Hopp til innhold

Mistet kontrollen over egen Youtube-suksess

Videoklippet av den syngende bruden i Ålesund ble en viral hit og har fått flere millioner visninger på Youtube. For fotografen ble det raskt en heldagsjobb å beholde kontrollen over sitt eget verk.

– Det har tatt helt av, forteller daglig leder Arild Pettersen i Pettersen Medieproduksjon.

Ålesundsfirmaet sto bak videoklippet av den syngende bruden Maria Holand Tøsse, som ble en viral sensasjon tidligere i høst.

Ble kapret av andre

Arild Pettersen

KAPRET: Arild Pettersens firma sto bak klippet som ble en viral suksess. Men de har selv måttet jobbe hardt for å ikke miste kontrollen over eget åndsverk.

Foto: Privat
Bryllupsvideo på Youtube

TYVERI: En rekke Youtube-brukere la ut klippet via egne kontoer. Et enkelt søk returnerer flere versjoner som er lagt ut uten Pettersens tillatelse.

Foto: Youtube / Skjermdump
Hans Marius Graasvold

PANDORAS ESKE: Advokat Hans Marius Graasvold tror det vil bli flere tvister og søksmål i årene som kommer.

Foto: Marte Christensen / NTB Scanpix

I skrivende stund har versjonen Pettersens firma har lagt ut på sin egen Youtube-konto, litt over 15 millioner visninger. Men det kunne vært langt mer.

For da klippet ble delt på Youtube, begynte det fort å leve sitt eget liv. Andre brukere lastet ned klippet, og lastet det opp via sine egne kontoer.

Også profesjonelle medier lastet ned klippet og publiserte det i sine egne videospillere, slik at de får trafikken.

Dermed gikk Pettersen og kollegene glipp av annonseinntekter fra den virale videoen. Nå har de sitt fulle hyre med å holde styr på rettighetene til eget verk.

– Vi hadde ikke sett for oss hvor lett det var å miste kontroll over videoen. Det er nesten en heldagsstilling. Vi er to stykker som følger med på dette nå, sier Pettersen.

– En «Pandoras eske»

Han forteller om folk i samme bransje som tok videoen og fremstilte den som sin egen.

– Vi hadde en i Irland som var profesjonell bryllupsfotograf, og som lastet videoen opp igjen med sin egen logo på. En stor nettside i USA lenket til hans video, og han fikk 100.000 treff i løpet av et par timer, forteller Pettersen.

Opphavsrettsadvokat Hans Marius Graasvold sier fremveksten av Youtube åpner en «Pandoras eske» av problemstillinger.

– Som opphavsmann har du flere rettigheter: en rett til at ingen tukler med innholdet, en rett til å bli navngitt og kreditert, og en rett til å motsette deg at andre rapper innholdet ditt og gir det ut som sitt eget. Men har du lagt noe åpent ut på Youtube, må du langt på vei finne deg i at folk deler det videre. Problemet oppstår når du taper penger på det, og andre tjener, sier Graasvold.

Han mener Youtubes enorme suksess er blitt Youtube-brukernes største fiende.

– Det var i utgangspunktet et ikke-kommersielt prosjekt fra brukernes side, men nå er det milliarder involvert. Jeg tror vi kommer til å se flere rettssaker og tvister fremover, både internasjonalt og her til lands.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters