Hopp til innhold

Forbereder seg på oljekatastrofe

Arktisk Råd vil ha en felles oljevernberedskap i Arktis. Økt oljeaktivitet øker også risikoen for katastrofale oljeutslipp i verdens mest sårbare områder.

Havis

Illustrasjon: Hvilken beredskap skal man ha dersom en oljekatastrofe inntreffer i arktiske strøk? Arktisk Råd ber regjeringene svare på dette innen 2013.

Foto: Sebastian Gerland/Norsk Polarinstitutt

I går var de åtte medlemslandene i Arktisk Råd samlet i Oslo for å drøfte hvordan man best kan samarbeide for å håndtere omfattende akutt okjeforurensning i nordområdene.

Karsten Klepsvik

Polarrådgiver Karsten Klepsvik i Utenriksdepartementet.

Foto: Pressefoto / Arktisk Råd

– Vi vil aldri kunne gardere oss 100 prosent mot ulykker, men vi må ha en beredskap som står i samsvar med økt aktivitet, sier Karsten Klepsvik, polarrådgiver i Utenriksdepartementet.

Han sier at man i Norge per dags dato har bygd opp en god oljevernberedskap og at det er veldig strenge krav til beredskap i de områdene hvor Norge i dag utvinner både olje og gass. Men fremtiden må sikres, for en av de største utfordringene er at det er en rask økning i aktivitet i nordområdene.

– Det som nå mest sannsynlig vil skje er at vi beveger oss lenger og lenger nord i Arktis hvor det er mer krevende forhold for utvinning. Da må vi tilpasse beredskapen til de nye forholdene, sier Karsten Klepsvik.

Økt risiko for oljeutslipp i nord

Arktiske områder er noen av verdens mest sårbare områder. Samtidig er det også her man ser en raskt økende petroleumsvirksomhet.

Tykk havis som smelter og som dermed åpner opp for mer skipstrafikk, gir også økt risiko for store oljeutslipp i disse områdene.Nordøstpassasjen er navnet på sjøveien mellom Vest-Europa og Øst-Asia, og har kun vært delvis seilbar sommerstid på grunn av gjenisning om vinteren.

Men ved større nedsmelting av isen i polbassenget er det forventet at sjøveien vil få økende gjennomgangstrafikk i tida fremover.

– Jeg tror at vi i fremtiden blir nødt til å bli bedre skodd på å håndtere eventuelle utslipp i Arktis. Alle er enige om det. Vi ser at teknologien utvikler seg slik at man får økt kapasitet her. Utviklingen i seg selv krever en økt innsats, sier Klepsvik.

Lærer av hverandre

Et beredskapssamarbeid vil også innebære at det vil være lettere for Norge å hente inn relevante internasjonale beredskapsressurser ved en eventuell omfattende akutt oljeforurensning.

– Det er enkeltlandene selv som er ansvarlig for egen oljevernberedskap, vi håper jo at igjennom denne avtalen vil vi kunne dra nytte av andre lands erfaringer og kapasitet. Eksempelvis har Russland store kapasiteter i nord, men samtidig store avstander, sier Karsten Klepsvik, polarrådgiver i Utenriksdepartementet.

Nordens framtid

Slik kan den nye sjøveien i nord gi stor havtrafikk langs norskekysten - og dermed også større risiko for oljeforurensning.

Foto: Penguin Group

– Alt å vinne på dette

Norge er et av foregangslandene som andre land har mye å lære av, sier David A. Balton, ambassadør for det amerikanske utenriksdepartementet.

– Norge har allerede alene gjort mye når det gjelder oljevernberedskap, men selv Norge kan komme til å trenge hjelp. Jeg tror at ingen av oss er godt nok forberedt, vi trenger å dele erfaringer og bygge opp en felles beredskap.

Balton peker på at Norge som en fiskerinasjon har alt å vinne på ved å være med i et internasjonalt samarbeid da det er fiskerne i arktiske områder som vil tape mest ved et eventuelt stort oljeutslipp.

Vil unngå en ny Mexicogulf-hendelse

For USA er det viktig å være med på et slikt samarbeid sier Balton, og forteller om hvordan man nærmest ble tatt på senga da katastrofen i Mexicogolfen inntraff i fjor.

En lekkasje fra en oljerigg førte til at det ble pumpet ut 800.000 liter råolje i Mexicogolfen daglig i nesten tre måneder før lekkasjen ble stanset.

– Vi vil være forberedt. Fjorårets ulykke har gjort oss veldig klar over problemet, sier David A. Balton.

Oljeutslippet i Mexicogulfen

Oljeutslippet i Mexicogolfen var en katastrofe for fugle- og dyrelivet.

Foto: Charlie Riedel / Ap

Frist til 2013

Det var i mai tidligere i år at utenriksministermøtet i Arktisk Råd i Nuuk på Grønland vedtok å etablere en oppdragsgruppe under norsk, amerikansk og russisk ledelse for å utvikle et internasjonalt samarbeid om oljevern i Arktis.

Oppdragsgruppen er utålmodig og har i løpet av dette første møtet i Oslo satt en frist til mai 2013. Da skal ministrene i Arktisk Råd ta stilling til hvordan oljevernberedskapssamarbeidet i nord skal være.

Korte nyheter

  • 39 duššan dulvái Brasilas

    Garra arvvit Lulli-Brasila Rio Grande do Sul guovllus lea dahkan ahte 39 olbmo leat duššan, ja vel 68 leat ain jávkosis.

    Nu čállá AP.

    Siviilasuodjalus Brasiilas dajai bearjadaga ahte arvvit duššadit gávpogiid ja leat bággen duháhiid vuolgit ruovttuineaset.

    Guovllus maid ásset eamiálbmogat, geaidda maid čuohcá garrasit, čállá AP.

    Dát lea njealját jápmadulvi Brasilas jagis, maŋŋil dulvadeami suoidnemánus, čakčamánus ja skábmamánus 2023 ja dat godttii oktiibuot 75 olbmo.

    Brasiila geologiijadoaimmahat muitala ahte dát lea vearrámus dulvi man sii leat registreren goassige.

    Muhtun gávpogiin lei čáhci alimus dásis dan rájes go registreremat álge measta 150 jagi dás ovdal, čállá lágádus.

    A highway is partially submerged by flood waters caused by heavy rains, in Porto Alegre, Rio Grande do Sul state, Brazil, Friday, May 3, 2024.
    Foto: Carlos Macedo / AP Photo
  • Over 130 skader etter Nato-øvelse i Norge

    28 skader på husdyr og to meldte skader på dyrket mark er blant de 130 skadene som er meldt inn etter Nato-øvelsen Nordic Response i mars.

    Over 20.000 soldater fra 13 land deltok i øvelsen Nordic Response fra 3. til 14. mars, som ble gjennomført i nordlige deler av Norge, Sverige og Finland.

    Totalt er det meldt inn 131 skader i Norge så langt som følge av øvelsen, skriver Nationen. Det er meldt inn flest skader på materiell, veier og husdyr, og det kommer fortsatt inn nye meldinger om skader, opplyser Bø.

    – Jeg syns det er en normal mengde. Når folk nå har fått summet seg litt, og snøen begynner å forsvinne, så vil det nok komme mer. Samtidig, når jeg tenker på hvor stor øvelse det var, er det nok litt mindre enn normalt, sier Marianne Rygh Bø, miljøvernoffiser i Forsvaret.

    Skadene på husdyr som er meldt inn, dreier seg hovedsakelig om reinsdyr, opplyser Bø.

    – Vi hadde blant annet en hendelse med et helikopter som fløy feil, fordi piloten misforsto hvor de kunne fly. Så flere av sakene gjelder en hendelse. Det er tilfeller der rein er blitt spredt, eller er blitt blandet sammen, sier Bø.

    (©NTB)

  • Samisk forsker fikk pris

    Lovisa Mienna Sjöberg har blitt tildelt Stiftelsens forskningspris for Sverige og kristen tro for oppgaven «Living in constant blessing. En studie av sivdnidit som religiøs praksis (2018)».

    Det skriver stiftelsen på sine nettsider.

    Prisen ble delt ut i Holy Trinity Church i Uppsala 3. mai 2024.

    Stiftelsen Sverige sier dette om prisvinneren:

    – Lovisa Mienna Sjöberg har i sin studie av «sivdnidit» fremhevet en nordsamisk religiøs praksis og overbevisende argumentert for at den kan ses som kontekstualisering av kristen tro i samisk kultur og natursyn.

    Lovisa Mienna Sjöberg er universitetslektor (førsteamanuensis) ved Samisk universitet/Sámi Allaskuvla i Kautokeino/Guovdageaidnu i Norge og har doktorgrad ved Det teologiske fakultet i Oslo. Hun har spesialisert seg på åndelige tradisjoner og praksiser i Sápmi og samisk historie og nåtid i forhold til tro og kirke.

    Førsteamanuensis Lovisa Mienna Sjöberg ved Samisk høgskole har blitt tildelt forskningspriset fra Stiftelsen Sverige och kristen tro.
    Foto: Samisk høgskole