Hopp til innhold

«Skam» får terningkast 6 i Danmark

– Verdens beste ungdomsserie er norsk, skriver danske Politiken. Danskene har falt pladask for «Skam».

William i Skam gir seg

FORELSKET: Danskene har falt for «Skam» slik William og Noora falt for hverandre. Serien høster nå varme omtaler hos danskene.

Foto: NRK

– I hele sommer har jeg vært forelsket i den norske serien «Skam», skriver den danske anmelderen Kristoffer Hegnsvad i den danske storavisen Politiken.

Han belønner serien med seks av seks mulige hjerter.

Ifølge Hegnsvad har serieskaper Julie Andem skrevet så direkte til målgruppen at hun treffer universelt.

Fulgte anmelderen inn i drømme

– Natten etter at jeg så den første sesongen banket dramaet fra gymnaslivet i Oslo fremdeles så hardt på netthinnen at det fortsatte langt inn i drømmene. Følelsene er så intense, skriver han videre.

Journalistene i Politiken lar ikke entusiasmen ligge med en god anmeldelse. Tidligere i sommer erklærte Gudrun Marie Schmidt, kulturjournalist i samme avis, at «Skam» har gjort Norge kult - for første gang.

I tillegg har de skrevet en egen sak om at «alle» forelsker seg i Noora i seriens andre sesong, og lansert en test hvor leserne kan finne ut av hvilken «Skam»-personlighet som best matcher deres egen.

– Det føles nesten kriminelt

Også magasinet Eurowoman har kastet seg på bølgen, og har publisert artikkelen «Derfor skal du se serien, alle taler om», der de har intervjuet «Skam»-fans litt eldre enn målgruppen på 16 år.

– Du kan nesten lukte hormonene, og du kan med sikkerhet føle utilstrekkeligheten og frustrasjonen karakterene i «Skam» opplever. Til å begynne med vet du ikke hvorfor du blir besatt av serien. Det føles nesten kriminelt å følge med på hva som foregår i hodene til 16 år gamle gutter og jenter i en norsk skolegård, sier Sanne Cigale Benmouyal (30) til magasinet.

Mi Skjold Brix (29) sier til Eurowoman at hun er overrasket over at hun falt for «Skam».

– Jeg mener, det er en norsk serie om elever på videregående. På papiret er ikke det umiddelbart opphissende. Men etter at flere anbefalte serien endte jeg opp med å skamfullt fråtse meg gjennom to sesonger på to dager. Nå har jeg lyst til å klippe håret i samme sveis som Noora, gå med leppestift og rope «drittsekk» etter alle kjipe menn og damer jeg møter, sier Brix.

Sesong 1. Skam er en dramaserie som følger Eva, 99er på Hartvig Nissens V.G.S. Følg serien hver dag gjennom filmer, grabs og bilder på p3.no/skam.

Kulturstrøm

  • Jon Fosse nominert til amerikansk pris

    Jon Fosse er nominert til den amerikanske kritikerprisen National Book Critics Circle Award for «Eit nytt namn. Septologien VI-VII», melder NTB.

    På engelsk har romanen fått tittelen «A New Name», og den er oversatt av Damion Searls.

    Prisen deles ut natt til fredag norsk tid.

    Samme roman sørget for at Fosse fikk Brageprisen og Kritikerprisen, samt at han ble kortlistet til de internasjonale prisene Bookerprisen og National Book Award.

  • The Gathering tilbake igjen

    Datafestivalen «The Gathering» ararangeres i Vikingskipet i Hamar for første gang på fire år. De siste årene har det vært arrangert online-versjoner av festivalen på grunn av pandemien. «The Gathering» finner sted fra 5. – til 9. april.

    The Gathering
    Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  • 150 vektere kan miste jobben ved Nasjonalmuseet

    Nasjonalmuseet får krass kritikk fra tillitsvalgte. 150 Securitas-vektere kan miste museet som arbeidsplass.

    – En statlig institusjon som dette bør kjempe for et anstendig arbeidsliv, sier hovedtillitsvalgt Stian Tveitan i Securitas til Aftenposten.

    To selskaper har til nå hatt ansvar for vaktholdet i Nasjonalmuseet: Securitas og Protect Vakthold og Sikkerhet, men fra 1. mai skal Protect ta over hele vaktholdet etter at de vant en anbudskonkurranse.

    Nasjonalmuseet
    Foto: Annika Byrde / NTB