Hopp til innhold

Klaveness med knallhard kritikk av Infantino: – Urovekkende

I en snau time langet Fifa-president Gianni Infantino ut mot kritikken som har kommet mot Qatar-VM. Tordentalen fra Infantino fikk fotballpresident Lise Klaveness til å riste på hodet.

Infantino Klaveness

TORDENTALE: Gianni Infantino holdt en times lang monolog dagen før VM starter i Qatar. Lise Klaveness forteller at hun ble urolig av hele talen.

Foto: NTB

– Jeg ble urolig av hele talen, sier Lise Klaveness.

NRK møter den norske fotballpresidenten i Doha bare noen timer etter Gianni Infantinos oppsiktsvekkende pressekonferanse. Her holdt Fifa-presidenten en 59 minutter lang monolog.

Infantino uttalte først sin støtte til LHBT+-samfunnet og fremmedarbeiderne i Qatar, før han gikk til angrep mot kritikerne av mesterskapet i golfstaten.

Lise Klaveness likte ikke det hun så fra fotballens mektigste mann.

– Hele pressekonferansen hans var litt urovekkende. Jeg hadde håpet, og vi bør håpe, at han som vår ombudsmann hadde benyttet anledningen til å legge menneskerettighetene som et teppe, som et fundament for alt vi gjør. Og så snakket om dilemmaene. Men det gjør han ikke, sier hun og fortsetter:

Lise Klaveness

FOTBALLPRESIDENT: Lise Klaveness.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

– Han politiserer menneskerettigheter og reduserer kritikken som har vært til å handle om dobbeltmoral i Vesten, og at vi selv ikke gir andre tid. Det er store geo-politiske linjer som ikke fotballen har ansvar for. Kritikken internt handler ikke om det i det hele tatt. Jeg synes det er bekymringsfullt. Både fordi det betyr at han kanskje ikke har forstått det, men enda verre at han bruker sin plattform til å fyre opp under en polarisering mellom Europa og resten, og Uefa og resten. Det er det siste vi trenger.

Klaveness forteller til NRK at hun har bedt om et møte med Infantino i løpet av VM, men at de foreløpig ikke har fått svar.

Les også Bryter inn i pressekonferansen: – Jeg er homofil

FIFA World Cup Qatar 2022 - FIFA President Press Conference

– Hadde følt meg latterliggjort og misbrukt

Infantino har spesielt måttet tåle kritikk for hvordan han åpnet pressekonferansen. Her innledet Infantino med å si at han hadde en dag med mange følelser.

– I dag føler jeg meg qatarsk. I dag føler jeg meg arabisk. I dag føler jeg meg afrikansk. I dag føler jeg meg homofil. I dag føler jeg meg funksjonshemmet. I dag føler jeg meg som en migrantarbeider, innledet han.

Uttalelsene til Fifa-presidenten forbløffer NRKs sportskommentator, Jan Petter Saltvedt.

Jeg er ganske målløs, og det var jeg egentlig helt fra første minutt, sier Saltvedt og legger til:

Han legger seg på et sted mellom Malala (Yousafzai) og Martin Luther King allerede fra start. Dette er Infantinos planlagte forsøk på å stilne kritikken en gang for alle og gjøre VM kontroversfritt.

Hva blir reaksjonene her?

Hadde jeg vært homofil eller migrantarbeider i Qatar, hadde jeg følt meg latterliggjort, misbrukt og tråkket på. Når en fyr som er ansvarlig for å bringe dette glansbildet til Qatar og til å tillate alt som har skjedd de siste 12 årene faktisk mener han skal være en representant for dem ... Helt utrolig, svarer Saltvedt.

Rundt 400 reportere fra hele verden var vitne til Infantinos lange monolog.

Rundt 400 reportere fra hele verden var vitne til Infantinos lange monolog.

Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters

Etter å ha pratet i en snau time på pressekonferansen, åpnet Fifa-presidenten for spørsmål fra salen. En BBC-journalist tok ordet og stilte følgende spørsmål:

– Det at du sier at du føler deg homofil vekker allerede reaksjoner på sosiale medier, fordi dersom du hadde vært det, kunne du ikke sagt det åpent i Qatar. Forstår du reaksjonene?

– Skal du utelukke alle landene som har diskriminerende regler, så hadde det bare vært du og jeg som spilte fotball. Homofile er velkomne i Qatar. Vi må engasjere oss og diskutere. Hvor mange har ikke blitt forfulgt i Europa?, svarte Infantino.

