Hopp til innhold

–Roosevelt var betatt av kronprinsesse Märtha

Forholdet mellom kronprinsesse Märtha og USAs president Franklin D. Roosevelt var veldig nært, skriver forfatter Tor Bomann-Larsen i ny bok.

Märtha og Roosevelt

NÆRE VENNER: president Franklin D. Roosevelt og kronprinsesse Märtha av Norge hadde et nært vennskapsbånd gjennom krigen.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Da den amerikanske marinebasen Pearl Harbor ble angrepet av Japanske styrker 7. desember 1941 gikk det en telefon fra USAs president Franklin D. Roosevelt til kronprinsesse Märtha av Norge.

Presidenten måtte først avlyse en kopp med te mellom de to før han gikk ut og erklærte krig mot Japan.

Dette er en av flere historier fra Tor Bomann-Larsens nye bok «Hjemlandet». Boken kommer som bind syv i en biografiserie om det norske kongehuset.

Boken tok tre år å skrive og kildematerialet er stort. «Hjemlandet» forteller historien om kongefamiliens roller under verdenskrigen. Selv trekker forfatteren fram historien om kronprinsesse Märthas forhold til USAs president i tiden da Märtha oppholdt seg som krigsflyktning i Amerika.

–Han trengte henne

Utover 2. verdenskrig var Roosevelt blitt en dødssyk mann. I «Hjemlandet» skriver Bomann-Larsen om hvordan den norske kronprinsessen skulle få en svært viktig rolle i presidentens liv.

– Presidenten vil veldig gjerne være i hennes selskap. Hun blir veldig ofte invitert til Det hvite hus og private middager hvor bare de to er sammen. Det er ikke som politisk medspiller Roosevelt søker kronprinsessens kontakt og nærhet. Det er fordi han trenger henne menneskelig, sier Bomann-Larsen.

Som USAs president hadde Roosevelt mye ansvar på sine skuldre.

– Han har et vanvittig ansvar militært og politisk både for å vinne krigen men også sikre freden. I disse årene er han helt avhengig av et privatliv. Han trenger et pustehull og får en inspirasjon i samvær med henne.

–Presidenten var betatt

Gjennom krigen møtes de to ofte til private middager og møter. Kvelden før Tyskland erklærer USA krig sitter Märtha og Roosevelt sammen ved middagsbordet. Forfatteren selv er ikke i tvil om at den amerikanske presidenten ble betatt av den norske kronprinsessen i løpet av krigsdagene.

Tor Bomann-Larsen

NYTT BIND: Tirsdag presenterte Tor Bomann-Larsen sitt syvende bind i biografiserien om det norske kongehuset.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jeg skriver at presidenten ser på Norge med en beilers blikk, han er tydelig betatt av henne og hun blir også en tydelig representant for Norge i presidentens øyne. Så at det er følelser i spill fra presidenten sin side tror jeg ikke det er tvil om, sier Bomann-Larsen og legger til:

– Men hun er kronprinsesse, han er president og sånn sett er det med på å muliggjøre denne stadige omgangen fordi hun har en offisiell posisjon som kongelig.

«Look to Norway»

Ifølge Bomann-Larsen ble vennskapsbåndene mellom presidenten og kronprinsessen en del av et sterkt bånd mellom Norge og USA. Han viser blant annet til Roosevelts berømte tale «Look to Norway»:

Se film av talen her fra 01:16:

Washington. Kronprinsesse Märtha ankommer ombord i ubåtjageren
"Kong Haakon VII". Inspiserer oppstilte marinegaster. Norsk flagg heises
akter. President Franklin D. Roosevelt og Eleanor Roosevelt ankommer. Roosevelt taler fra bilen, den kjent talen "Look to Norway". Ubåtjageren overrekkes offisielt i gave til Norge. Kronprinsesse Märtha svarer på talen og takker for jageren.

TALEN: Washington. Kronprinsesse Märtha ankommer ombord i ubåtjageren "Kong Haakon VII". Roosevelt taler fra bilen. Jageren blir gitt i gave til Norge.

– Roosevelt tegner et bilde av Norge i «Look to Norway», eller «Look to Märtha», som jeg kaller den. Og talen skaper gjenklang blant hele den norske informasjonstjenesten. Det er det bildet vi går ut av krigen med som vårt eget selvbilde og det er autorisert av selveste den amerikanske presidenten, sier Bomann-Larsen.

Kulturstrøm

  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)