Lundby tok historisk verdenscupseier: – Dette er starten på en ny epoke

Maren Lundby med sin første og Norges andre verdenscupseier gjennom tidene.

Maren Lundby

HISTORISK SEIER: Maren Lundby vant lørdagens hopprenn i Russland.

Maren Lundby sikret en etterlengtet opptur for de norske hoppkvinnene med seier i lørdagens verdenscuprenn i russiske Nizjnij Tagil.

Triumfen er 22-åringens første i verdenscupen, og kun den andre til Norge siden kvinnene fikk sin egen verdenscup. Anette Sagen tok den første seieren i tyske Schonach i januar 2012.

ETTERLENGTET SEIER: Maren Lundby er eneste norske elitehopper på kvinnelandslaget.

Lundby selv var naturlig nok en blid triumfator etter at seiersseremonien var unnagjort.

– Det føles helt fantastisk. Det var kjempeartig endelig å kunne stå på toppen av pallen. Jeg kom litt skjevt ut forrige helg, og var derfor veldig revansjesugen denne helga her, sier Lundby til NRK.

– Denne seieren betyr utrolig mye. Dette er noe jeg har jobbet for over lang tid. At jeg endelig lykkes, og får igjen for den jobben jeg har gjort. Det er ikke noe som er bedre enn det, sier Gjøvik-jenta.

– En av de beste utøverne i Hopp-Norge

Hoppsjef Clas Brede Bråthen var også svært lykkelig mann etter at triumfen var i boks.

– Det er så ufattelig fortjent og veldig gøy for alle de som har jobbet så hardt og så lenge. Endelig så vinner vi et verdenscuprenn igjen. Vi har én seier fra tidligere med Anette Sagen, som var en pioner på sin måte. Nå er det en utøver fra den nye generasjonen som forhåpentligvis har startet en ny epoke for norsk hoppsport, sier han til NRK.

– Og den epoken håper jeg vil bestå av mange nye seirer. Det vil bety enormt mye for rekrutteringen og utviklingen av kvinnehopp, fortsetter Bråthen.

Lundby vant etter hopp på 91,5 og 95,5 meter, og en samlet poengsum på 229,6 poeng. Lundby lå på 6. plass etter 1. omgang, men det solide sistehoppet sendte henne rett opp på toppen av seierspallen.

Bråthen mener Lundbys prestasjon i 2. omgang viser hvor stort talent hun egentlig er.

– Maren er en av de beste idrettsutøverne vi har i Hopp-Norge, uavhengig av kjønn. Hun har et veldig høyt potensial. I 2. omgang vinner hun altså med nesten 20 poeng, og viser hva hun er god for. Hvis hun tar ut dette oftere og oftere, så kommer hun til å sette farge på kvinnehopp som ingen norsk jente har gjort etter at verdenscup og VM ble innført, sier han.

Anette Sagen

PIONEREN: Anette Sagen jubler etter Norges første verdenscupseier i 2012.

– Sterkt kort i OL i 2018

Og Bråthen tror også norske hoppfans fort vil kunne glede seg over Lundbys prestasjoner i hoppbakken i OL-bakken i Pyeongchang i 2018.

– Hvis hun holder seg skadefri og frisk, og fortsetter utviklingen på det nivået hun er nå, så vil hun kunne være en av Norges sterkeste kort uansett gren i Sør-Korea, sier hoppsjefen.

Østerrikske Daniela Iraschko-Stolz tok 2.-plassen, mens seiersmaskinen Sara Takanashi fra Japan ble nummer tre.

Sistnevnte – som har rekorden med antall verdenscupseirer for kvinner med hele 46 triumfer – ledet etter 1. omgang, men leverte ikke varene i finaleomgangen og falt to plasser.

Lundby er eneste kvinnelige elitehopper på det norske landslaget.

Sydde ti sting etter stempling i ansiktet: – Halve hodet hans var åpent

Bård Finne satte knottene rett i ansiktet på KFUM-keeper Emil Ødegaard, som endte på legevakten. Men om det var rødt kort var ekspertene rivende uenige om.

