Produksjonsselskapet som er meldt til Arbeidstilsynet kjenner seg ikke igjen i anklagene

– Vi sitter med et annet inntrykk av innspillingen, sier produsent av TV-serien «Atlantic Crossing». Arbeidstilsynet bekrefter at de har opprettet sak etter varsler fra Filmforbundet.

atlantic crossing

TV-serien «Atlantic Crossing» er en stor produksjon, der nærmere 1000 mennesker har vært involvert, ifølge Cinenord. Her er Søren Pilmark som Kong Haakon og Tobias Santelmann som Kronprins Olav.

Foto: NRK/Julie Vrabelová

– Mitt inntrykk er at produksjonen forløp veldig bra, og kjernestaben har via tillitsvalgt meldt tilbake at de er fornøyde med produksjonen og oss som arbeidsgiver. De kjenner seg ikke igjen i det bildet som nå har blitt tegnet i media, sier produsent og eier av produksjonsselskapet Cinenord, Silje Hopland Eik.

NRK har vært i kontakt med en av de tillitsvalgte, Eli Jones, som sier at hun ikke har mottatt noen klager.

Det norske monarkiets historie

Norsk Filmforbund har, etter en rekke henvendelser fra film- og TV-arbeidere om arbeidsforholdene ved produksjonen «Atlantic Crossing», varslet Arbeidstilsynet.

«Atlantic Crossing» er en ny norsk TV-serie om deler av historien til den norske kongefamilien. Serien skal sendes på NRK i 2021, men det er selskapet Cinenord som lager serien.

NRK kjenner til at varselet fra Filmforbundet blant annet skal dreie seg om arbeidsforhold, arbeidstid og manglende betaling eller tilbakebetaling.

Kommunikasjonsrådgiver i Arbeidstilsynet, Per Olav Hernes, bekrefter til NRK at dette nå er en sak hos dem.

– Overraskende

Hopland Eik syntes det er merkelig at hun hører om dette såpass lenge etter innspillingen ble avsluttet.

– Det er overraskende at det dukker opp noe nå, snart et år etter innspillingen, ettersom det ikke har blitt rapportert noe tidligere, verken til tillitsvalgte eller verneombud, sier hun.

Elisabeth Sjaastad

Elisabeth O. Sjaastad er leder i Norsk Filmforbund.

Foto: Gisle Bjørneby / Gisle Bjørneby

Forbundsleder i Norsk Filmforbund, Elisabeth O. Sjaastad sier dette om varselet:

– Det dreier seg om et varsel fra flere personer. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere dette. Nå er det Arbeidstilsynet som skal vurdere om det har foregått noe som er kritikkverdig.

Frykter identifisering

– Vi er svært opptatt av å være en god arbeidsplass og vi vil gjerne forbedre oss hvis det er noe som burde vært gjort annerledes, sier Eik i Cinenord.

Hvordan vil dere følge dette opp hvis det er begått feil?

– Vi må først få vite hva det er det er blitt klaget på. Det er leit at vi ikke fikk mulighet til å ta tak i dette mens det pågikk, i åpen dialog med dem det gjelder, sier hun.

Silje Hopland Eik

Silje Hopland Eik har produsert kjente tv-serier og filmer, som «Wisting» og «Karsten og Petra».

Foto: Cinenord

Cinenord har vært i kontakt med Filmforbundet og bedt om å få informasjon om hva varselet inneholder. Det har de ikke fått vite.

– De som har varslet til oss har ønsket å være anonyme. Og det er såpass små forhold i bransjen at det kan være mulig å identifisere dem som har varslet, noe som er i strid med hva varslerne ønsker, sier Sjaastad i Filmforbundet.

Det er andre gang i historien at Filmforbundet melder inn en produksjon til Arbeidstilsynet. Forrige gang dette skjedde var i forbindelse med innspillingen av tv-serien «Lilyhammer». Da fikk tilsynets endelige rapport konsekvenser for produksjonsselskapet som laget serien.

Kulturstrøm

 • Vant EDVARD-pris

  Therese Birkelund Ulvo er vinner av EDVARD-prisen 2020 i kategorien «Samtid» for sitt verk «In The Cage» fra «13 ways to tame a beast». Hun mottok prisen utenfor Kafé Skansen i Oslo, der programleder i NRK P2, Marion Hestholm, overrasket henne sammen med representanter fra TONO. Birkelund Ulvo syns utdelingen var utrolig overraskende. ‘In the cage’ er et verk som hun er glad i, og som hun har jobbet med over lang tid. Utdelingen kan du høre i NRK P2 Spillerom søndags utgave 20. september.

  Therese Birkelund Ulvo, vinner av EDVARD-prisen 2020 i kategorien Samtid.
  Foto: Marion Hestholm / NRK
 • Amal Clooney går av i protest

  Menneskerettighetsadvokat Amal Clooney går av som Storbritannias utsending for mediefrihet. Det skjer i protest mot regjeringens planer om å bryte internasjonal lov knyttet til brexit, skriver The Guardian.

  Britain Brexit Amal Clooney
  Foto: David Vincent / AP