Hopp til innhold
Overvåkningsbilder viser sekundene Zaniar Matapour ble overmannet av sivile natt til 25. juni 2022.

Pride-skyting i Oslo

Oppsummert

To menn ble drept og 23 skadd i Oslo 25. juni 2022. Zaniar Matapour er tiltalt for grov terrorhandling. Rettssaken startet 12. mars.

  • Aktor håper fortsatt Bhatti kommer som vitne

    Statsadvokat Sturla Henriksbø har fortsatt håp om at Arfan Bhatti skal komme fysisk for å vitne i rettssaken mot terrortiltalte Zaniar Matapour i Oslo tingrett.

    – Det er fortsatt et par uker til vi er ferdig med saken og når behandlingen av utleveringsbegjæringen har kommet så langt i Pakistan, så er det fortsatt et håp om at vi kan rekke det, sier Henriksbø til NRK.

    Rettssaken mot Matapour skal etter planen holde på til midten av mai.

    Norske myndigheter har for lang tid siden sendt en utleveringsbegjæring til pakistanske myndigheter, som har blitt grundig behandlet der.

    – Per nå så har regjeringen i Pakistan behandlet den politisk og godkjent utleveringsbegjæringen. Den har vært gjennom en rettslig behandling hvor to rettsinstanser har sagt ja. I den grad pakistanske myndigheter gir oss en tillatelse til å hente Bhatti, så vil vi selvfølgelig gjøre det, sier statsadvokat Henriksbø.

    – Vi har også sendt en anmodning til pakistanske myndigheter om å kunne avhøre Bhatti på video under hovedforhandlingen. Så vi har et håp om at han da ville ha anledning til å gi en forklaring enten på video eller hvis han kommer til Norge før vi er ferdige, fysisk i retten.

    Norsk politi har vært i Pakistan og avhørt Bhatti, som ikke ønsket å forklare seg om sin rolle i saken.

    Bhatti er siktet for medvirkning til grov terror. Han nekter straffskyld.

    Henriksbø sier til NRK at hvis Bhatti stiller som vitne vil de få mulighet til å stille ham en del spørsmål, selv om det uansett er usikkert om de vil få svar.

    Det var planlagt at Bhatti skulle blitt avhørt som vitne i rettssaken i dag, men det ble utsatt.

    Pakistanske myndigheter har ennå ikke svart på anmodningen om å få avhøre Bhatti som vitne på videolink.

    Arfan Bhatti tilstede på en demonstrasjon utenfor Stortinget i 2012.
    Foto: Heiko Junge / NTB
  • Avskar bevis i Matapour-saken

    Aktoratet fikk ikke gjennomgå alle bevisene tirsdag.

    Dommer Aas ga pressen referatforbud fra vitneforklaringen til en ansatt ved et familiesenter Matapours familie oppholdt seg på i en periode før angrepet 25. juni 2022.

    Vitnet ble imidlertid begrenset i hva hun kunne si noe om, viser en kjennelse NRK har fått tilgang til.

    Dommeren mente observasjonene vitnet hadde gjort om Matapours familieliv var «uten beviskraft» og ikke relevant for tiltalen mot Matapour, og avskar dermed deler av vitneforklaringen.

    Verken aktor eller forsvarer ønsket å kommentere avskjæringen overfor NRK etter retten var hevet for dagen, på grunn av referatforbudet.

  • Aktoratet tror ikke Bhatti kommer hjem denne uka - skyver på vitnemålet

    Aktoratet tror ikke at terrorsiktede Arfan Bhatti kommer hjem til Norge denne uka. Derfor skyves vitnemålet hans, som egentlig var planlagt førstkommende fredag.

    – Siden det nå er tirsdag og kort tid til fredag er det lite sannsynlig at Bhatti vil være her i Norge da. Men vi har fortsatt en del tid igjen før rettsaken er ferdig, og fortsatt et håp om at vi i løpet av hovedforhandlingen vil kunne føre Bhatti som et vitne i saken, enten fysisk eller på videolink, sier aktor Sturla Henriksbø til NRK.

    Dermed endres planene for fredagen i rettsaken mot Zaniar Matapour, som er tiltalt for ha drept to og skadet flere ved London pub og Per på hjørnet 25. juni 2022.

    Bhatti og fire andre er siktet i saken. Bhatti har vært i varetekten til pakistansk politi i lang tid, og norske myndigheter forsøker å få han utlevert for å kunne straffeforfølge han for terrorangrepet i Norge.

    Henriksbø beskriver prosessen i pakistansk rettsvesen som grundig.

  • Psykiater som observerte Matapour forklarer seg

    Psykiater Maria Sigurjonsdottir forklarte seg fram til lunsj. Sigurjonsdottir er en del av teamet som observerte Zaniar Matapour da han var innsatt i Bergen fengsel, på sommeren og høsten etter angrepet.

    Sigurjonsdottir sier at Matapour var høflig og hyggelig å småprate med, men at han endret seg når de snakket sammen i observasjonssamtaler.

    Noen ganger kunne han framstå sint eller irritert dersom han ikke likte spørsmålene, sier Sigurjonsdottir.

    Matapour ønsket ikke å snakke om mye annet enn sine barn og utrykket mistro mot politiet og PST, sier Sigurdjonsdottir.

    Samtidig opplevde hun at Matapour viste evne til å endre mening gjennom samtale, og modererte sine utspill mot PST etter meningsutveksling med de som observerte han.

    Sigurjonsdottir mener ikke Matapour var psykotisk, og at han ikke hadde vrangforestillinger, hallusinasjoner eller desorientert tankegang i de åtte ukene hun vurderte hans psykiske tilstand.

  • Bhatti anker utleveringsbegjæring videre til ankedomstolen i Pakistan

    Arfan Bhattis anke knyttet til den norske utleveringsbegjæringen er avvist av lagmannsretten i Pakistan. Nå tar han saken videre til ankedomstolen.

    Ifølge Bhattis norske forsvarer, advokat Farid Bouras, ble anken avvist av lagmannsretten uten at domstolen har vurdert det faktiske grunnlaget for den norske utleveringsbegjæringen.

    – Dette har vært en lang og uforutsigbar prosess for Bhatti under vanskelige forhold i Pakistan. Han er allikevel fast bestemt på at det ikke grunnlag for å utlevere ham til Norge, og han har derfor anket saken videre inn for den pakistanske ankedomstolen, sier Bouras til NTB lørdag.

    Etter månedsvis med rettsforhandlinger ble det i januar klart at norske Bhatti kan utleveres til Norge fra Pakistan, der han har sittet fengslet siden september 2022.

    Det er ikke kjent hvor lang tid behandlingen i ankedomstolen vil ta, og Bhatti forblir i varetekt i Pakistan mens saken er til behandling i rettssystemet.

    Bhatti er siktet for medvirkning til terrorskytingen som etterlot seg to døde i Oslo sentrum 25. juni for halvannet år siden.

    (NTB)

    Arfan Bhatti tilstede på en demonstrasjon utenfor Stortinget i 2012.
    Foto: Heiko Junge / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no