– Forstår at William slutter

TV-forsker forstår at «William» slutter. Men hun skjønner også fansens sorg.

Thomas Hayes

SLUTTER MENS LEKEN ER GOD: Thomas Hayes slutter som William i serien Skam.

Foto: NRK

Gry Cecilie Rustad

NATURLIG AVGANG: TV-forsker, Gry Cecilie Rustad ved Universitetet i Oslo mener dette er det beste tidspunktet William kan slutte i serien på.

Foto: FRANCESCO,SAGGIO / Pressebilde

I dag ble det kjent at Thomas Hayes, eller Skam-William, slutter i den populære TV-serien. Fansen fortviler, og det har de all grunn til, ifølge TV-forsker ved Universitetet i Oslo, Gry Cecilie Rustad.

– Du mister en venn som aldri kommer til å være en del av livet ditt lenger, sier hun.

Hun forteller at folk knytter seg til TV-karakterene, og mange tilbringer mer tid med serie-karakterer enn vanlige bekjente.

– Da får man et veldig nært og personlig forhold. Skam er spesielt, fordi den fortelles i realtid og du får klipp hver dag. Karakterene og historien blir vevd inn i livene til de som ser på Skam på en helt annen måte enn andre TV-serier.

Best tenkelige slutt-tidspunkt

Noora

WILLIAM FORSVINNER: Hva gjør Noora da?

Foto: NRK

Samtidig mener hun at det er veldig naturlig at karakteren slutter nå.

– Det ligger i karakterens historie videre fremover. Han skal i fengsel og forsvinner dermed naturlig ut av serien. I tillegg har han har planlagt å studere i London. Det er helt normalt at folk forsvinner ut av det vante miljøet sitt etter at de er ferdig på videregående. Sånn sett passer det inn i historien, og er det best tenkelige tidspunktet William kan forsvinne.

– Det er ganske vanlig at en skuespillere kan bli redd for å bli forbundet med en karakter. Det har man sett med mange TV-skuespillere tidligere. De blir lukket i én rolle og så ser alle skuespilleren i den rollen senere. Det er ganske vanlig at unge skuespillere ønsker å gjøre noe nytt. Også om man har hovedrollen i en stor serie, sier Rustad.

Glad for innsatsen Hayes har gjort

Håkon Moslet

GLA FOR INNSATSEN: Redaksjonssjef i NRK P3, Håkon Moslet, er gla for innsatsen Thomas Hayes har gjort som William i Skam.

Foto: Glenn Karlsen, NRK 2011 / Glenn Karlsen, NRK 2011

Redaksjonssjef i NRK P3, Håkon Moslet, sier han er veldig glad for innsatsen Thomas Hayes har gjort i Skam.

– Han har vært en viktig bidragsyter og har opplevd en suksess med William-karakteren. Nå har han et ønske om å gå videre. Det har jeg full forståelse for.

– Stilte han noen krav som NRK ikke ville gi etter for?

– Det vil jeg ikke kommentere. Det som er klart er at Hayes har sagt nei til å gå videre som William, i alle fall i den kommende sesongen. Vi forholder oss til det og jobber videre.

– Vil dere ha ham med videre i sesong 4?

– Det vil jeg ikke spekulere i. Vi forholder oss til de skuespilleren vi har. Vi har en kjempecast til sesong 3 og har tro på at det blir den beste sesongen så langt, sier redaksjonssjef Håkon Moslet.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
SKAM sesong 2 følger Noora gjennom våren i førsteklasse på Nissen vgs i Oslo. Du kan følge serien hver dag på skam.p3.no http://skam.p3.no. Hver fredag kan du se alle ukens filmer samlet i en episode her. Anbefalt målgruppe 15 år.

VIDEO: Se promoen for sesong 3 av Skam

Kulturstrøm

 • Fortnite kåret til årets spill

  Fortnite vant prisen for årets spill under Golden Joystick Award i London i helgen. Under utdelingen ble Fortnite, som er et skytespill hvor spillere enkeltvis eller i lag spiller mot hverandre, i tillegg kåret til vinner i kategorien årets konkurransespill, skriver Gamesradar.

  Fortnite
  Foto: Epic Games
 • Vil reforhandle kunstbytteavtale

  Det høyrepopulistiske partiet Ligaen vil at Italia skal reforhandle avtalen om utlån av Leonardo Da Vincis malerier til Louvre-museet i Frankrike i forbindelse med markeringen av Da Vincis død for 500 år siden. Leonardo da Vinci ble født i Italia i 1452 og døde i Frankrike 1519. I bytte mot Da Vinci-maleriene skal museet Scuderi del Quirinale i Roma få låne malerier av renessansekunstneren Raphael til en utstilling i 2020 for å markere at det er 500 år siden han døde (NTB).

  Den vitruviske mann - Leonardo da Vinci
  Foto: GABRIEL BOUYS / Afp
 • Borgengården reddes

  Borgengården, et landemerke i Skien sentrum, får penger fra Kulturminnefondet. De gir 300.000 kroner for å sikre den barokke utsmykningen på bygningen. Kulturminnefondet vektlegger den høye kulturminneverdien, samt byggets tilgjengelighet og historikk.

  Borgengården i Skien
  Foto: Anne Lognvik / NRK