Hopp til innhold

Ber mediene evaluere seg selv etter Breivik-rettssaken

Terroristens Fjordland-middager fikk stor oppmerksomhet i pressens dekning av rettssaken. Nå bør media evaluere seg selv, mener generalsekretæren i Norsk Presseforbund.

Kjersti Løken Stavrum

EVALUERING: Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund tror det er lurt at de enkelte redaksjonene evaluerer om de dekket Breivik-saken riktig. Hun er glad saken fikk stor oppmerksomhet.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

I fire dager var pressens søkelys rettet mot terroristens soningsforhold. Men enkelte detaljer fikk større oppmerksomhet enn andre.

– Det er ikke noe tvil om at folk fikk med seg hvilken middag Breivik klagde på. Kanskje mer enn isolasjonsskadene, sier Kjersti Løken Stavrum som er generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Brukt mye ressurser på saken

I dag ble det klart at Anders Behring Breivik vant fram med søksmålet sitt mot staten. Både menneskerettighetseksperter, pårørende etter 22. juli og fengselsansatte er overrasket over dommen.

Reaksjonene gir pressen en grunn til å gå i seg selv, mener generalsekretæren i Norsk Presseforbund.

– Når dommen nå er overraskende så kan man spørre seg om man tok den tilstrekkelig alvorlig. Mange redaksjoner brukte mye ressurser på rettssaken, og da tror jeg det er lurt å se om dekningen også fanget om det dommeren har lagt vekt på, sier Stavrum.

Presseoppmøte Knut Bjarkeid

MYE PRESSE: Rettssaken som gikk i gymsalen i Skien fengsel fikk stor oppmerksomhet fra mediene.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Fikk stor oppmerksomhet

Medier fra hele verden var til stede i den provisoriske rettssalen i Skien fengsel eller fulgte rettssaken fra Oslo tinghus. Stavrum mener det er både riktig og viktig at pressen til slutt fikk god tilgang til rettssaken.

– Det er to grunner til at pressen skal dekke rettssaker. Det ene er for at det ikke skal bli begått justismord, og det andre er å bringe informasjon ut sånn at folk kan forstå det som har skjedd i rettssaken når dommen foreligger.

Støttegruppa var tidlig ute med å be pårørende etter 22. juli om å skjerme seg for rettssaken, og også flere av ungdommene i AUF var ute og sa at de ikke ville kommentere saken for at massedrapsmannen ikke skulle få ekstra oppmerksomhet.

– Jeg syns kanskje spørsmålet om det ble for mye oppmerksomhet stilles i et litt annet lys nå som dommen har falt. Jeg er glad for at den fikk ganske mye oppmerksomhet, sier Stavrum.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters