Ekspert: – Kan se langt etter ungdoms- og kulturprogrammer

Medieeksperter tror det kan bli endringer i TV 2s sendeskjema på sikt.

TV 2

SØKER IKKE: TV 2 kommer ikke til å søke på regjeringens avtale om å bli kommersiell kringkaster. Det er heller ingen andre søkere.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

TV 2 varslet i dag at kanalen ikke søker om ny konsesjon som kommersiell allmennkringkaster.

Hvordan kanalen nå blir seende ut, er usikkert.

Trygve Rønningen

DIREKTØR: Trygve Rønningen i MTG Norge.

Foto: Larsen, Bjørn Erik / NTB scanpix

Trygve Rønningen, tidligere sjef i P4 og nå administrerende direktør i mediekonsernet MTG Norge, er nokså sikker på at det norske folk fortsatt får se nyheter på TV 2.

– Jeg tror TV 2 vil å fortsette med nyheter, det er der de skiller seg fra de andre og har en god profil. Men TV 2 vil tenke at det som ikke har kommersiell interesse, vil de slutte med. Da vil man nok se langt etter produksjoner for barn og ungdom, livssynprogrammer og kulturprogrammer, sier Rønningen til NRK.

TV 2: – Vi er klare til å levere

Siden 1992 har TV 2 hatt en eksklusiv posisjon som eneste riksdekkende reklamefinansierte TV-kanal, mot at de produserer daglige nyhetssendinger, har hovedkontor i Bergen og lager innhold for barn, unge og samiske.

Olav Terjeson Sandnes er sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2.

DIREKTØR: Olav T. Sandnes i TV 2.

Foto: Paul S. Amundsen, Amundsen, Paul Sigve / NTB scanpix

I fjor kom en ny avtale fra regjeringen, der de eneste forpliktelsene var at kringkasteren måtte ha hovedsete i Bergen og daglig leveranse av nyhetssendinger.

Administrerende direktør i TV 2 Olav T. Sandnes sier at de er «klare til å levere på et allmennkringkasteroppdrag».

– Hvis du spør folk i TV 2 om hvorfor de jobber her, så er det for å sikre at det er et godt alternativ til NRK i form av nyheter, kultur og språk, og det ønsker vi fremdeles å levere, sier Sandnes til NRK.

NRK-sjef vil ha konkurranse

Thor Gjermund Eriksen

KRINGKASTINGSSJEF: - TV 2-sjefen sier de vil fortsette å være i Bergen og fortsette med daglige nyheter, og det tror jeg ham på, sier Thor Gjermund Eriksen.

Foto: Anders Leines / NRK

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen tror ikke TV 2s beslutning om å stå uten allmennkringkastingsavtale, kommer til å påvirke NRK på kort sikt. Han er likevel bekymret for at konkurransen mellom Norges to største TV-kanaler kan bli mindre.

– Som kringkastingssjef er jeg veldig opptatt av at NRK skal ha konkurranse. Den konkurransen har vi mer av enn noen gang. Jeg er minst bekymret for konkurransen på nyhetsområdet. Mens der jeg virkelig er bekymret for konkurransen, er på kultur og språk. Innhold som går på kultur, drama og barn, sier Eriksen.

– Har sviktet Bergen

Dag Inge Ulstein

BYRÅDSLEDER: Dag Inge Ulstein (Krf) i Bergen.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Fungerende byrådsleder i Bergen Dag Inge Ulstein sier til NTB at regjeringen har sviktet Bergen ved å ikke søke om en ny avtale.

– Regjeringen har sviktet både Bergen, TV 2 og stortingsflertallet. Det er skuffende at regjeringen ikke bryr seg mer om landets mediemangfold. Jeg er redd for at dette betyr at TV 2 vil kutte enda mer i Bergen enn det som allerede er gjort, sier Ulstein til NTB.

TV 2-direktør Sandnes sier kanalen skal forbli på Vestlandet.

– Med nei til den midlertidige avtalen, så skjer ingenting med hovedkontoret i Bergen. Vi står klare til å være kommersielle allmennkringkastere med hovedkontor i Bergen, også framover i tid. Det er vår plan A og plan B, sier Sandnes.

Greit å gi statsstøtte til kommersiell TV-kanal?

Linda Helleland

KULTURMINISTER: Linda Hofstad Helleland (H).

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Statssekretær Bård Folke Fredriksen (H), sier det gjenstår et større arbeid med å avklare hvordan man eventuelt kan kompensere en komersiell allmennkringkaster.

Han mener man også må spørre seg om det er riktig å finansiere en kommersiell aktør over statsbudsjettet.

– Hvis man skal se for seg en økonomisk kompensasjon over statsbudsjettet til en kommersiell aktør, så er det mange økonomiske, juridiske og praktiske spørsmål som må avklares først. For eksempel om det er greit å gi statsstøtte til et kommersielt selskap og hva betyr det for selskapets muligheter til å gi utbytte til eierne, sier Fredriksen.

Kulturstrøm

  • Mener utbytte er «umusikalsk»

    Kunstnerorganisasjonen Creo etterlyser utbyttebegrensninger for arrangører som mottar koronastøtte. Fem arrangører delte ut til sammen 21 millioner kroner i utbytte i fjor til sine eiere, samtidig som de mottok nesten 50 millioner kroner i støtte fra Staten. Det skriver Klassekampen.

  • Vil lage dramaserie om Bergman

    Alexander Eik og produksjonsselskapet Cinenord vil lage en dramaserie om den svenske regissøren Ingmar Bergman, melder Rushprint. Serien skal utforske de lysere sidene ved filmlegendens personlighet. Eik og Cinenord står også bak NRK-serien «Atlantic Crossing».

    Ingmar Bergman
    Foto: Diether Endlicher / Ap