– Forstår at William slutter

TV-forsker forstår at «William» slutter. Men hun skjønner også fansens sorg.

Thomas Hayes

SLUTTER MENS LEKEN ER GOD: Thomas Hayes slutter som William i serien Skam.

Foto: NRK

Gry Cecilie Rustad

NATURLIG AVGANG: TV-forsker, Gry Cecilie Rustad ved Universitetet i Oslo mener dette er det beste tidspunktet William kan slutte i serien på.

Foto: FRANCESCO,SAGGIO / Pressebilde

I dag ble det kjent at Thomas Hayes, eller Skam-William, slutter i den populære TV-serien. Fansen fortviler, og det har de all grunn til, ifølge TV-forsker ved Universitetet i Oslo, Gry Cecilie Rustad.

– Du mister en venn som aldri kommer til å være en del av livet ditt lenger, sier hun.

Hun forteller at folk knytter seg til TV-karakterene, og mange tilbringer mer tid med serie-karakterer enn vanlige bekjente.

– Da får man et veldig nært og personlig forhold. Skam er spesielt, fordi den fortelles i realtid og du får klipp hver dag. Karakterene og historien blir vevd inn i livene til de som ser på Skam på en helt annen måte enn andre TV-serier.

Best tenkelige slutt-tidspunkt

Noora

WILLIAM FORSVINNER: Hva gjør Noora da?

Foto: NRK

Samtidig mener hun at det er veldig naturlig at karakteren slutter nå.

– Det ligger i karakterens historie videre fremover. Han skal i fengsel og forsvinner dermed naturlig ut av serien. I tillegg har han har planlagt å studere i London. Det er helt normalt at folk forsvinner ut av det vante miljøet sitt etter at de er ferdig på videregående. Sånn sett passer det inn i historien, og er det best tenkelige tidspunktet William kan forsvinne.

– Det er ganske vanlig at en skuespillere kan bli redd for å bli forbundet med en karakter. Det har man sett med mange TV-skuespillere tidligere. De blir lukket i én rolle og så ser alle skuespilleren i den rollen senere. Det er ganske vanlig at unge skuespillere ønsker å gjøre noe nytt. Også om man har hovedrollen i en stor serie, sier Rustad.

Glad for innsatsen Hayes har gjort

Håkon Moslet

GLA FOR INNSATSEN: Redaksjonssjef i NRK P3, Håkon Moslet, er gla for innsatsen Thomas Hayes har gjort som William i Skam.

Foto: Glenn Karlsen, NRK 2011 / Glenn Karlsen, NRK 2011

Redaksjonssjef i NRK P3, Håkon Moslet, sier han er veldig glad for innsatsen Thomas Hayes har gjort i Skam.

– Han har vært en viktig bidragsyter og har opplevd en suksess med William-karakteren. Nå har han et ønske om å gå videre. Det har jeg full forståelse for.

– Stilte han noen krav som NRK ikke ville gi etter for?

– Det vil jeg ikke kommentere. Det som er klart er at Hayes har sagt nei til å gå videre som William, i alle fall i den kommende sesongen. Vi forholder oss til det og jobber videre.

– Vil dere ha ham med videre i sesong 4?

– Det vil jeg ikke spekulere i. Vi forholder oss til de skuespilleren vi har. Vi har en kjempecast til sesong 3 og har tro på at det blir den beste sesongen så langt, sier redaksjonssjef Håkon Moslet.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
SKAM sesong 2 følger Noora gjennom våren i førsteklasse på Nissen vgs i Oslo. Du kan følge serien hver dag på skam.p3.no http://skam.p3.no. Hver fredag kan du se alle ukens filmer samlet i en episode her. Anbefalt målgruppe 15 år.

VIDEO: Se promoen for sesong 3 av Skam

Kulturstrøm

 • Aschehoug: 40 millioner underskudd

  Norges tredje største forlagshus gikk med 40 millioner kroner i underskudd i fjor, likevel tok aksjonærene ut 15 millioner kroner i utbytte, skriver Bok365. Finans- og økonomidirektør Åse Tharaldsen sier selskapet jobber for å ha et stabilt utbytte i stedet for å la det variere med resultatene. Hun sier underskuddet i hovedsak skyldes endringer av eierskap og avvikling av virksomheter (NTB).

 • «Endgame» mest innbringende film

  Filmen «Avengers: Endgame» går forbi «Avatar» som verdens mest innbringende kinofilm, skriver Forbes. «Avatar» har tjent inn 2,78 milliarder dollar, og det ventes at «Endgame» straks når dette. En av årsakene er at filmen har blitt populær i Kina.

  Avengers: Endgame
  Foto: AP
 • Tomb Raider-skuespiller knivstukket

  Hong Kong-skuespilleren Simon Yam, kjent blant annet fra Tomb Raider-filmen, ble angrepet og knivstukket på scenen under et pr-arrangement i dag. Angrepet ble utført av en ukjent mann. Yam skal ikke ha pådratt seg livstruende skader, ifølge Reuters.

  Simon Yam
  Foto: Vincent Yu / AP