NRK Meny
Normal

–Roosevelt var betatt av kronprinsesse Märtha

Forholdet mellom kronprinsesse Märtha og USAs president Franklin D. Roosevelt var veldig nært, skriver forfatter Tor Bomann-Larsen i ny bok.

Märtha og Roosevelt

NÆRE VENNER: president Franklin D. Roosevelt og kronprinsesse Märtha av Norge hadde et nært vennskapsbånd gjennom krigen.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Da den amerikanske marinebasen Pearl Harbor ble angrepet av Japanske styrker 7. desember 1941 gikk det en telefon fra USAs president Franklin D. Roosevelt til kronprinsesse Märtha av Norge.

Presidenten måtte først avlyse en kopp med te mellom de to før han gikk ut og erklærte krig mot Japan.

Dette er en av flere historier fra Tor Bomann-Larsens nye bok «Hjemlandet». Boken kommer som bind syv i en biografiserie om det norske kongehuset.

Boken tok tre år å skrive og kildematerialet er stort. «Hjemlandet» forteller historien om kongefamiliens roller under verdenskrigen. Selv trekker forfatteren fram historien om kronprinsesse Märthas forhold til USAs president i tiden da Märtha oppholdt seg som krigsflyktning i Amerika.

–Han trengte henne

Utover 2. verdenskrig var Roosevelt blitt en dødssyk mann. I «Hjemlandet» skriver Bomann-Larsen om hvordan den norske kronprinsessen skulle få en svært viktig rolle i presidentens liv.

– Presidenten vil veldig gjerne være i hennes selskap. Hun blir veldig ofte invitert til Det hvite hus og private middager hvor bare de to er sammen. Det er ikke som politisk medspiller Roosevelt søker kronprinsessens kontakt og nærhet. Det er fordi han trenger henne menneskelig, sier Bomann-Larsen.

Som USAs president hadde Roosevelt mye ansvar på sine skuldre.

– Han har et vanvittig ansvar militært og politisk både for å vinne krigen men også sikre freden. I disse årene er han helt avhengig av et privatliv. Han trenger et pustehull og får en inspirasjon i samvær med henne.

–Presidenten var betatt

Gjennom krigen møtes de to ofte til private middager og møter. Kvelden før Tyskland erklærer USA krig sitter Märtha og Roosevelt sammen ved middagsbordet. Forfatteren selv er ikke i tvil om at den amerikanske presidenten ble betatt av den norske kronprinsessen i løpet av krigsdagene.

Tor Bomann-Larsen

NYTT BIND: Tirsdag presenterte Tor Bomann-Larsen sitt syvende bind i biografiserien om det norske kongehuset.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg skriver at presidenten ser på Norge med en beilers blikk, han er tydelig betatt av henne og hun blir også en tydelig representant for Norge i presidentens øyne. Så at det er følelser i spill fra presidenten sin side tror jeg ikke det er tvil om, sier Bomann-Larsen og legger til:

– Men hun er kronprinsesse, han er president og sånn sett er det med på å muliggjøre denne stadige omgangen fordi hun har en offisiell posisjon som kongelig.

«Look to Norway»

Ifølge Bomann-Larsen ble vennskapsbåndene mellom presidenten og kronprinsessen en del av et sterkt bånd mellom Norge og USA. Han viser blant annet til Roosevelts berømte tale «Look to Norway»:

Se film av talen her fra 01:16:

Washington. Kronprinsesse Märtha ankommer ombord i ubåtjageren
"Kong Haakon VII". Inspiserer oppstilte marinegaster. Norsk flagg heises
akter. President Franklin D. Roosevelt og Eleanor Roosevelt ankommer. Roosevelt taler fra bilen, den kjent talen "Look to Norway". Ubåtjageren overrekkes offisielt i gave til Norge. Kronprinsesse Märtha svarer på talen og takker for jageren.

TALEN: Washington. Kronprinsesse Märtha ankommer ombord i ubåtjageren "Kong Haakon VII". Roosevelt taler fra bilen. Jageren blir gitt i gave til Norge.

– Roosevelt tegner et bilde av Norge i «Look to Norway», eller «Look to Märtha», som jeg kaller den. Og talen skaper gjenklang blant hele den norske informasjonstjenesten. Det er det bildet vi går ut av krigen med som vårt eget selvbilde og det er autorisert av selveste den amerikanske presidenten, sier Bomann-Larsen.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP