Hopp til innhold
Kommentar

De har ham nå

Uansett hvor lenge Anders Besseberg til slutt blir sittende i fengsel eller ikke, så vil den viktigste dommen være over en utdatert og uredelig mannskultur der man egentlig bare burde brydd seg om sport.

Rettstegning Besseberg

DØMT I TINGRETTEN: Anders Besseberg ble dømt til tre år og én måned i fengsel i Buskerud tingrett. Dommen ble anket på stedet.

Foto: Ane Hem

Tre år og én måneds ubetinget fengsel, hvis dommen blir stående, er en bauta over en ekspresident som lenge selv ble sett på som en bauta.

Den moderne skiskytingens far.

Han som tok skiskytingen «ut av skogen og over på TV-skjermen», som et av vitnene i saken beskrev det.

Nå har han på mange måter tatt den tilbake inn i mørket.

Dommen er ikke bare over Anders Besseberg selv. Det er over en sport. Over et forbund og en kultur som tillot ham å operere som han gjorde.

Det internasjonale skiskytterforbundet, IBU, var under nordmannens ledelse en organisasjon uten noen form for fungerende kontrollinstanser for hvordan deres øverste tillitsvalgte utførte sine verv.

For tida Anders Besseberg brukte på å bygge et unikt vintersportslig produkt ble åpenbart også brukt til veldig mye annet. Dommen fra Buskerud tingrett er på det nærmeste krystallklar. Anders Besseberg har utnyttet sin stilling i utilbørlig grad. Og han har i den grad det har vært mulig gjort det i det skjulte.

Les også Besseberg dømmes til tre år og én måneds fengsel for grov korrupsjon

Anders Besseberg under VM i skiskyting 2017.

Menn som leker med menn

For eventyret om skiskytingen hadde også en dyster parallellhistorie. Om dyre klokker, om leasingbiler man prøvde å skjule, om eksklusive jaktturer, om russere. Mange russere. Inkludert prostituerte.

Og uansett om Besseberg også får skryt for å fremme likestillingen i selve sporten, er alt rundt styrt av menn. Menn som leker med menn. Menn som gir hverandre fordeler de ikke burde ha.

Bessebergs svik har vært på flere plan. Flere av de etiske har han for så vidt allerede innrømmet. I dag kom også dommen over de rettslige.

For i Bessebergs 25-årige presidenttid var ikke skiskyting bare skiskyting.

Tolker var ikke bare tolker.

Klokker var ikke bare klokker.

En bukk var ikke bare en bukk.

Og Anders Besseberg var ikke bare den visjonære og velmenende skiskytterpresidenten fra en gård i Vestfossen i Buskerud i Norge.

For da politiet utførte razzia på gården i Bessebergveien, fant de mengder av eksotiske jakttrofeer og veldig dyre klokker.

Besseberg uttrykte under rettssaken at han ikke likte betegnelsen «Skandalepresidenten», som er navnet på en podkast VG har laget om saken, og mente seg forhåndsdømt av media.

Med denne dommen kan ikke tittelen kalles annet enn dekkende.

Gunnar Holm Ringen er leder for PwCs avdeling for gransking, etterlevelse og sikkerhet. Her avbildet i 2022.

Korrupsjonsekspert overrasket av Besseberg-dom: – Høyst uvanlig

Utilbørlig adferd

Gjennom fire intense timer leste dommer Vidar Toftøy-Lohne på presist og engasjert vis de 67 sidene dommen omfatter.

Og det gikk ikke mange minuttene fra han var i gang klokken 09:30 til man skjønte hvilken vei dette gikk. For allerede fra den første luksusklokka ble nevnt, konstaterte dommeren at de subjektive og objektive vilkårene for straff var oppfylt. Og med veldig få unntak skulle det fortsette i nøyaktig samme spor hele veien gjennom.

Dommen tegner et bilde av en gjennomført korrupt kultur- sentrert rundt en mektig og enerådig president, som i større og større grad er villig til å flytte grensene, for å oppnå fordeler han ikke burde få gjennom sitt verv som president.

Og lovordene kom tett fra dommerens munn i retning den tiltalte.

Vidar Toftøy-Lohne

DOMMER: Vidar Toftøy-Lohne var dommer i rettssaken mot Besseberg.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

«Utilbørlig».

«Klart klanderverdig eller uakseptabel karakter»

«I strid med relevante retningslinjer for partene.»

«Svært god hukommelse rundt forhold som ikke taler til hans ugunst.»

«Ingen åpenhet».

«Manglende selvinnsikt og forståelse»

«Tiltalte ble invitert med på jakt fordi han var president i IBU»

og

«utilbørlig» – igjen og igjen og igjen, ettersom Besseberg ble dømt på de forskjellige punktene i tiltalen.

Aktor Marianne Djupesland satt og skrev fortløpende og sirlig i sin analoge notatbok. Det var som om hun krysset av seiere fortløpende på en liste.

For Økokrim er dommen, rettskraftig eller ei, en stor seier.

Topp lysere bred

Jakten på presidenten

En verden styrt fra Vestfossen

Mens tiltalte selv forholdt seg rolig, grensende til avslappet i kroppsspråket, med høyrearmen hvilende jovialt på ryggen av stolen ved siden av seg. Som en mann som visste hva han hadde i vente.

Om ikke annet, så ble Besseberg i hvert fall ikke dømt for plagiat.

For dette har foregått i et univers han på veldig mange måter skapte selv gjennom 25 lange år som skiskytingens mektigste.

25 år er på alle måter altfor lenge.

Det måtte en korrupsjonsskandale på toppen av skiskytingen til før sportens ledere skjønte å innføre helt nødvendige demokratiske mekanismer. Eller ville innføre.

Nå har man fått en egen kontrollenhet, som skal overvåke at sportens etiske standarder overholdes. Og man har fått en begrensning på antall perioder man kan bli valgt til president.

«Det er rett og slett en bortforklaring det ikke festes lit til».

Les også Full konflikt om Besseberg-etterforskning: NRK kontaktet russerne knyttet til prostitusjon

Den russiske kvinnen og Redkin 1

Russernes mann

Dommen var overraskende tydelig og grundig i sin utredning av Bessebergs altfor tette forhold til Russland og russiske ledere. Og de fordeler man mente han ga dem i sine avgjørelser. Mens han selv fikk klokker, jaktturer og prostituerte tilbake.

«Retten ikke i tvil om at han har agert i favør av Russland både i ord og handling.»

Denne «russervennligheten», som dommen selv beskriver, er i seg selv den kanskje mest sviende delen av bildet som tegnes av Bessebergs presidenttid. Det stempel han minst av alt vil ende med å ha sittende på seg.

Inntil en eventuell ankesak forteller oss noe annet, vil han også stå igjen som en av ytterst få presidenter i et olympisk særforbund som har blitt dømt for korrupsjon.

Da domsslutningen til slutt var ferdig, reiste Besseberg seg raskt og utbasunerte med klar stemme at han anket på stedet- og fortsetter med dét kampen for en form for renvasking tingretten absolutt ikke syntes han hadde fortjent.

Det skal mer enn en korrupsjonsdom til for å få Anders fra Vestfossen til å bli stille.

Siste nytt

  • Thorsby med praktfull heading i storseier

    I sin første kamp fra start siden januar, startet Morten Thorsby Genoa-festen med et mesterlig hodestøt i 3-0-seieren over Cagliari.

    Thorsby startet sist mot Lecce 28. januar. Siden hadde det blitt fem innhopp og seks kamper på benken for nordmannen, før han mandag var tilbake i startoppstillingen mot Cagliari.

    Da tok det bare et drøyt kvarter før han steg til værs i feltet og headet ballen kontant ned i hjørnet.

    Det var sesongens andre scoring for Thorsby. Den første kom mot Roma i september i fjor.

    Et par nordiske scoringer til sørget for storseieren. Danske Morten Frendrup doblet ledelsen, før islandske Albert Gudmundsson fastsatte resultatet til 3-0.

    Morten Thorsby etter scoring mot Cagliari i Serie A
    Foto: Tano Pecoraro / AP
  • Suverene Vipers til semifinale i sluttspillet

    Vipers Kristiansand knuste Gjerpen 33-19 og tok seg enkelt til finale i håndballsluttspillet.

    Dermed fikk sørlendingene en opptur etter lørdages smertelige 23-30-tapet mot Györ i den første kvartfinalen i Mesterligaen.

    I hjemlige turneringer går det derimot som det pleier for Vipers. Klubben har allerede vunnet serien uten poengtap og tatt hjem nok en NM-pokal. Sluttspillet står igjen.

    Anna Vjakhireva ble Vipers' toppscorer med sju mål på ni skudd mot Gjerpen i Skienshallen. Gjestene ledet «bare» 15-11 til pause.

    Fra før har Storhamar og Sola tatt seg videre. De slo ut henholdsvis Oppsal (29-28 og 39-27) og Fredrikstad (30-24 og 37-21).

    I den siste kvartfinaleserien blir det en tredje kamp. Molde sørget for det med 32-27 i mandagens hjemmemøte med Larvik. Det første oppgjøret ga LHK-seier 35-29. (NTB)

    Anna Vjakhireva
    Foto: NTB
  • Kolstad til ny sluttspillfinale – delte meninger om rødt kort

    Kolstad er i rute til å forsvare titteltrippelen i norsk håndball. Trønderne tok seg overlegent videre til finalen i sluttspillet etter to seire over Drammen.

    I den første kampen vant Kolstad 32-26, og i mandagens returoppgjør i Drammen ble det 28-23-seier for bortelaget.

    Dermed vant Kolstad semifinalen sammenlagt 60-49.

    Kort tid før pausen fikk Drammens nøkkelspiller August Storbugt rødt kort etter at Sander Sagosen dundret i parketten.

    TV 2s håndballekspert Bent Svele mente dommeravgjørelsen var helt riktig.

    – Bildene lyver ikke. Det er i mine øyne et klokkeklart rødt kort, sa Svele på direkten.

    Kjelling hadde et helt annet syn på saken.

    – Det er et latterlig rødt kort. Han løper i ham, og det er selvfølgelig en tominutter. Men med rødt kort er vi ute i stygt spill og forferdelige ting. Det er en skulder som treffer ham, sa DHK-treneren til TV 2 i pausen.

    – Jeg skjønner at det er vondt for stakkars Sander som får den i ansiktet. Rødt kort er sikkert korrekt på mange måter. Men når vi har det fysiske nivået vi ligger på her, synes jeg det blir teit, fortsatte Kjelling.

    Storbugt forklarte episoden med at han forsøkte å ta seg forbi Kolstads robuste forsvarsblokk.

    – Det er kjempeuheldig og kjempetrist. Jeg gir dommer en mulighet til å dømme. Det er veldig synd at jeg treffer ham i ansiktet. Det er ikke med vilje, sa han til TV 2.

    ØIF Arendal tar imot Elverum i den andre semifinalen tirsdag etter å ha tapt bortekampen knepent 35-36.

    Tidligere i sesongen har Kolstad vunnet både serien og NM. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal