NRK Meny
Normal

Pressegeneral reagerer på kringkastingsforbud i Breivik-saken

Generalsekretær i Presseforbundet, Kjersti Løken Stavrum, mener åpenhet kan være særlig viktig nettopp i en sak hvor staten er den saksøkte.

Kjersti Løken Stavrum

ØNSKER ÅPENHET: – Når Breivik går til sak mot staten, er det særlig viktig at staten ikke lukker denne saken, sier generalsekretær i Presseforbundet, Kjersti Løken Stavrum.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Oslo tingrett opplyste i dag at de ikke tillater kringkasting av Anders Behring Breiviks forklaring under rettssaken i Skien fengsel i mars.

Breivik har saksøkt staten fordi han mener soningsforholdene er så strenge at de er i strid med menneskerettighetene.

– Innsyn særlig viktig i denne saken

– Vi stiller oss spørrende til avgjørelsen om at forklaringen ikke kan kringkastes. Når han går til sak mot staten, er det særlig viktig at staten ikke lukker denne saken, sier Kjersti Løken Stavrum.

Tingretten frykter Breivik vil sende kodede beskjeder til støttespillere under rettssaken, og har også begrunnet kringkastingsforbudet med hensynet til fornærmede og etterlatte.

– Pressens rolle overfor domstolene er å bidra til innsyn, slik at vi alle skal være trygge på at rettsstatens prinsipper ivaretas. Dette har vært særlig viktig i denne saken tidligere og er det fremdeles, mener Stavrum.

NRK søkte om å få gjøre opptak av rettssaken, men fikk nei.

Nyhetsredaktør i NRK Stein Bjøntegård står i Dagsrevy-studio

VILLE GJØRE OPPTAK: NRK søkte om å gjøre opptak av rettssaken, men fikk nei. – Vi respekterer den avgjørelsen, sier nyhetsredaktør Stein Bjøntegård.

Foto: NRK

– Vi søkte ikke fordi det var viktig å sende noe direkte, det tror jeg ikke NRK hadde gjort uansett. Det kan imidlertid være eventuelle ting i fremtiden som hadde gjort det nyttig for oss å ha dokumentasjonen. Men vi respekterer selvfølgelig avgjørelsen, sier nyhetsredaktør i NRK, Stein Bjøntegård.

Avgjørelsen blir ikke påklaget.

Bjøntegård mener det er riktig at pressen rapporterer fra rettssaken.

– Dette er snakk om Norge som rettsstat og synet, både fra norske borgere og fra omverdenen, på hvordan vi behandler den rollen. Det er rett og slett snakk om vår verdighet.

– Men andre innsatte som klager over soningsforholdene får ikke pressedekning. Hvorfor skal Breivik få det?

– Det som skiller ham fra de andre, er at han er fengslet på helt spesielle vilkår, blant annet med veldig mye bruk av isolasjon. Det er det han nå klager på. Under rettssaken i Oslo tingrett, var det mye snakk om hans psykiske helse. Han klager nå på at soningsforholdene går utover hans psykiske helse, og at han er i ferd med å bryte sammen, sier Bjøntegård.

– Klare begrensninger

Regjeringsadvokat Marius Emberland mener tingrettens beslutning er riktig.

– Vi har å gjøre med en saksøker som soner under særlig høyt sikkerhetsnivå. Med det følger det veldig klare begrensninger og kontroll av hva innsatte kan gjøre med tanke på å kommunisere med omverdenen. Det regimet gjelder også under rettssaken, sier Emberland.

Er det fortsatt, fire år etter at han ble dømt, aktuelt å bruke som argument at han kan kommunisere med andre?

– Det at den innsatte kommuniserer med omverdenen, er det ingen tvil om. Vi vil når saken kommer opp, komme mer inn på detaljene rundt det.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger