«Atlantic Crossing» kommer et halvt år tidligere enn planlagt

Serien som antyder et nært forhold mellom kronprinsesse Märtha og president Roosevelt kommer et halvt år tidligere enn planlagt, som en del av NRKs høstprogram.

Sofia Helin og Kyle MacLachlan under innspillingen av «Atlantic Crossing»

Sofia Helin spiller kronprinsesse Märtha i NRK-serien «Atlantic Crossing». Her sammen med Kyle MacLachlan, som spiller president Franklin D. Roosevelt.

Foto: CINENORD / NRK

Dramaserien «Atlantic Crossing» følger kronprinsesse Märtha gjennom årene på flukt i USA under 2. verdenskrig, og hennes personlige og politiske oppvåkning.

Den skulle egentlig ikke nå TV-skjermene før våren 2021. Den planen er nå endret, og premieren satt til oktober 2020.

– For det første, serien er klar og vil ut og vil vises. Og så er det litt sånn i forhold til koronatider, så vi måtte kaste litt om på tankene våre, forklarer dramasjef i NRK Ivar Køhn.

Atlantic Crossing - siste innspillingsdag

Siste innspillingsdag av «Atlantic Crossing» fant sted i Oslo i fjor sommer.

Foto: Morten Wien Solberg / Cinenord/NRK

Det kom som en overraskelse på serieskaper og regissør Alexander Eik.

– Vi jobber nå på spreng for å få det ferdig, men jeg tror vi skal klare det med god margin.

Personlig forhold mellom kronprinsessen og presidenten

I traileren til serien er kronprinsesse Märthas forhold til president Roosevelt, og hvordan hun påvirket presidenten under krigen et tema:

Kronprinsesse Märtha flykter til USA under andre verdenskrig. Et nært forhold til president Roosevelt gir henne mulighet til å påvirke krigens utfall.

Kronprinsesse Märtha flykter til USA under andre verdenskrig. Et nært forhold til president Roosevelt gir henne mulighet til å påvirke krigens utfall.

Hvor tett forholdet mellom de to har vært undersøkt av historikere tidligere. I 2019 ga Tor Noren Isaksen ut en bok hvor han hevder å avkrefte romanseryktene rundt presidenten og kronprinsessen. I 2016 ga Tor Bomann-Larsen ut en bok hvor han skrev at Roosevelt var betatt av kronprinsesse Märtha.

– De hadde et svært nært forhold med hyppige besøk til hverandre, men om de var elskere er vel usikkert, sier Anders Johan Stavseng, journalist og hoffreporter i Se og Hør.

Guri Varpe, kommunikasjonssjef ved Det kongelige slott, skriver i en e-post at de er orientert om prosjektet, men ønsker ikke å ha noen synspunkter på innholdet.

Vil ikke ty til spekulasjoner

Serieskaper Eik sier de ikke ønsker å ty til spekulasjoner i sin serie.

– Serien viser det som har kommet frem i researchen vår, verken mer eller mindre, og vi har valgt å gjøre en dramatisering som er grundig begrunnet i dokumentasjon og øyevitners skildringer, utdyper han.

Atlantic Crossing

Sofia Helin som kronprinsesse Märtha og Tobias Santelmann som kronprins Olav i serien.

Foto: Julie Vrabelova / Cinenord/NRK

De har brukt seks år på å finne dokumentasjon på kronprinsessens rolle. Eik er trygg på at de nå kan bringe nye sider av historien frem.

Han mener at kongehuset kan være stolte av rollen kronprinsesse Märtha hadde.

– Men også at Märtha var en viktig brikke i det hele, og at hun hadde en viktig rolle. Det tror jeg vi alle kan være stolte av, og da særlig kongehuset selvfølgelig, avslutter han.

Avsluttet innspillingen i fjor

Den siste scenen av serien ble spilt inn i juni i fjor. Da hadde produksjonen lagt bak seg 100 innspillingsdager.

I mai kunne NRK melde at Filmforbundet varslet Arbeidstilsynet om forhold knyttet til produksjonen av serien. Produksjonsselskapet Cinenord kjente seg ikke igjen i anklagene i saken. Arbeidstilsynet besluttet i juni at de ikke vil prioritere varselet.

  • Er du nysgjerrig på hvilke serier som kommer på NRK i høst? Få oversikten her eller se faktaboks nedenfor:

Kulturstrøm

  • Grammy-prisen blir delt ut i april

    Den amerikanske musikkprisen Grammy blir delt ut i Las Vegas 3. april. Det melder The Recording Academy og kringkastaren CBS tysdag. Utdelinga skulle ha vore 31. januar, men blei utsett på grunn av pandemien.