Hopp til innhold

Kari (81): – Hvis William svikter Noora, er det over og ut

Mens «Skam» får kritikk for å miste de unge, står nye seergrupper klare til å ta imot serien.

NRK-serien «Skam» blir kritisert for å være for opptatte av å tilfredsstille foreldregenerasjonen. Nå hiver også besteforeldrene seg på.

IKKE ENIG I KRITIKKEN: Kari Hansen-Tangen (81) eldre seere må få lov til å engasjere seg i «Skam». – Jeg har et barnebarn som blir 18. Det er viktig å følge med og kunne prate om det som skjer i livene til de unge.

to unge jenter foran blokk

REAGERER: – Det er helt greit at voksne ser på «Skam», men de trenger ikke gå rundt med gensere, skrive blogginnlegg eller anmelde serien. Det er ikke det som er meningen, sier 15-åringene Karin Celina Hellum Ryssdal og Thea Jebsen.

Foto: Christian Ingebrethsen/NRK

NRK-serien «Skam» er blitt allemannseie. Anmeldere klapper unisont i hendene, bloggere forsvarer retten til å se på serien og voksne kjendiser går rundt med grå «Noora + William» -gensere.

Det er ikke bare foreldregenerasjonen som har begynt å like serien som egentlig er laget for jenter i 16-årsalderen. Også besteforeldrene engasjerer seg.

Kari Hansen-Tangen (81) er en av de 960.000 unike brukerne på seriens hjemmeside. Hun har sett alle episodene, enkelte av dem flere ganger. I likhet med mange andre lurer hva som skjer mellom William og Noora, hovedpersonene i sesong 2.

– William blir lett fristet. Hvis han svikter henne i London, så er det over og ut, sier 81-åringen.

Tror du de blir sammen igjen?

– Det kommer helt an på hvordan de oppfører seg.

– Rart

Den egentlige målgruppen, jentene i 16-årsalderen, irriterer seg over at de voksne omfavner «Skam» med åpne armer.

– Det blir litt rart når mamma skal snakke om «Skam» med meg. Jeg diskuterer ikke gutter med mamma, da vil jeg ikke diskutere William med mamma heller, sier Karin Celina Hellum Ryssdal (15) til NRK.

Hun får støtte fra venninnen Thea Jebsen (15), og problemstillingen ble også brakt til torgs i et innlegg i Aftenposten av en 16 år gammel jente fra Oslo vest.

«Suksessen har gjort at produksjonen har glemt oss som egentlig var målgruppen», skrev hun.

Likheter og ulikheter

På Røa eldresenter sitter Kari Hansen-Tangen (81) med iPaden i fanget. Hun ser først og fremst på serien for å følge med på hva som beveger seg blant unge i dag.

Selv har hun både barn og barnebarn, en av dem blir snart 18. Hun kan slå fast at mye har endret seg siden hun selv var på samme alder.

– Vi kunne holde fester vi også, men det var mer begrenset. Det var ikke et sånt sexpress da jeg var ung. Vi var mye mer sjenerte.

Likevel er det enkelte ting som ikke har forandret seg.

– Dette med kavalerer og usikkerheten. Det er ganske likt, sier Kari Hansen-Tangen.

– Bedre i starten

Tenåringene NRK har snakket med mener noe er gått tapt etter at foreldrene og besteforeldrene kastet seg på «Skam»-bølgen.

– Det var bedre i starten, vi kunne kjenne oss bedre igjen. Nå som seerne er blitt eldre, gjør serien mer for å tilfredsstille et eldre publikum. Det karakterene gjør er urealistisk for folk på vår alder, sier Thea Jebsen.

Venninnene, som snart blir 16, trekker blant annet fram karakteren Sanas krigserklæring mot sin kommende svigerinne som virkelighetsfjern.

Dramaserien «Skam»

«SKAM»: Forrige uke satte hjemmesiden til «Skam» ny rekord med 960.000 unike brukere. 442.000 seere har i snitt sett hver av de ti episodene som er publisert.

Foto: NRK

Føler seg fremmedgjort

Håkon Moslet

VANSKELIG Å STYRE: – Det er litt vanskelig å styre populariteten. Man kan ikke velge sine fans. At «Skam» er populær i mange aldersgrupper, er bare gøy. Men utgangspunktet har hele tiden vært å lage den for 16- og 17-åringene.

Foto: Glenn Karlsen, NRK 2011 / Glenn Karlsen, NRK 2011

Håkon Moslet, redaksjonssjef i NRK P3 og ansvarlig for «Skam», er ikke bekymret for at serien begynner å miste taket på det 16-årige publikummet.

– «Skam» er enormt populært blant tenåringer og de vi lager serien for. Det er bare hyggelig at også pensjonister kan ha glede av programmet og få et innblikk i hvordan det er å være ung i dag.

Han ser likevel at de som oppdaget serien først kan føle seg fremmedgjort.

– I begynnelsen var de en del av en liten klubb, så ble man invadert av foreldre og til og med besteforeldre, sier redaksjonssjefen.

Moslet sier de kommer til å være bevisste på å holde på den opprinnelige målgruppen når tredje sesong skal ned på papiret.

– Vi kommer ikke til å legge opp til en serie som skal være for alle lag i befolkningen. Det er en serie om og for tenåringer.

Kulturstrøm

 • Banksy-utstilling til Oslo

  I februar kommer Banksy-utstillingen «The Mystery of Banksy – A Genius Mind» til Økern-senteret i Oslo.

  Utstillingen åpner 23. februar og vil vise fram nærmere 150 reproduksjoner av gatekunstnerens verker. Utstillingen skal ikke være godkjent av kunstneren selv, på grunn av hans anonyme status.

  – Vi er utrolig stolte for å kunne åpne dørene til denne storslagne utstillingen på Økernsenteret, sier arrangør Bjørn Heiseldal ved Thalia teater til NTB.

  1,4 millioner personer har besøkt utstillingen siden den åpnet i München våren 2021. Den har siden vært innom både Wien, Berlin, Zürich, Hamburg og Malmö.

  Den britiske kunstnerens identitet er forblitt en godt bevart hemmelighet, til tross for at hans kunststunt har vekket stor oppmerksomhet internasjonalt i en årrekke. Det er imidlertid antatt at han er en mann 45-50- alderen som er fra Bristol i England.

Flere kulturnyheter

Jon Fosse byrja nobelforedraget med å fortelje om si livslange frykt for høgtlesing

– Og no nesten heilt utan redsle, las han skjelvande. Nobelforedraget til Jon Fosse rørte fleire.