NRK Meny
Normal

Heroisk Krogh kjempet Norge inn til gull: – Jeg var pinnestiv etter 75 meter

LAHTI/OSLO (NRK): Martin Johnsrud Sundby turte ikke se på, kommentatorene ble utslitt og til slutt sto landslagstreneren og gråt på tv. Nå hylles iskalde Finn Hågen Krogh av hele Ski-Norge.

Finn Hågen Krogh jubler sammen med Niklas Dyrhaug

GULL: Se målgangen til Finn Hågen Krogh her. Til slutt var han 4,6 sekunder fora russiske Sergej Ustjugov i mål. Sverige tok bronsen.

– En mer spennende stafett har verden knapt sett maken til.

Det er nesten umenneskelig at det går an å holde en slik avstand, sier landslagssjef Vidar Løfshus til NRK.

Han er over snittet inhabil, men det er nok ikke mange som så VM-stafetten i Lahti fredag som er uenig med ham.

I blytunge forhold, med løssnø til anklene, gikk Finn Hågen Krogh ut 17 sekunder foran knallsterke Sergej Ustjugov på siste etappe. I starten nærmet russeren seg meter for meter og hele tiden så han ryggen til nordmannen.

Men Finn Hågen Krogh hadde bestemt seg: Den luka skulle ikke russeren få tette.

Krogh, Ustjugov og Sundby

JAKT: Sergej Ustjugov (bak) hadde ett mål da han så Finn Hågen Krogh gå ut foran ham på siste etappe: «Den ryggen skal jeg ta». Men det klarte han aldri.

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

– Beina mine brant etter ti meter. Det var ikke morsomt i det hele tatt. Da jeg kom til Arild Monsen (trener) etter 75 meter var jeg pinnestiv, men jeg kunne ikke skuffe de gutta her, sier Krogh og nikker i retning resten av gull-laget.

– Det var kun gull som gjaldt. Det var ikke snakk om noe annet.

Dét satte landslagstrener Tor Arne Hetland pris på. I intervjuet med NRK like etter målgang var han så rørt at han ikke klarte å snakke:

Tor Arne Hetland klarte ikke å holde følelsene og tårene i sjakk etter stafettseieren.

GRÅT: Landslagstrener Tor Arne Hetland klarte ikke snakke da han ble intervjuet av NRK etter stafett-gullet.

– Finn har ikke nerver

Men det var ikke bare treneren som var imponert. Et helt team - med lagkameratene i spissen mener Krogh er helt unik som klarte å holde hodet kaldt da russeren kom jagende.

– Finn er så kald at jeg lurer på om han har nervesystem egentlig, sier Didrik Tønseth.

– Finn har ikke nerver. Det å slippe Ustjugov inn i løpet og så bare la han vake bak på rundt åtte sekunder... jeg har aldri vært så nervøs, legger Niklas Dyrhaug til.

– Hodet hans er sykt, det finnes ingen som ham. Jeg skulle ønske jeg hadde hodet til Finn av og til, sier en meget imponert Martin Johnsrud Sundby.

– Tøffere oppgave enn Northug

Oppi alt dette er det verdt å nevne at 26-åringen fra Finnmark fredag gikk sin første ankeretappe i et VM, etter at Petter Northug vraket seg selv før mesterskapet.

– Ustjugov er den verste du mannen du kan ha bak deg, men da jeg kjente meg småstiv tenkte jeg på hvor stiv han måtte være, sier Krogh selv.

– Man skulle trodd han hadde gått ankeretapper hele sitt liv, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn og legger til:

– Dette var en tøffere oppgave enn Petter Northug noen gang har hatt.

– Det viktigste rennet Finn Hågen Krogh har gått i hele sitt liv. Jeg trenger nesten en pause jeg, sa kommentatorkollega Jann Post da gullet var sikret.

FIS Nordic Ski World Championships - Men's Cross-Country 4 x 10 km Relay

9. GULL: Stafettgullet i Lahti er det niende strake VM-gullet på herrestafett for Norge.

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

– Hva skal jeg gjøre

For det ble et mentalt spill. Ustjugov gikk hele veien i rykk og napp bak Krogh. Plutselig hadde han tatt innpå noen sekunder før han slapp seg litt ned igjen.

I målområdet turte ikke Martin Johnsrud Sundby å se på.

– Han er nærme altså! Fy f... Æææ! Jeg er dritnervøs.

– Hva skal jeg gjøre nå da? Jeg tør ikke stå og se på det her, sa Sundby i direkteintervjuet med NRK underveis.

På forhånd var planen at Sundby skulle gi Krogh et forsprang på om lag 30 sekunder ut på sisteetappen. Sundby fulgte planen og rykket ut på sisterunden, men fikk altså ikke helt 30 sekunder.

– Han var seig, men jeg skjønte at han var sliten så da giret jeg om og fortsatte og pushe, sier Sundby om kampen mot Aleksej Tsjervotkin på tredjeetappen.

Martin Johnsrud Sundby får endelig litt avstand til Russland.

LUKE: Martin Johnsrud Sundby fikk en luke til russiske Aleksej Tsjervotkin på den tredje etappen. Ved veksling var avstanden på 17,7 sekunder.

Gullskiene til Northug

Det ble tidlig klart at det var store smøreutfordringer i Lahti fredag. Verst gikk det utover Sverige som ble hektet ut av gullkampen allerede på første etappe, men der hadde Norge og Didrik Tønseth gullski - bokstavelig talt.

– Jeg gikk på skia som Petter Northug vant femmila i Falun med. Og de funka! sier Didrik Tønseth.

Til slutt ble det gullski også i år.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Canada slått av Tyskland

  Canadas hockeylag nådde ikke finalen i OL etter et sensasjonelt nederlag for Tyskland i semifinalen fredag. Tyskland vant 4-3 og møter OUR i finalen søndag. Bronsekampen mellom Canada og Tsjekkia spilles lørdag.

  Tyskland hockey
  Foto: Jung Yeon-je / AFP
 • Kristoff nummer åtte etter velt

  Alexander Kristoff fikk en tung fredag i Abu Dhabi Tour. Syklisten endte på åttendeplass på den 3. etappen av rittet etter at han endte i asfalten 45 kilometer før målgang. Tyske Phil Bauhaus knep seieren. Kristoffer Halvorsen ble nummer 13, mens Sven Erik Bystrøm trillet inn som nummer 38.

  Alexander Kristoff
  Foto: Giuseppe Cacace / AFP
 • OUR klare for hockeyfinale

  De russiske hockeyherrene er klar for OL-finalen etter 3-0-seier over Tsjekkia i semifinalen. Nikita Gusev, Vladislav Gavrikov og Ilja Kovaltsjuk scoret målene for OUR.

  I finalen venter Canada eller Tyskland.

  Pyeongchang 2018 Winter Olympics
  Foto: Grigory Dukor / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
Mester mot legende i vintersport
OL-magasin