Før måtte du til matprogrammer på TV for å få se mesterkokkene lære bort oppskrifter og teknikker. Fra Julia Child til Eyvind Hellstrøm og Jacques Pépin – lineær-TV var det beste alternativet.
ogSlik er det ikke lenger.
Alt fra etablerte kjendiskokker til uerfarne tenåringer med mobilkamera skaper kreative og lærerike matvideoer på sosiale medier.
Her følger ni YouTube-kanaler for deg som ikke blir mett av tradisjonelle kokebøker:
Babish Culinary Universe
Andrew Rea har blitt nærmest en matgud på nettet med nesten 10 millioner abonnenter.
Det begynte med serien «Binging with Babish», hvor Andrew gjenskaper retter fra kjente serier og filmer.
Over årene har kanalen vokst til å bli et slags mekka for matentusiaster. Den heter nå «Babish Culinary Universe».
Andrews videoer viser hvordan du lager alt fra fersk pasta til hjemmelaget bacon. Han kombinerer humor og matglede på en nedpå og stilfull måte som gjør at du alltid har lyst til å se mer.
Passer for: Deg som vil lære å lage enkle så vel som kompliserte retter fra bunnen av, og som har tid å avse til å eksperimentere på kjøkkenet.
Andre i denne kategorien:
Cooking Tree
Du vet den kriblingen du kjenner i nakken eller i hodebunnen når du hører visse lyder? Dette kalles ASMR, og YouTube er full av videoer som skal fremkalle denne følelsen.
Noen elsker det fordi det gjør dem avslappet. Andre hater det og synes det er ekkelt.
Hvis du tilhører førstnevnte kategori, bør du sjekke ut «Cooking Tree». Her finner du vakre kaker og desserter, presentert et i avslappet tempo med behagelige farger og akkurat passe mengde ASMR-lyd.
Enten du vil lage en skikkelig pen kake til selskap eller du bare trenger å sone ut litt, er dette YouTube-kanalen for deg.
Passer for: Deg som er litt stressa om dagen, og som liker å se på vakre og avslappende videoer.
Andre i denne kategorien:
Claire Saffitz x Dessert Person
Claire Saffitz ble en sensasjon på nettet gjennom Bon Appétít-serien «Gourmet Makes», der hun gjenskapte kjent godteri og snacks i gourmetversjoner. I 2020 forlot hun Bon Appétít i kjølvannet av rasismekontroverser rundt kanalen.
Den sjarmerende kokken tok i stedet med seg sin imponerende bake- og kokkeinnsikt til en egen YouTube-kanal.
Hun forklarer ikke bare hva du skal gjøre, men også hvorfor du må gjøre det. Oppskriftene spenner fra ganske enkle, som focaccia og brownies, til mer kompliserte, som croquembouche og wienerbrød.
På «Claire Saffitz x Dessert Person» får du oppskrifter og veiledning av høyeste kvalitet.
Passer for: Deg som aldri sier nei til dessert, og som gjerne skulle forbedret bakeferdighetene dine.
Andre i denne kategorien:
Munchies
Mediehuset Vice har i mange år gitt oss sikleverdige oppskrifter og utforskende matjournalistikk. På YouTube-kanalen «Munchies» serveres matkultur gjennom oppskrifter, restaurant- og kokkeportretter, reportasjer og mye, mye mer.
Lær å lage fritert ravioli i vodkasaus, eller bli med til Milanos mest eksklusive sushirestaurant for å se journalisten spise sushi med gullblad, rogn og trøffel.
Du blir mett bare ved å se på de fristende videoene til Vices talentfulle journalister og kokker.
Passer for: Deg som er opptatt av kulturen rundt mat, og som ikke er redd for å fråtse litt iblant.
Andre i denne kategorien:
Maangchi
Emily Kim, bedre kjent som Maangchi, er kjent for å ha gjort autentisk koreansk mat tilgjengelig for et globalt publikum. Det er kanskje derfor The New York Times sammenlignet henne med Julia Child i 2015.
Da hadde hun 610.000 abonnenter – nå har hun nesten 6 millioner.
Kombinasjonen av en leken holdning og et eksepsjonelt kokketalent har gjort henne elsket og respektert av matglade nettbrukere.
Passer for: Deg som elsker asiatisk mat, og som ennå ikke har prøvd deg på oppskrifter fra Korea.
Andre i denne kategorien:
Rainbow Plant Life
Nisha Vora bruker bred kunnskap om smakssammensetninger for at du ikke skal savne dyreprodukter i rettene hennes.
Prøv hennes veganske rekonstruksjon av crunchwrap supreme eller enkle smaksbombe av en curry hvis du trenger å bli overbevist.
Med «Rainbow Plant Life» motbeviser Nisha Vora myten om at vegansk mat er kjedelig.
Passer for: Deg som synes det virker vanskelig og kjedelig å slutte med kjøtt, eller som trenger å overbevise venner og familie om at vegansk mat er digg.
Lignende kanaler:
J. Kenji López-Alt
J. Kenji López-Alt ble først kjent gjennom spalten sin «The Food Lab» på nettsiden Serious Eats. Der skrev han med en vitenskapelig tilnærming om mat.
I detalj gikk han gjennom hvordan hver eneste lille variabel kunne ha utslag for rettens utseende, tekstur og smak – til alle matnerders store begeistring.
Nå er han å finne på YouTube, hvor han filmer med et lite kamera på hodet mens han lager raske og enkle matretter. Minimalt med klipping gjør videoene ekstra verdifulle.
Passer for: Deg som vil lære hvordan du gjør hverdagsmaten så enkel og digg som mulig, ved hjelp av fornuftige og effektive tips.
Flere i denne kategorien:
Mark Wiens
Er du av typen som planlegger reisemål ut fra hvor du har mest lyst til å spise? Da må du sjekke ut Mark Wiens.
På kanalen sin tar Mark deg med til alle verdens kriker og kroker. Han utforsker så vel steder og retter du kanskje ikke har hørt om før, som storbyer og kjent gatemat.
Marks lidenskap og smittende entusiasme drar deg inn og gjør at du får lyst til å smake alt han spiser.
Passer for: Deg som elsker reiseprogrammer, og som helst bare skulle utforsket ny mat hele tiden.
Flere i denne kategorien:
Steve the Bartender
På tide å utvide drinkrepertoaret? Hos australieren «Steve the Bartender» er du i trygge hender.
Steve viser deg hvordan du lager forskjellige friske, røkte, sure, søte, flåsete og elegante drinker – og demonstrerer at det er lettere enn du kanskje tror.
Passer for: Deg som har mestret gin og tonic og screwdriver, og er klar for å ta steget inn i de voksne drinkers rekker.
Flere i denne kategorien:
Hei!
Ble du sulten eller lysten på å lage mat av å lese denne saken? Ta gjerne en titt på matbøker som jeg anbefaler; enten du skal ha middagsselskap, vil løfte nivået på fredagstacoen eller lage ramen.
Alle anmeldelser og anbefalinger fra NRK finner du på nrk.no/anmeldelser.