Hopp til innhold

Disse øyeblikkene husker ekspertene best fra vinteren

VM-gull, revansjer, gjennombrudd og verdensrekorder. Her er øyeblikkene NRKs eksperter husker best fra vinteren.

Ole Einar Bjørndalen, Johannes Thingnes Bø og Martin Fourcade

ØYEBLIKKENE: I en alder av 43 år sikre Ole Einar Bjørndalen seg sin 45. VM-medalje da han tok bronse i Hochfilzen. Det og mange andre store øyeblikk vil sent bli glemt av NRKs skieksperter.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

En lang vinter med opp- nedturer, i og utenfor skisporet, går nå mot slutten. Gjennom de kalde månedene har norske utøvere kjempet om medaljer og triumfer på en rekke fronter, og gitt det norske vintersportpublikummet mange store opplevelser.

Noen stikker seg derimot mer ut enn andre.

Disse sportslige øyeblikkene husker NRKs eksperter best fra vinteren.

Langrenn

  • Krogh blir Norges nye stafettkonge: – Det er Norge mot Russland, Krogh mot Ustjugov. Finn Hågen skal ta over jobben etter verdens beste ankermann, Petter Northug. Det er i utgangspunktet en tøff jobb, men han klarte det med glans, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Petter Northug har vært Norges ubestridte ankermann i en årrekke, men etter en fiaskosesong sto plassen ledig i VM. Da tråde 26 år gamle Finn Hågen Krogh frem.

Etter gode etapper av Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug og Martin Johnsrud Sundby går Krogh ut 17,7 sekunder foran russiske Sergej Ustjugov. Det holder akkurat til at han kan gå for plan A: Å male på hele veien.

– Hele den sisteetappen står og dirrer. Jeg glemmer aldri de minuttene, forteller Bjørn.

Gjennom etappen svinger nordmannens forsprang fra fem til 17 sekunder, men han greier å holde unna, og går Norge inn til stafettgull.

– Med den formen Ustjugov var i, var det en tøffere motstander enn Northug noensinne møtte på sin ankeretappe, mener Bjørn.

Finn Hågen Krogh jubler sammen med Niklas Dyrhaug
  • En duell for historiebøkene: – Det er en duell som jeg setter i samme kategori som Bjørn Dæhlie mot Vladimir Smirnov og Sixten Jernberg mot Veikko Hakulinen, sier Bjørn om Martin Johnsrud Sundby og Sergej Ustjugov på tremila med skibytte.

Det var de to store denne vinteren, Tour de ski-vinner Ustjugov og verdenscupvinner Sundby, det hele sto om. De ristet raskt av seg konkurrentene og fulgte hverandre som skygger frem til siste motbakke: «Indianerbakken».

Ustjugov er den sterkeste spurteren, og Sundby ser derfor én mulighet for å slå ham.

– Martins siste mulighet er å stikke i Indianerbakken hvor han blir for ivrig, ikke klarer å stokke bein og armer, tar en feiltak med stavene, faller og kapper staven. Der blir jo duellen endelig avgjort, minnes Bjørn.

På dagen 35 år etter at Oddvar Brå brakk staven, gjorde Sundby det samme. Og russeren tok gull.

Martin Johnsrud Sundby knakk staven i den siste bakken før målgang i lørdagens 30 km med skibytte i ski-VM.
  • Dronningas hjemkomst: – Når hun først starter på Beitostølen så går hun bort og vinner. Da fikk vi svaret at Marit var på rett sport og trolig kom til å få en god sesong, sier Bjørn om Bjørgens comeback etter fødselen.

Bjørgens sesong ble kronet i VM, men langrennseksperten husker best den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen.

Først kom lille Marius til verden, så gikk opptreningsperioden gjennom sommeren skeis. To skader og en forkjølelse som kostet Bjørgen flere av Beitostølen-løpene gjorde at det var mye usikkerhet rundt comebacket.

Men med seier i første tellende løp var svaret enkelt: Dronninga var tilbake.

Marit Bjørgen gikk til topps i sitt første tellende skirenn på over halvannet år.
  • Bjørgens 15. VM-gull: – Duellen mot Krista Pärmäkoski. Det er også et løp som nesten er i Ustjugov/Sundby-klassen. De følger også hverandre som skygger, men Marit lykkes med sitt rykk i Indianerbakken, sier Bjørn.

Kvinnenes 15 kilometer med skibytte i VM utviklet seg som herrenes tremil: Med en real duell. Men til forskjell fra Sundby, gjorde Marit Bjørgen alt rett da hun rykket fra finske Krista Pärmäkoski.

Bjørgen sikret dermed sitt 15. VM-gull og fortsatte det som skulle bli et fantastisk VM for de norske langrennskvinnene.

Bjørgen tar VM-gull nummer 15
  • Klæbo sjokker eliten: – Du kan begynne på Beitostølen der også, sier Bjørn om Johannes Høsflot Klæbos første sesong som senior.

20-åringen kronet sesongen med å bli tidenes yngste vinner av sprintcupen samtidig som han vant den avsluttende minitouren i Canada, men det er igjen den nasjonale åpningen på Beitostølen som Bjørn husker best.

Langrennskommentatoren – og eksperten hadde sett Klæbo på juniornivå og hørt gjennom hele sommeren at han skulle være ekstremt rask.

Og på Beitostølen visste trønderen hva som ville komme resten av sesongen, da han vant sprinten.

– Han var akkurat så rask som vi hadde hørt, konkluderer Bjørn.

Stortalentet satte favorittene på plass under sprinten på Beitostølen.

Skøyter

  • Første sprintmedalje på 20 år: – Jeg synes det er det største på is eller snø i vinter av en norsk utøver, sier NRKs skøyteekspert Even Wetten.

Da Håvard Holmefjord Lorentzen gikk inn til Norges første VM-medalje i sprint på 20 år, var det mot de fleste odds.

24-åringen har lenge vist hva som bor i ham, men da en skøyteegg skar inn i leggen hans for halvannet år siden så fremtiden mørkere ut.

Sesongåpningen bar likevel bud om at noe stort var på gang.

– Det han leverte i åpningen ga stor tro på at vi skulle på en seriøs kandidat til pallen i VM, minnes Wetten.

Men Lorentzen nøyde seg ikke bare med pallen under sprint-VM i canadiske Calgary. 24-åringen leverte både på 500 meter og 1000 meter gjennom de to dagene, og da han gikk i mål på siste distanse var det til verdensrekord. Aldri før hadde noen gått de fire sprintøvelsene så fort.

Nederlandske Kai Verbij skjøv riktignok Lorentzen ned på en andreplass i mesterskapet og stjal verdensrekorden, men sprint-sølv i VM for en løper fra langdistansenasjonen Norge, det er rager høyt denne vinteren.

– Jeg tror de som så på fikk frysninger, sier Wetten.

Lorentzen tar sølv i sprint-VM

Alpint

  • Endelig klaff for Haugen: – Vi så allerede i slalåmen i Kitzbühel at det var en annen Haugen denne sesongen. At han skulle få full pott i VM, den bronsemedaljen står høyt i minnet, sier NRKs alpinekspert Marius Arnesen.

29 år gamle Leif Kristian Haugen hadde aldri vært på pallen i verdenscupen og aldri vært blant de ti beste i VM eller OL. Ikke før storslalåmrennet i VM.

Etter en sesong med flere gode omganger, men aldri to i samme renn, klaffet alt for Haugen.

Han kjørte inn til VM-bronse, mesterskapets mest fortjente medalje ifølge lagkamerat Kjetil Jansrud.

Leif Kristian Haugen imponerte i andre omgang av storslalåmen.
  • Svindals supercomeback: – Jeg husker starten veldig godt. Vi var spente på Svindal, så var det en fantastisk helg med Jansrud-seier med Svindal på andre første dagen og Jansrud-seier med Svindal på tredje den andre dagen. Det var en pangstart på sesongen, sier Arnesen.

– Det er slikt du drømmer om, sa Aksel Lund Svindal etter sitt første verdenscuprenn etter skrekkfallet i Kitzbühel.

Etter måneder med trening var han tilbake i verdenscupen i Val d'Isere, og kjørte like godt inn til andreplass i super-G-rennet i Italia. Kun Kjetil Jansrud var bedre.

Dagen etter gjentok historien seg nesten: Svindal ble nummer tre mens Jansrud vant.

– Det er gåsehudstemning. Den norske dominansen, den ene tilbake og den andre på toppen, det var helt rått. De dagene var ekstremt store, minnes kommentator og alpinekspert Arnesen.

Fantastisk comeback av Svindal

Skiskyting

  • Fourcade vinner uten ammunisjon: – Ett øyeblikk står frem: Fourcades seier i Holmenkollen uten skudd i magasinet. Det sier alt om hvor suveren han var. Han går inn på første skyting uten skudd i magasinet, men får nytt magasin og skyter 20 treff, forteller NRKs skiskytingsekspert Ola Lunde.

Franskmannen var suveren denne sesong, og tok hele 14 individuelle verdenscupseire. På kvinnesiden ble sesongen dominert av tyske Laura Dahlmeier, som vant verdenscupen suverent.

Fourcade i trøbbel

Men mellom tysk og fransk jubel har det også vært oppturer og store begivenheter for norsk skiskyting. Her er øyeblikkene Lunde husker best.

  • Bjørndalens VM-bronse: – Jeg er imponert over Bjørndalens bronse i VM. Ingenting skulle tilsi at han i VM skulle ta enda en medalje. Det er helt rått, mener Ola Lunde.

Johannes Thingnes Bø og Ole Einar Bjørndalen gikk inn til sølv og bronse i jaktstart. Gullet gikk til Martin Fourcade.

Ole Einar Bjørndalen tok sin første VM-medalje i 1997. 20 år senere, som 43-åring, fant han nok en formtopp under VM i Hochfilzen. Og på jaktstarten var kun Fourcade og Johannes Thingnes Bø bedre, og Bjørndalen kunne innkassere sin 45.-VM-medalje i karrieren.

  • Eckhoff heiser flagget i Kollen: – Det var en av de viktigste seierne i år, spesielt for Tiril å lykkes på en 20-skuddsseire igjen, sier Ola Lunde.

Tiril Eckhoff har sammen med resten av de norske skiskytterkvinnene hatt en tung sesong, som endte i VM-skuffelse. Men etter VM har 26-åringen vist hva som bor i henne, med andreplass i Pyeongchang og seier i Kontiolahti. Og i sesongens aller siste renn, hjemme i Holmenkollen hvor hun la grunnlaget for karrieren, skjøt hun feilfritt i et 20-skuddsrenn for første gang på år og dag, og kunne avslutte sesongen med å vifte med det norske flagget foran hjemmepublikummet.

Tiril Eckhoff om seier på fellesstarten søndag
  • Bø vekker håpet: – Jeg vil også ta med Bøs seire i Holmenkollen og i Anterselva, sier Lunde.

Etter en lang og mager sesong uten individuelle seire for Norge, vekket Johannes Thingnes Bø troen på at noe godt var i gjære i siste liten før VM. 23-åringen vant det aller siste individuelle rennet før mesterskapet i Hochfilzen, hvor han plukket med seg tre sølvmedaljer.

Og under verdenscupavslutningen i Holmenkollen tronet han igjen øverst.

Johannes Thingnes Bøs målgang i Holmenkollen.

Hopp

– Vi hadde tidenes sesong i fjor, og så var vi ikke i nærheten i år. Vi slet veldig i starten, og hadde vi ikke hatt Daniel-André Tande hadde det vært en katastrofesesong til de siste to-tre helgene. Det er en sesong med oppturer og skikkelige nedturer som lag, er NRKs hoppekspert Johan Remen Evensens for når kun én verdenscupsesong gjenstår av sesongen.

Selv om laget har slitt, har det likevel vært mange høydepunkter gjennom vinteren. Her er øyeblikkene Remen Evensen husker best.

  • Tande vinner nyttårshopprennet: ​ – Jeg vil absolutt si nyttårshopprennet, som Tande vinner. Det er et av de største enkeltrennene vi har hele året, og det stakk han av med seieren på, sier Johan Remen Evensen.

Daniel Andre Tande stakk av med seieren etter et hopp på 142 meter.

Tande ble den 13 norske vinneren i nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen, og kjempet lenge om seieren i Den tysk-østerrikske hoppuka.

Seierssjansene var levende helt til Hoppukas aller siste hopp. Da ødela en bindingsklips hoppet fullstendig, og Den gylne ørnen glapp ut av fingrene hans.

Tande mislykkast totalt. Landar på 117 meter. Hoppuka er borte.
  • Verdensrekord-fest i Vikersund: – Jeg vil selvfølgelig trekke frem lørdagen i Vikersund, med to verdensrekorder. Raw Air sett under et som turnering var jo også et høydepunkt, sier Remen Evensen.

Raw Air så dagens lys denne sesongen, med en vill avslutning i Vikersund foregående helg. Lørdag fikk Vikersund-publikummet se to verdensrekorden – på en halvtime. Først landet Robert Johansson på 252 meter, og kunne juble for verdensrekord. Men østerrikske Stefan Kraft ville ikke la nordmannen juble for lenge, og svevde like godt ned til 253,5 meter.

dsf
  • Lundby åpnet seierskontoen: – Det er helt klart stort for henne. Å få en kvinne som er i posisjon til å kunne vinne hopprenn er helt klart viktig for Norge som hoppnasjon, og at Maren er i gang med det er helt klart et av høydepunktene, sier Remen Evensen.

22-åringen fra Gjøvik har, som absolutt alle kvinnelige hoppere, levd i skyggen av Sara Takanashi de siste sesongene. Men i midten av august fløy Lundby ut i rampelyset, da hun tok sin første verdenscupseier. Hun endte til slutt på fire verdenscupseire gjennom sesongen.

  • VM-sølv i Lahti: – Jeg vil også trekke frem lagsølv i VM, der Johann André Forfang tar bakkerekord i Lahti på hoppernes siste dag i mesterskapet, sier Remen Evensen.

Norge så ut til å gå medaljeløse gjennom VM, men på hoppernes siste konkurransedag dro Johann André Forfang frem et hopp fra historiebøkene. Rett før så Norge sjanseløse ut, men med bakkerekord fra Forfang sikret Norge til slutt lagsølv.

Johann André Forfang

Sesongen inneholdt langt mer enn vi fikk plass til i én sak. Hva husker du best fra vinteren?

Siste nytt

  • NM i super-G er avlyst

    Krevende snøforhold gjorde at juryen i NM i alpint så seg tvunget til å avlyse fredagens super-G-renn i Trysil.

    Dermed ble NM-rennene avlyst for tredje dag på rad. Det var heller ikke mulig å gjennomføre utforrennene verken onsdag eller torsdag.

    Begge kjønn skulle ha kjørt renn, men slik blir det ikke.

    Onsdag var det i hovedsak tåken som ødela. Både torsdag og fredag var det mildvær kombinert med nysnø som gjorde at rennene ikke kunne arrangeres.

    Etter planen går lørdagens storslalåm og søndagens slalåm som planlagt. Det er meldt minusgrader til helgen, noe som øker sjansene for at rennene går som planlagt. Begge rennene skal sendes på NRK.

    FIS World Cup utfor kvinner
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Messi scoret sitt mål nummer 800

    Lionel Messi og resten av det argentinske landslaget var for første gang tilbake i hjemlandet for å spille fotballkamp igjen etter VM-triumfen i fjor.

    Panama var motstander, og det ble en historisk aften for Messi. Etter 78 minutter skjøt han et frispark så nære krysset som mulig, men ballen traff metallet. På returen dukket Tiago Almada opp og satte inn 1-0.

    Kun to minutter senere lyktes det skikkelig for Messi. Igjen var det på frispark, men denne gangen gikk den i en vakker bue over muren og inn i nettet.

    Det var Messis mål nummer 800 i karrieren.

    Det argentinske laget ble hyllet med fyrverkeri og allsang på tribunen før kampen, og spillerne stod ute på matta med tårer i øynene.

    APTOPIX Argentina Panama Soccer
    Foto: Gustavo Garello / AP
  • Zuccarello og Wild tapte mot Flyers

    Minnesota Wild og Mats Zuccarello tapte 5-4 for Philadelphia Flyers på bortebane. Kampen endte med shootout.

    Resultatet etter full tid var 4-4, og på overtid ble det ingen mål. I den avgjørende straffekonkurransen trakk Flyers det lengste strået.

    Zuccarello fikk hele 21.55 minutter på isen, og noterte seg for en assist og tre skudd på mål under kampen.

    (©NTB)

    Wild Flyers Hockey
    Foto: Matt Slocum / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste