Hopp til innhold

Heroisk Krogh kjempet Norge inn til gull: – Jeg var pinnestiv etter 75 meter

LAHTI/OSLO (NRK): Martin Johnsrud Sundby turte ikke se på, kommentatorene ble utslitt og til slutt sto landslagstreneren og gråt på tv. Nå hylles iskalde Finn Hågen Krogh av hele Ski-Norge.

Finn Hågen Krogh jubler sammen med Niklas Dyrhaug

GULL: Se målgangen til Finn Hågen Krogh her. Til slutt var han 4,6 sekunder fora russiske Sergej Ustjugov i mål. Sverige tok bronsen.

– En mer spennende stafett har verden knapt sett maken til.

Det er nesten umenneskelig at det går an å holde en slik avstand, sier landslagssjef Vidar Løfshus til NRK.

Han er over snittet inhabil, men det er nok ikke mange som så VM-stafetten i Lahti fredag som er uenig med ham.

I blytunge forhold, med løssnø til anklene, gikk Finn Hågen Krogh ut 17 sekunder foran knallsterke Sergej Ustjugov på siste etappe. I starten nærmet russeren seg meter for meter og hele tiden så han ryggen til nordmannen.

Men Finn Hågen Krogh hadde bestemt seg: Den luka skulle ikke russeren få tette.

Krogh, Ustjugov og Sundby

JAKT: Sergej Ustjugov (bak) hadde ett mål da han så Finn Hågen Krogh gå ut foran ham på siste etappe: «Den ryggen skal jeg ta». Men det klarte han aldri.

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

– Beina mine brant etter ti meter. Det var ikke morsomt i det hele tatt. Da jeg kom til Arild Monsen (trener) etter 75 meter var jeg pinnestiv, men jeg kunne ikke skuffe de gutta her, sier Krogh og nikker i retning resten av gull-laget.

– Det var kun gull som gjaldt. Det var ikke snakk om noe annet.

Dét satte landslagstrener Tor Arne Hetland pris på. I intervjuet med NRK like etter målgang var han så rørt at han ikke klarte å snakke:

Tor Arne Hetland klarte ikke å holde følelsene og tårene i sjakk etter stafettseieren.

GRÅT: Landslagstrener Tor Arne Hetland klarte ikke snakke da han ble intervjuet av NRK etter stafett-gullet.

– Finn har ikke nerver

Men det var ikke bare treneren som var imponert. Et helt team - med lagkameratene i spissen mener Krogh er helt unik som klarte å holde hodet kaldt da russeren kom jagende.

– Finn er så kald at jeg lurer på om han har nervesystem egentlig, sier Didrik Tønseth.

– Finn har ikke nerver. Det å slippe Ustjugov inn i løpet og så bare la han vake bak på rundt åtte sekunder... jeg har aldri vært så nervøs, legger Niklas Dyrhaug til.

– Hodet hans er sykt, det finnes ingen som ham. Jeg skulle ønske jeg hadde hodet til Finn av og til, sier en meget imponert Martin Johnsrud Sundby.

– Tøffere oppgave enn Northug

Oppi alt dette er det verdt å nevne at 26-åringen fra Finnmark fredag gikk sin første ankeretappe i et VM, etter at Petter Northug vraket seg selv før mesterskapet.

– Ustjugov er den verste du mannen du kan ha bak deg, men da jeg kjente meg småstiv tenkte jeg på hvor stiv han måtte være, sier Krogh selv.

– Man skulle trodd han hadde gått ankeretapper hele sitt liv, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn og legger til:

– Dette var en tøffere oppgave enn Petter Northug noen gang har hatt.

– Det viktigste rennet Finn Hågen Krogh har gått i hele sitt liv. Jeg trenger nesten en pause jeg, sa kommentatorkollega Jann Post da gullet var sikret.

FIS Nordic Ski World Championships - Men's Cross-Country 4 x 10 km Relay

9. GULL: Stafettgullet i Lahti er det niende strake VM-gullet på herrestafett for Norge.

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

– Hva skal jeg gjøre

For det ble et mentalt spill. Ustjugov gikk hele veien i rykk og napp bak Krogh. Plutselig hadde han tatt innpå noen sekunder før han slapp seg litt ned igjen.

I målområdet turte ikke Martin Johnsrud Sundby å se på.

– Han er nærme altså! Fy f... Æææ! Jeg er dritnervøs.

– Hva skal jeg gjøre nå da? Jeg tør ikke stå og se på det her, sa Sundby i direkteintervjuet med NRK underveis.

På forhånd var planen at Sundby skulle gi Krogh et forsprang på om lag 30 sekunder ut på sisteetappen. Sundby fulgte planen og rykket ut på sisterunden, men fikk altså ikke helt 30 sekunder.

– Han var seig, men jeg skjønte at han var sliten så da giret jeg om og fortsatte og pushe, sier Sundby om kampen mot Aleksej Tsjervotkin på tredjeetappen.

Martin Johnsrud Sundby får endelig litt avstand til Russland.

LUKE: Martin Johnsrud Sundby fikk en luke til russiske Aleksej Tsjervotkin på den tredje etappen. Ved veksling var avstanden på 17,7 sekunder.

Gullskiene til Northug

Det ble tidlig klart at det var store smøreutfordringer i Lahti fredag. Verst gikk det utover Sverige som ble hektet ut av gullkampen allerede på første etappe, men der hadde Norge og Didrik Tønseth gullski - bokstavelig talt.

– Jeg gikk på skia som Petter Northug vant femmila i Falun med. Og de funka! sier Didrik Tønseth.

Til slutt ble det gullski også i år.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

John Arne Riise fikk muligheten på straffe.

John Arne Riise fikk strekk – så scoret han i comebacket

Etter seks år som fotballpensjonist, er Liverpool-legenden med den fryktinngytende venstrefoten tilbake som spiller. Nå på norsk nivå seks.

Siste nytt

 • Tok med flaskekaster på cupkamp

  Fotballdommer Rohit Saggi (31) hadde onsdag et møte med tenåringen som kastet en flaske på ham.

  Flaskeepisoden skjedde etter kampslutt i Stabæks 2-1-seier over Vålerenga i slutten av mai. Da dommertrioen var på vei mot spillertunnelen, kastet en mindreårig publikummer en flaske som traff Saggi i hodet, som førte til en mindre hjernerystelse. Tilskueren er utestengt fra Nadderud ut året.

  De siste dagene har Saggi snakket med foreldrene til vedkommende, og da han ble oppnevnt som dommer i NM-kampen mellom Fredrikstad og Viking, spurte han om flaskekasteren ville være med, skriver Saggi på sin Instagram-konto.

  «Vi la vekk flaskehendelsen hele dagen. Vi hadde fokus på veien fremover. Det føltes både riktig og bra», skriver Saggi. (NTB)

  Rohit Saggi
  Foto: NRK
 • Canadiske skogbranner stopper amerikansk idrett

  Amerikanerne må sette flere idrettsarrangementer på vent som følge av skogbrannene i Canada. Luftkvaliteten er spesielt dårlig i New York.

  Torsdag ble det første løpet i galoppløpet Belmont Stakes i New York avlyst.

  Hundrevis av skogbranner i Canada har ført til at et teppe med røyk og tåke har lagt seg over flere nordøstlige amerikanske byer denne uka, og det er utstedt advarsler om luftforurensing til flere millioner mennesker.

  Baseballkampene mellom New York Yankees og Chicago White Sox ble torsdag gjennomført etter at de måtte ha spillefri onsdag. Da var luftkvaliteten på Yankee Stadium på hele 335.

  Mange NFL-lag i øst måtte flytte sine treninger inn i haller torsdag. I hovedstaden tar baseballaget Washington Nationals grep og utsetter sin kamp mot Arizona som opprinnelig skulle bli spilt 22. juni. (NTB)

  Røyklagt New York
  Foto: AP
 • Passerte milepæl i billettsalget til VM

  Det er solgt over én million billetter til sommerens fotball-VM for kvinner i Australia og New Zealand.

  Det ligger dermed an til å bli det mest besøkte idrettsarrangementet for kvinner gjennom tidene. Tallene fra VM i Frankrike i 2019 ble passert da Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) kom med en oppdatering på billettsalget i en pressemelding fredag.

  Der opplyser de at de har solgt 1.032.884 billetter til sommerens verdensmesterskap.

  – Momentumet bygger seg opp i vertslandene og over hele verden. Jeg ser fram til å se dere, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

  VM sparkes i gang i Auckland der Norge spiller mot vertsnasjon New Zealand 20. juli. (NTB)

  Trening for kvinnelandslaget i fotball
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste