Hopp til innhold

Tror Breivik sparket besøksvenn av taktiske årsaker

På rettssakens siste dag fortalte statens advokater at det er flere deler av Anders Behring Breiviks forklaring de ikke tror på.

Soningsforhold Anders Behring Breivik

Statens advokat Andreas Hjetland tok Anders Behring Breivik i hånda etter at rettssaken ble avsluttet i Ringerike fengsel fredag. Dommen er ventet om to til fire uker.

Foto: Caroline Utti / NRK

Etter at Anders Behring Breivik tok til tårene i retten tirsdag, da han fortalte om selvmordstanker, innkalte statens advokater et ekstra vitne.

Psykiater Janne Gudim Hermansen har hatt 21 samtaler med 22. juli-terroristen, og hun trodde ikke tårene var ekte.

Les også Psykiater tror ikke på Breiviks tårer

Anders Behring Breivik til sak mot staten om soningsforhold

Breivik har saksøkt staten for menneskerettighetsbrudd og vil ha endringer i soningen. Fredag fortalte advokatene til staten at det er flere ting ved Breiviks vitnemål de ikke tror på.

Soningsforhold Anders Behring Breivik. Tormod Klovning

Tormod Klovning var Breiviks såkalte besøksvenn i nesten 9 år og de har hatt 400 samtaler.

Foto: Caroline Utti / NRK

Tror ikke på besøksvenn-historie

Breivik hadde tidligere en såkalt besøksvenn, som han valgte å ikke ville ha kontakt med lenger, etter rundt 400 besøk og telefonsamtaler. Da Tormod Klovning vitnet på onsdag fortalte han at han gjerne skulle fortsatt, og vil si ja om han får en ny forespørsel.

Statens representanter tror Breivik i fjor valgte å si nei til videre besøk fra besøksvennen, for å fremstille forholdene i fengsel verre i forkant av søksmålet som er blitt behandlet denne uka.

– Jeg var nervøs før det første møtet og lurte på hvordan det ville bli. Vi fant raskt tonen og flere felles interessefelt. Jeg ble ikke pålagt noen føringer og ingen rapporteringsplikt.

Klovning og Breivik smilte til hverandre flere ganger i løpet av vitnemålet, og han omtalte konsekvent den domfelte som Anders.

Den domfelte terroristen sa at han følte seg trakassert av Klovning, og derfor avsluttet ordningen. Det kjenner sistnevnte seg ikke igjen i.

Advokat Andreas Hjetland mener Breivik er kalkulert, og at han tilpasser deler av forklaringene sine – i håp om endrede soningsvilkår.

– Det er ingen holdepunkter for at en eventuell depresjon skulle skyldes soningsforholdene, sa Hjetland.

Soningsforhold ABB

Gymsalen i Ringerike fengsel har fungert som rettssal denne uka.

Foto: Caroline Utti / NRK
Soningsforhold Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik har saksøkt staten for brudd på menneskerettighetene, blant annet siden han mener det er umulig for ham å skape meningsfulle relasjoner med andre mennesker som innsatt.

Foto: Caroline Utti / NRK
Soningsforhold Anders Behring Breivik

Norsk – og polsk – presse har fulgt saken tett.

Foto: Caroline Utti / NRK
Soningsforhold ABB

Staten mener at ingen andre norske innsatte har en mer tilrettelagt soning enn Breivik, men at strenge sikkerhetstiltak er nødvendig.

Foto: Caroline Utti / NRK
Soningsforhold Anders Behring Breivik

To av de mest sentrale vitnene var psykiater Janne Gudim Hermansen og avdelingsleder i Ringerike fengsel, Kristian Hesthagen.

Foto: Caroline Utti / NRK
Soningsforhold Anders Behring Breivik

Det er ventet dom i saken om to til fire uker.

Foto: Caroline Utti / NRK

Manglende vennskap

Breiviks advokater sier det er umulig for ham å opprette meningsfulle relasjoner til andre mennesker så lenge det er så strenge brev- og besøksregler i fengselet.

