåringer med mobil­kamera skaper kreative og lærerike matvideoer på sosiale medier.

Her følger ni YouTube-kanaler for deg som ikke blir mett av tradisjonelle koke­bøker:

Babish Culinary Universe

BACON OG SJOKOLADE: Andrew Rae med en noe umake kombinasjon.

Andrew Rea har blitt nærmest en matgud på nettet med nesten 10 millioner abonnenter.

Det begynte med serien «Binging with Babish», hvor Andrew gjenskaper retter fra kjente serier og filmer.

Over årene har kanalen vokst til å bli et slags mekka for mat­entusiaster. Den heter nå «Babish Culinary Universe».

Andrews videoer viser hvordan du lager alt fra fersk pasta til hjemmelaget bacon. Han kombinerer humor og matglede på en nedpå og stilfull måte som gjør at du alltid har lyst til å se mer.

Passer for: Deg som vil lære å lage enkle så vel som kompliserte retter fra bunnen av, og som har tid å avse til å eksperimentere på kjøkkenet.

Andre i denne kategorien:

Cooking Tree

BEHAGELIGE JORDBÆR: Jordbærkake som får det til å krible.

Du vet den kriblingen du kjenner i nakken eller i hode­bunnen når du hører visse lyder? Dette kalles ASMR, og YouTube er full av videoer som skal fremkalle denne følelsen.

Noen elsker det fordi det gjør dem avslappet. Andre hater det og synes det er ekkelt.

Hvis du tilhører førstnevnte kategori, bør du sjekke ut «Cooking Tree». Her finner du vakre kaker og desserter, presentert et i avslappet tempo med behagelige farger og akkurat passe mengde ASMR-lyd.

Enten du vil lage en skikkelig pen kake til selskap eller du bare trenger å sone ut litt, er dette YouTube-kanalen for deg.

Passer for: Deg som er litt stressa om dagen, og som liker å se på vakre og avslappende videoer.

Andre i denne kategorien:

Claire Saffitz x Dessert Person

«DANISH» MED BLÅBÆR: Et delikat wienerbrød tryllet fram av Claire Saffitz.

Claire Saffitz ble en sensasjon på nettet gjennom Bon Appétít-serien «Gourmet Makes», der hun gjenskapte kjent godteri og snacks i gourmet­versjoner. I 2020 forlot hun Bon Appétít i kjølvannet av rasisme­kontroverser rundt kanalen.

Den sjarmerende kokken tok i stedet med seg sin imponerende bake- og kokkeinnsikt til en egen YouTube-kanal.

Hun forklarer ikke bare hva du skal gjøre, men også hvorfor du må gjøre det. Oppskriftene spenner fra ganske enkle, som focaccia og brownies, til mer kompliserte, som croquembouche og wienerbrød.

På «Claire Saffitz x Dessert Person» får du oppskrifter og veiledning av høyeste kvalitet.

Passer for: Deg som aldri sier nei til dessert, og som gjerne skulle forbedret bake­ferdighetene dine.

Andre i denne kategorien:

Munchies

IKKE HVERDAGSSUSHI: Men sabla god. Se Vices reporter spise eksklusiv fisk.

Mediehuset Vice har i mange år gitt oss sikleverdige oppskrifter og utforskende matjournalistikk. På YouTube-kanalen «Munchies» serveres mat­kultur gjennom oppskrifter, restaurant- og kokkeportretter, reportasjer og mye, mye mer.

Lær å lage fritert ravioli i vodkasaus, eller bli med til Milanos mest eksklusive sushi­restaurant for å se journalisten spise sushi med gullblad, rogn og trøffel.

Du blir mett bare ved å se på de fristende videoene til Vices talentfulle journalister og kokker.

Passer for: Deg som er opptatt av kulturen rundt mat, og som ikke er redd for å fråtse litt iblant.

Andre i denne kategorien:

Maangchi

KIMCHI FOR DUMMIES: Lær koreansk kokkekunst av Emily.

Emily Kim, bedre kjent som Maangchi, er kjent for å ha gjort autentisk koreansk mat tilgjengelig for et globalt publikum. Det er kanskje derfor The New York Times sammenlignet henne med Julia Child i 2015.

Da hadde hun 610.000 abonnenter – nå har hun nesten 6 millioner.

Kombinasjonen av en leken holdning og et eksepsjonelt kokke­talent har gjort henne elsket og respektert av matglade nettbrukere.

Passer for: Deg som elsker asiatisk mat, og som ennå ikke har prøvd deg på oppskrifter fra Korea.

Andre i denne kategorien:

Rainbow Plant Life

VELDIG GOD VEGANSK: Nisha Vora er klar for å overbevise deg.

Nisha Vora bruker bred kunnskap om smaks­sammensetninger for at du ikke skal savne dyreprodukter i rettene hennes.

Prøv hennes veganske rekonstruksjon av crunchwrap supreme eller enkle smaksbombe av en curry hvis du trenger å bli overbevist.

Med «Rainbow Plant Life» motbeviser Nisha Vora myten om at vegansk mat er kjedelig.

Passer for: Deg som synes det virker vanskelig og kjedelig å slutte med kjøtt, eller som trenger å overbevise venner og familie om at vegansk mat er digg.

Lignende kanaler:

J. Kenji López-Alt

«GOPRO-KOKKEN»: J. Kenji López-Alt lager mat fra kokkens perspektiv.

J. Kenji López-Alt ble først kjent gjennom spalten sin «The Food Lab» på nettsiden Serious Eats. Der skrev han med en vitenskapelig tilnærming om mat.

I detalj gikk han gjennom hvordan hver eneste lille variabel kunne ha utslag for rettens utseende, tekstur og smak – til alle mat­nerders store begeistring.

Nå er han å finne på YouTube, hvor han filmer med et lite kamera på hodet mens han lager raske og enkle matretter. Minimalt med klipping gjør videoene ekstra verdifulle.

Passer for: Deg som vil lære hvordan du gjør hverdags­maten så enkel og digg som mulig, ved hjelp av fornuftige og effektive tips.

Flere i denne kategorien:

Mark Wiens

MARK I THAILAND: Mark Wiens drar verden rundt og viser fram både kjente og ukjente matgleder.

Er du av typen som planlegger reisemål ut fra hvor du har mest lyst til å spise? Da må du sjekke ut Mark Wiens.

På kanalen sin tar Mark deg med til alle verdens kriker og kroker. Han utforsker så vel steder og retter du kanskje ikke har hørt om før, som storbyer og kjent gatemat.

Marks lidenskap og smittende entusiasme drar deg inn og gjør at du får lyst til å smake alt han spiser.

Passer for: Deg som elsker reise­programmer, og som helst bare skulle utforsket ny mat hele tiden.

Flere i denne kategorien:

Steve the Bartender

MIKS DET OPP: Bartender Steve viser deg hvordan.

På tide å utvide drink­repertoaret? Hos australieren «Steve the Bartender» er du i trygge hender.

Steve viser deg hvordan du lager forskjellige friske, røkte, sure, søte, flåsete og elegante drinker og demonstrerer at det er lettere enn du kanskje tror.

Passer for: Deg som har mestret gin og tonic og screwdriver, og er klar for å ta steget inn i de voksne drinkers rekker.

Flere i denne kategorien:

Hei!

Ble du sulten eller lysten på å lage mat av å lese denne saken? Ta gjerne en titt på matbøker som jeg anbefaler; enten du skal ha middagsselskap, vil løfte nivået på fredagstacoen eller lage ramen.

Alle anmeldelser og anbefalinger fra NRK finner du på nrk.no/anmeldelser.

Anbefalt videre lesing:

Kulturstrøm

  • TV 2-leiinga beklagar oppførselen til Fredrik Græsvik

    Privatpersonen Eirik Furuseth fekk meldingar frå TV 2-journalist Fredrik Græsvik etter at Furuseth hadde skrive ein Facebook-melding om TV 2 si handtering av skyteepisoden i Oslo.

    Furuseth opplevde meldingane frå Græsvik som truande. TV 2 beklagar oppførselen frå journalisten.

    – Vi beklagar at førespurnaden blei sendt frå journalisten overhovudet. Det var ikkje dekning for slike påstandar, og det er dermed brot på våre eigne rutinar, skriv utanrikssjef i TV 2, Aslaug Henriksen i ein e-post til Nettavisen, som først skreiv om saka.

  • Oslo Pride ventar med arrangement til etter sommarferien

    I går vart trugselnivået i Noreg sett ned frå høgste nivå, nivå fem, til nest høgste nivå, nivå fire. Politiet i Oslo har sagt at dei vil vurdere kvart enkelt offentleg arrangement no.

    Oslo Pride presiserer likevel at dei ikkje vil arrangere noko i Oslo akkurat no. Dei skal diskutere vegen vidare med det skeive miljøet etter sommarferien.

    Likevel meiner leiar i Oslo Pride, Inger Kristin Haugsevje, at det er viktig at resten av landet gjennomfører planlagde arrangement.

    – No er det viktigare enn nokosinne å delta på pride i bygda og i byen du bur, seier ho.

    Ho oppmodar alle til å slå ring om sine skeive, og at dei støttar opp om lokale markeringar.