NRKs FIFA-satire går verden rundt

NRKs satiriske video om FIFA og Fotball-VM i 2022 har skapt overskrifter internasjonalt og blitt spredt langt utenfor Norges grenser. Sjefen for NRKs satiresatsing tror god timing er en del av forklaringen.

Nyhetssaker om NRKs FIFA-video

INTERNASJONAL SUKSESS: Flere internasjonale nyhetsnettsteder har viet egne saker til NRK Satiriks' FIFA-video.

Foto: Skjermdump

Claus Wiese

MORSOMT: Redaksjonssjef Claus Wiese mener FIFA-innslaget var godt timet.

Foto: NRK
5080 Nyhetskanalen

NYHETSPARODI: Sturle Vik Pedersen og Markus Gaupås Johansen i 5080 Nyhetskanalen, en av flere bidragsytere til NRK Satiriks.

Foto: Kim Erlandsen / NRK P3

– Nei, hva skal jeg si? Det er utrolig morsomt, sier redaksjonssjef Claus Wiese i NRK Underholdning.

På sju dager har NRK Satiriks' innslag om det (foreløpig) fiktive dataspillet FIFA 2022 blitt plukket opp av flere utenlandske nettsteder og samlet opp flere hundre tusen visninger på Facebook og Youtube.

Sitert på tysk og fransk

Da innslaget ble publisert på NRK.no forrige fredag, innså redaksjonen at det kunne være en viss internasjonal interesse, og lagde en egen versjon med engelske tekster. Den ble senere plukket opp og spredt via nyhetsnettstedet Reddit, og derfra tok det raskt av.

I skrivende stund har både den franske utgaven av Slate, det tyske nettstedet Chip.de og amerikanske Polygon viet egne nyhetssaker til innslaget, og videoen er sett av over 300.000 på Youtube og nærmere 200.000 på Facebook.

– Bra timing

Underholdningssjefen tror det at det har stormet rundt FIFA internasjonalt den siste tida har bidratt til at videoen har spredt seg så raskt.

– Det var bra humoristisk timing, for å si det sånn. All ære til gutta i 5080 Nyhetskanalen, som virkelig «naila» det, sier Wiese.

I klippet hevdes det at 2022-utgaven av det populære spillet, som vil sammenfalle med Fotball-VM i Qatar, vil være det mest realistiske til nå, med uutholdelig varme, bygningsarbeidere som dør under forferdelige arbeidsforhold og utbredt korrupsjon.

Kulturstrøm

  • Avis og radiokanal inngår samarbeid

    Avisa Vårt Oslo og Radio Riks Oslo har blitt einige om å samarbeide for å styrke Oslo-dekninga og ta opp konkurransen om abonnentar og annonsørar, melder dei sjølve. Fyrste samarbeidssending på radio skjedde allereie på morgonkvisten søndag.