– Impossibilium nulla obligatio est, sa Hjetland i retten fredag formiddag.

Det er latin og betyr «ingen er forpliktet til det umulige».

– Hvis ingen andre vil besøke Breivik, har ikke staten en forpliktelse til å skaffe ham en venn. Vi kan legge til rette for det, men staten kan ikke lage et vennskap for Breivik, sa Hjetland.

Han har noe kontakt med andre innsatte, men da med betjenter til stede. Røde Kors stiller med en hund, som følges av en hundepasser. Bortsett fra dette er det fengselsansatte og fagfolk Breivik møter.

NRKs krimkommentator Olav Rønneberg forklarer den pågående rettssaken mellom Anders Behring Breivik og staten.

Soning svir

Advokat Hjetland var i sluttforedraget opptatt av å understreke at det er en belastning å sitte i fengsel, og at det skal være det.

– Den lidelse og ydmykelse som er naturlige følger av å sone i fengsel, og spesielt på SHS (særlig høy sikkerhet), er en nødvendighet. Det ligger i sakens natur, og er ikke et brudd med EMK.

Han understreket også at det stilles strenge krav til faktiske bevis i slike saker, og at det ikke er fremlagt tilstrekkelig i retten.

– Det er bare mishandling og umenneskelig behandling, som varer over en viss tid og med en viss intensitet, som vil være problematisk.

Soningsforhold Anders Behring Breivik. Advokat Andreas Hjetland

Andreas Hjetland i en samtale med Breivik-forsvarer Øystein Storrvik.

Foto: Caroline Utti / NRK

Hjetland mener det ikke er noen holdepunkter for at verken fengselet eller staten har et ønske om å behandle noen, i dette tilfelle Breivik, inhumant.

– Han er den vanskeligste og mest ressurskrevende innsatte av de til enhver tid snaut 3000 som sitter i norske fengsler. Han har bedre forhold enn alle andre, men de er der for å kompensere siden han må sitte under særlig høy sikkerhet.

Skal behandles med respekt

– Breivik er fortsatt veldig farlig. Det er stor fare for vold, eller at han inspirerer andre. Sånn var det i 2011, og sånn er det i dag. Derfor må han sone under særlig høy sikkerhet her på Ringerike, sa Hjetland.

– Breiviks evne til å utøvere helt ekstrem, grenseløs og ekstraordinær vold, er ubestridt. Den er godt dokumentert og det er 77 mennesker som mistet livet som følge av dette. Breiviks evne til å planlegge dette, likeså. Han ble dømt til lovens strengeste straff, og er relativt tidlig i det som sannsynligvis blir et livslangt soningsforhold. Det må vi forholde oss til.

Han fortalte at de ansatte i fengselet gjør så godt de kan, og behandler massedrapsmannen høflig og humant.

– EMK (Den europeiske menneskerettskonvensjon) gjelder selvsagt også for Breivik, den gjelder for alle. Det er en grunnleggende forutsetning for kriminalomsorgens arbeid. Selv en som er dømt for noe så grusomt som Breivik er, skal behandles humant og med respekt.

Breivik-advokatene Øystein Storrvik og Marte Lindholm holdt sitt sluttforedrag torsdag.

Les også Breivik-advokater brukte mafia-eksempel i retten

Soningsforhold Anders Behring Breivik. Øystein Storrvik og Andreas Hjetland

Selv om statens advokater mener tankegodset til Breivik er farlig og at det dermed er viktig med fortsatt streng brev- og besøkskontroll, understreker de at han ikke er helt isolert.

– Breivik har rett til menneskelig kontakt, og det får han mye av. At det er vanskelig for ham å få en god venn under disse forholdene, betyr ikke at menneskerettene er brutt, sa Hjetland i sluttprosedyren.

Staten er uenig i at menneskerettighetene er brutt, som var påstanden advokat Storrvik la ned torsdag.

Det er ventet dom i saken om 2–4 uker.

Soningsforhold Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik har hver dag denne uka vært i en provisoriske rettssal i Ringerike fengsel, hvor han soner.

Foto: Caroline Utti / NRK