Hopp til innhold

«Skam» får terningkast 6 i Danmark

– Verdens beste ungdomsserie er norsk, skriver danske Politiken. Danskene har falt pladask for «Skam».

William i Skam gir seg

FORELSKET: Danskene har falt for «Skam» slik William og Noora falt for hverandre. Serien høster nå varme omtaler hos danskene.

Foto: NRK

– I hele sommer har jeg vært forelsket i den norske serien «Skam», skriver den danske anmelderen Kristoffer Hegnsvad i den danske storavisen Politiken.

Han belønner serien med seks av seks mulige hjerter.

Ifølge Hegnsvad har serieskaper Julie Andem skrevet så direkte til målgruppen at hun treffer universelt.

Fulgte anmelderen inn i drømme

– Natten etter at jeg så den første sesongen banket dramaet fra gymnaslivet i Oslo fremdeles så hardt på netthinnen at det fortsatte langt inn i drømmene. Følelsene er så intense, skriver han videre.

Journalistene i Politiken lar ikke entusiasmen ligge med en god anmeldelse. Tidligere i sommer erklærte Gudrun Marie Schmidt, kulturjournalist i samme avis, at «Skam» har gjort Norge kult - for første gang.

I tillegg har de skrevet en egen sak om at «alle» forelsker seg i Noora i seriens andre sesong, og lansert en test hvor leserne kan finne ut av hvilken «Skam»-personlighet som best matcher deres egen.

– Det føles nesten kriminelt

Også magasinet Eurowoman har kastet seg på bølgen, og har publisert artikkelen «Derfor skal du se serien, alle taler om», der de har intervjuet «Skam»-fans litt eldre enn målgruppen på 16 år.

– Du kan nesten lukte hormonene, og du kan med sikkerhet føle utilstrekkeligheten og frustrasjonen karakterene i «Skam» opplever. Til å begynne med vet du ikke hvorfor du blir besatt av serien. Det føles nesten kriminelt å følge med på hva som foregår i hodene til 16 år gamle gutter og jenter i en norsk skolegård, sier Sanne Cigale Benmouyal (30) til magasinet.

Mi Skjold Brix (29) sier til Eurowoman at hun er overrasket over at hun falt for «Skam».

– Jeg mener, det er en norsk serie om elever på videregående. På papiret er ikke det umiddelbart opphissende. Men etter at flere anbefalte serien endte jeg opp med å skamfullt fråtse meg gjennom to sesonger på to dager. Nå har jeg lyst til å klippe håret i samme sveis som Noora, gå med leppestift og rope «drittsekk» etter alle kjipe menn og damer jeg møter, sier Brix.

Sesong 1. Skam er en dramaserie som følger Eva, 99er på Hartvig Nissens V.G.S. Følg serien hver dag gjennom filmer, grabs og bilder på p3.no/skam.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.