Hopp til innhold

– Regjeringen har sviktet Bergen

Dag Inge Ulstein, fungerende byrådsleder i Bergen, mener regjeringen har sviktet Bergen og TV 2 etter at det ble kjent at kanalen ikke søker ny avtale om å bli kommersiell kringkaster.

Dag Inge Ulstein
Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

TV 2 kommer søkte ikke på regjeringens avtale om å bli kommersiell kringkaster.

Det er heller ingen andre søkere. Fristen for å søke om å være kommersiell kringkaster gikk ut torsdag klokken 16.

Fungerende byrådsleder i Bergen, Dag Inge Ulstein, mener regjeringen har sviktet Bergen og TV 2 etter at det ble kjent at kanalen ikke søker om avtale om allmennkringkasting.

Vi står klare til å være kommersielle almennkringkastere med hovedkontor i Bergen, også framover i tid. Det er vår plan A og plan B

Sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2, Olav T. Sandnes

– TV 2 kan pakke sammen

– Regjeringen har ignorert Stortinget, som helt klart ba om at det måtte legges til rette for en allmennkringkaster. Det er det motsattes om faktisk har skjedd. Her svikter en stortinget, mediemiljøet og mediemangfoldet og en svikter Bergen, sier Dag Inge Ulstein, fungerende byrådsleder i Bergen.

Nå er det en reel frykt for at TV 2 pakker sammen og ikke blir i Bergen, ifølge Ulstein.

– Det er nesten parodisk at dette skjer i det man er i ferd med å bygge opp en medieklynge i Bergen. Nå er det en krystallklar melding fra byrådet i Bergen – Nå må en utlyses en ny permanent konsesjon med nye vilkår, slik at det ikke skjer, sier Ulstein til NRK.

Ikke et spill for galleriet

De eneste forpliktelsene, i den nye avtalen, var at kringkasteren måtte ha hovedsete i Bergen og daglig leveranse av nyhetssendinger.

Olav Terjeson Sandnes er sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2.

Sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2, Olav T. Sandnes, avviser at TV 2 sier nei for å presse Kulturdepartementet til å gjøre forhandlinger med kanalen.

Foto: Paul S. Amundsen, Amundsen, Paul Sigve / NTB scanpix

Sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2, Olav T. Sandnes, avviser at TV 2 sier nei for å presse Kulturdepartementet til å gjøre forhandlinger med kanalen.

– Tvert imot. Det er et tydelig signal om at vi er her, og at vi er klare, det er ikke noe taktisk med dette. Det viser at vi er klare til å levere på et allmennkringkasteroppdrag. Hvis du spør folk i TV 2 om hvorfor de jobber her, så er det for å sikre at det er et godt alternativ til NRK iform av nyheter, kultur og språk, og det ønsker vi fremdeles å levere, sier Sandnes.

– Er klare for å bli i Bergen

Med nei til den midlertidige avtalen, så skjer ingenting med hovedkontoret i Bergen.

– Vi står klare til å være kommersielle almennkringkastere med hovedkontor i Bergen, også framover i tid. Det er vår plan A og plan B, sier han.

Hva skjer hvis det ikke blir noen avtale?

Det er altfor tidlig å si. Det kommer an på hvordan avtalen vil se ut og hvilke motytelser som kan være relevante.

TV 2

ØNSKER MER: I et brev til Kulturdepartementet skriver TV 2 at de vil søke om en langsiktig avtale om den inneholder en balansert motytelse, slik de mener avtalen har gjort siden kanalens lansering i 1992, melder kanalen på sine nettsider.

Foto: Stian Røkenes / NRK

De ansatte i TV 2 Bergen håper det vil arbeides videre med en mer varig avtale fremover.

– Det er en trygghet for de ansatte å ha en forpliktende avtale begge veier og selvfølgelig for hovedkontoret i Bergen er det en garanti for at vi blir værende i Bergen, sier klubbleder for de ansatte, Henrikke Helland i TV 2.