Ben White

Oppsiktsvekkjande Arsenal-grep felte rivalen: – Idiotisk av Spurs

Arsenal senka Tottenham i jakta på ligagull. Eit oppsiktsvekkjande daudballgrep frå «The Gunners» blir hylla av NRKs ekspert.

• Daland reddet uavgjort for Cercle Brugge – Vetlesen med mål og assist i Brugge-seier

Jesper Daland berget 1-1 for Cercle Brugge hjemme mot Anderlecht, mens Hugo Vetlesen herjet i Brugges 3-0-seier borte mot Genk i belgisk fotball søndag kveld.

Den belgiske ligaen har gått over i sluttspillsfasen, hvor Anderlecht topper mesterskapsgruppen. Det er imidlertid bare målforskjell som skiller Brugge på 2.-plass.

Søndag gjestet Vetlesen & co. Genk, som har falt av i toppkampen etter 0-3-tapet.

Kyriani Sabbe sendte gjestene i ledelsen etter 38 minutter, før Vetlesen doblet halvveis inn i andre omgang. Fire minutter senere gjorde nordmannen seg tellende igjen da han spilte opp Igor Thiago på 3-0-målet.

Antonio Nusa startet også for gjestene, men ble byttet ut til pause.

Cercle Brugge er også hektet av i gullkampen, men Daland ga imidlertid en håndsrekning til landsmann Vetlesen i kampen om ligagullet da han sikret 1-1 etter 51 minutter.

Kristian Arnstad satt hele kampen på benken for Anderlecht. (NTB)

Hugo Vetlesen
  • Elleville overtidsminutter da Odd reddet uavgjort

Tre sene scoringer sørget for 3-3 mellom Odd og Viking i Skien.

Viking-kaptein Zlatko Tripic trodde han hadde avgjort det hele da han scoret fire minutter på overtid. Men Odd ville det annerledes. Mikael Norø Ingebrigtsen scoret seks minutter på overtid og reddet ett poeng for hjemmelaget.

Harald Tangen Nilsen scoret kampens første mål etter 25 minutter. Kun ti minutter senere var kampen snudd. Først med et skudd fra Odds Tobias Svendsen via en Viking-spiller og i mål, så med en ny fulltreffer fra sammen mann etter en pasning ut 45 grader og inn i feltet.

Viking presset på for utligning i andreomgang, og lyktes fire minutter før fulltid med et skudd fra Peter Christiansen.

Så scoret Tripic etter et godt forarbeid fra Lars-Jørgen Salvesen, før Ingebrigtsen ga Odd ett poeng med et vakkert skudd.

Odd ble i tillegg redusert til ti mann like før Ingebrigtsen 3-3-utligning, da Mihajlo Ivancevic fikk sitt andre gule kort på overtid.

Hjemmelaget befinner seg dermed på 8. plass, med Viking to plasser bak etter henholdsvis seks og fem spilte kamper.

• PSG ble seriemester uten å spille – Monaco-tap sørget for titteljubel

Paris Saint-Germain kunne søndag juble for sitt tolvte seriegull og sitt tredje strake. Tittelen ble sikret etter Monacos 2-3-tap mot Lyon.

Premissene før søndagens duell i Lyon var klare. Monaco måtte vinne for å forlenge håpet om å ta igjen PSG på tabelltopp.

Det greide de ikke, og dermed er PSG seriemestere igjen. PSG kunne selv sikre seriegullet lørdag, men 3-3 mot Le Havre førte til at de måtte vente til søndag.

PSG har vunnet ligaen seks av sju siste årene. Lille i 2021/22 var unntaket. Ingen har flere ligatitler enn PSG, der Marseille og Saint-Étienne er nærmest med sine ti.

Mye av æren for PSGs seriegull skal gullkalven Kylian Mbappé ha. Spissen har scoret 26 mål, noe som er ni flere enn Lille-spiller Jonathan David. (NTB)