1977 i bilbyen Detroits øvre middelklasse: Den velstående Hannah Jarret, framfor alt vakker kone og mor, møter en mann under en veldedighetsmiddag der hun er medarrangør.
Han berører håndleddet hennes og spør: «Hvem er du sin?»
Han vil de skal møtes. De møtes i et hotellrom i 60. etasje. Marerittet er i gang.
Voldtekt, men også Hannahs fornektelse av den – og avhengighet til tross for den mest avskyelige vold av seksualisert slag.
Hannah har knapt vilje. Mannen, han kaller seg Y.K., gjør som han vil – gjør som han er i stand til. Utsletter for å bruke.
Et element av sannhet
Parallelt har en barnemorder i serieformat gått løs i Detroit. Barn, flest gutter, har forsvunnet sporløst, for så å bli funnet igjen som prydelig danderte lik.
Media gir ham navnet Barnevakten. Foreløpig har han holdt seg unna Hannahs trygge, vellykkede forstad, men han kommer nærmere.
For leseren er det interessant å vite at Barnevakten ikke utelukkende er en fiktiv karakter. I virkelighetens verden opererte en barnemorder i Michigans Oakland County i disse årene. To personer har vært mistenkt, minst fire ofre er påvist.
Oates' grep med å skrive en romanhandling opp mot virkelige hendelser, underbygger realismen og nærheten til samfunnet hun undersøker.
Skrekk som sjanger
Min begeistring for skrekkromaner er i det store og hele nokså avmålt. Disse bøkene har en lei tendens til å vandre langt over toppen når det gjelder sannsynlighet og realisme, og jeg liker best å få spenningslitteraturen servert i landskap jeg kan tro på.
Det hender heldigvis at jeg gjør unntak med H. P. Lovecraft, Stephen King – og så Joyce Carol Oates, da.
Denne favoritten, og voldsomt produktive forfatteren, som knapt har veket tilbake for noen sjanger som helst.
Hun nærmer seg 85 år, og skrekkromaner har hun skrevet før. Om «Barnevakten» er sjangertypisk, er et åpent spørsmål. Vi kan like gjerne føye et «psykologisk» til karakteristikkene.
ANERKJENT: Etter debuten i 1963 har Joyce Carol Oates vært nominert til Pulitzer-prisen en rekke ganger, og hun blir ofte omtalt som kandidat til Nobelprisen i litteratur. Her mottar hun æresutmerkelsen National Humanities Medal fra daværende president Barack Obama i 2011.
Foto: JASON REED / ReutersUndersøkeren Oates
Fra utallige vinkler har Oates nærmet seg det amerikanske samfunnet med bekymring, sinne, kjærlighet og nysgjerrighet.
Hun skriver om klassemotsetninger og rasisme, om latterligheter og tvilsom moral i den øvre middelklassen, og om kvinners plass.
Hun borer i, og benytter seg gjerne av, populærlitteraturens virkemidler. Slik også i «Barnevakten».
Kvinne i -77
«Hvem er du sin?», hadde Y.K. spurt, i betydningen «Hvem er du kona til?», skriver Oates i det første, sju linjer lange kapitlet:
Hannahs uvitenhet, hennes mangel på substans og egen vilje, blir et viktig premiss for fortellingen og dens uhygge.
Denne personligheten skrives så tydelig og intenst fram av Oates at det knapt er mulig å tro hun kan finnes på slutten av 1970-tallet. Så kommer da noen av Hannahs assosiasjoner og tankebilder i form av minner om svart/hvite filmklipp og femtitallets skuespillerfjes.
Samtidig viser den ubevisst selvutslettende karakteren Hannah enda tydeligere til Y.K., predatoren og offerjegeren, hans evne til å se og gjenkjenne et egnet offer.
Effekten er uansett at leseren dras med i et uhyggens driv som krever svar og løsning.
Det skyldes også de kursiverte fortellerstemmene som kommer og går. Leseren er nødt til å undres over hvem det er som snakker.
Gjenbruk
En ting til som den gode Joyce Carol Oates har benyttet seg av tidligere: «Barnevakten» er utgitt tidligere (2005), men da som en novelle i krimmagasinet Ellery Queen. Nå er den omarbeidet til denne romanen, rett over 500 sider lang.
Forhåpentligvis har jeg formidlet at omarbeidingen av den opprinnelige novellen er vellykket.
Samtidig skal det ikke stikkes under noe som helst at det blir langt mot slutten. Leseren blir utålmodig en stund, i alle fall ble jeg det.
Men som helhet, og i de aller lengste stykkene:
«Barnevakten» er en spenningsroman i det psykologiske landskapet det i høy grad er verdt å få med seg.
Hei der!
Jeg er frilanser og anmelder litteratur for NRK. Les også anmeldelsene mine av «Stella Maris» og «Passasjeren» av Cormac MacCarthy, eller «Krüger & Krogh 3 – Nord og ned del 1» av Bjarte Agdestein, Endre Skandfer og Ronald Kabíček. Her er noen krimbøker, både ferske og klassikere, som jeg anbefaler deg å lese.
Flere Joyce Carol Oates-anmeldelser: