Tidligere TV 2-sjef: Ville anbefalt å samle TV 2 i Oslo

TV 2s tidligere toppsjef Alf Hildrum mener kanalen har mest å tjene på å legge ned hovedkontoret i Bergen og flytte hele virksomheten til Oslo.

Alf Hildrum

VILLE GÅTT FOR FLYTTING: Tidligere TV 2-sjef Alf Hildrum sier han ville gått inn for å flytte TV 2 til Oslo dersom han da hadde visst det han vet nå.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

To år etter at han forlot sjefsstolen i TV 2, kaster Alf Hildrum seg inn i lokaliseringsdebatten rundt sin tidligere arbeidsplass.

I en kronikk i BT onsdag etterlyser han tiltak fra kulturminister Linda Hofstad Helleland for å holde TV 2 i Bergen.

Etterlyser kompensasjon

«Med kunnskap om usikkerheten om TV 2s rammevilkår som regjeringen nå har skapt, er det ingen tvil om at jeg som TV 2-sjef hadde anbefalt å samle TV 2 i Oslo» skriver Hildrum.

Stridens kjerne er TV 2s allmennkringkasteroppdrag. Når TV 2s nåværende avtale utløper ved nyttår, forsvinner også forpliktelsen til å ha hovedkontor i Bergen.

– TV 2 er en kommersiell TV-kanal som må leve av de inntektene de klarer å skaffe seg, og å ha to operasjoner koster vesentlig mer, sier Hildrum til NRK.

Da han som TV 2-sjef baserte seg på fortsatt drift i Bergen, var det i den tro at det skulle komme en ny avtale som kompenserer for ekstrautgiftene ved to sendesteder.

Ikke bundet av leieavtale

TV 2 flytter i løpet av neste år inn i Media City i Bergen, der de skal dele lokaler med blant andre NRK og Bergens Tidende.

Men Hildrum mener den tiårige leieavtalen han inngikk som TV 2-sjef, ikke binder kanalen til vestlandshovedstaden.

– Det er skapt en forestilling om at vi gjennom vedtaket vi gjorde, har bundet TV 2 til å være i Bergen i hele husleieperioden. Det er en kostnad forbundet med å gå ut av en husleiekontrakt, men den er langt lavere enn merkostnaden er for TV 2 i Bergen, sier Hildrum.

Olav Sandnes

INGEN PLANER: TV 2-sjef Olav T. Sandnes bekrefter at det vil lønne seg å samle TV 2 i Oslo, men avventer en ny og bedre allmennkringkastingsavtale.

Foto: Jan-Petter Dahl
Linda Hofstad Helleland

INGEN «QUICK FIX»: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) sier regjeringen vil presentere et forslag om kommersiell allmennkringkasting før jul.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Hildrum understreker at han selv ønsker at TV 2 blir i Bergen, og ber nå kulturministeren ta initiativ til en ny avtale.

Ingen planer om utflagging

TV 2-sjef Olav T. Sandnes bekrefter overfor NRK at det selv med en tiårig leieavtale i Bergen, vil lønne seg for TV 2 å samles i Oslo. Han er likevel klar på at han ikke planlegger utflagging med det første.

– TV 2 har kun hatt fokus på å være posisjonert for kommersiell allmennkringkasting med hovedsete i Bergen, og vi har ikke andre planer enn det per dags dato, sier Sandnes til NRK.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland viser i en e-post til NRK at regjeringen vil fremme et forslag om kommersiell allmennkringkasting før jul.

– Hildrum er så erfaren at han vet at det ikke finnes noen «quick fix» her. Dette arbeidet må gjøres grundig fordi det skal stå seg juridisk og ha en bred politisk forankring, skriver Helleland.

Kulturstrøm

  • Vikingskip i ferd med å ødelegges

    Gjellestadskipet i Halden er hardt angrepet av sopp, som bryter ned eikematerialet raskt. Derfor vil statsråd Ola Elvestuen (V) at det graves opp. Skipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid – en periode som anses å starte med angrepet på Lindisfarne i 793.

  • Minneutstilling for Are Behn

    Finnskogutstillingen i mars åpner med en minneutstilling om Ari Behn. Unni Askeland inviterte med Per Heimly til «å finne små glimt av glede i en stor sorg» etter vennens selvmord. De tre stilte ut sammen i Bergen i 2013 (bildet).

    I lykkeligere tider: Ari Behn, Unni Askeland og Per Heimly da de åpnet utstilling i Bergen i 2013.
    Foto: Marit Hommedal