Tror det blir «tidenes VM»

Infantino brukte også pressekonferansen til å fortelle om sin egen bakgrunn, som sønn av migrantarbeidere som hadde flyttet til Sveits, og at han hadde som barn hadde blitt mobbet på skolen for å ha rødt hår og fregner.

Han mener at Fifa har vist seg som en organisasjon som har jobbet for å bedre forholdene for migrantarbeiderne.

– Vi agerer ikke basert på hvilket press vi blir satt under. Vi agerer når vi bestemmer at tiden er riktig, sier Infantino.

NRK var til stede i salen under pressekonferansen. Flere av journalistene reagerte med overraskelse og latter underveis i Fifa-presidentens monolog.

Infantino mener det har vært utfordrende å lese kritikken mot Fifa, fordi «ingen»av de som tok avgjørelsen om å gi VM til Qatar, nå er igjen i organisasjonen.

Han er likevel sterk i troen på at dette vil bli «tidenes VM», og er sterkt kritisk til hvordan VM har blitt dekket i deler av Europa.

– Vi har fått mange moralprekener fra europeere og den vestlige verden. Jeg tenker at med bakgrunn i hva vi europeere har gjort de siste 3000 årene, så burde vi beklaget i de neste 3000 årene før vi gir noen moralprekener.

– Denne ensidige moralprekenen, det er bare hyklersk, sier Fifa-presidenten.

FIFA World Cup Qatar 2022 - FIFA President Press Conference

LANGET UT: Gianni Infantino.

Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters

– Det er rasisme

I forkant av mesterskapet har bilder av fotballsupportere i gatene skapt reaksjoner, og myndighetene i Qatar ble anklaget for et PR-stunt.

– Se på byen. Den er nydelig. Folk er glade og vil feire. De var glade da lagene kom. Da de dro ut for å møte lagene, hva leste jeg? Disse folkene ser ikke engelske ut, så de burde ikke heie på England, sier han, og fortsetter:

– Fordi de ser ut som indere. Hva er det? Kan ikke en som ser ut som en inder heie på England, Tyskland eller Spania? Vet du hva dette er? Det er rasisme. Ren rasisme. Vi må stoppe det. Alle i verden har rett til å heie på hvem de vil.

Fredag dukket tusenvis av indiske migrantarbeidere opp i Dohas gater for å heie på VM-nasjonene

Fredag dukket tusenvis av indiske migrantarbeidere opp i Dohas gater for å heie på VM-nasjonene

Amnesty International er blant de som har bedt Qatar og Fifa om å sette opp et kompensasjonsfond for migrantarbeiderne.

– Fifa har et «ettermælefond» for dette VM-et. Størrelsen på det vil bli avgjort etter VM. Det vil bli en prosentandel av inntektene i VM. Siden så mange rundt om i verden har snakket ut om disse temaene, så åpner Fifa opp ettermælefondet sitt for alle som ønsker å investere i det.

– De som investerer en viss del, vil få en plass i styret og muligheten til å bestemme hvordan pengene skal fordeles, sier Infantino, og sier at det viktigste vil være å gi støtte til utdanning.

– Opplever det som at han mistet hodet

Den norske landslagssjefen, Ståle Solbakken, er ikke imponert over Infantinos pressekonferanse.

Han gir Infantino rett i at det er viktig å ikke være så fordømmende i møte med andre kulturer, men:

– Hvis det ikke er noen form for kommunikasjon eller noen form for utveksling av kulturer, så vil vi aldri komme nærmere. Så er det ting i Qatar som er langt ifra et normalt menneskesyn. Det går på alt som har med menneskerettigheter og det går på homofili. Alle sånne ting som det ikke burde være noen spørsmål om må dem tåle at blir belyst.

– Vi må nærme oss på et eller annet vis. Vi må på en måte være litt åpne for at kulturforandring tar tid. Samtidig er infantino en av de siste som skal lekse opp for noen om moral og etikk, sier Solbakken.

Den profilerte svenske fotballjournalisten Olof Lundh sier at det var «blant det mest bisarre» han hadde opplevd.

– På et vis koker det ned til at selvsagt finnes det dobbeltmoral, men selv om Europa har gjort feil i flere århundrer, kan det aldri unnskylde at man her kan bli fengslet som kvinne for å bli voldtatt. Jeg er rett og slett rystet. Jeg opplever det nesten som at han mister hodet, og fremstiller han selv, Fifa og Qatar som store ofre i denne saken, sier Lundh.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal