Hopp til innhold
Bonde Leif Langodden med kuer i bakgrunnen.
Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Jordbruksoppgjøret

Oppsummert

Bøndene får 4,1 milliarder kroner i årets jordbruksoppgjør. Det betyr en inntektsvekst på 111.000 kr per årsverk i jordbruket. Avtalen skal opp i Stortinget før sommerferien.

  • Inntektsgapet mellom bønder og andre grupper har blitt mindre

    Nye tall fra budsjettnemda viser at innteksgapet mellom bønder og andre yrkesgrupper krymper.

    I 2024 ligger gapet på 135.900 kroner. Året var var det på 210.800 kroner, skriver Norges Bondelag i en pressemelding.

    Totalt er innteksgapet likevel totalt på 4,3 milliarder kroner, viser tallene.

    Tallene skal danne grunnlaget for årets jordbruksforhandlinger, som skal være ferdig innen 16. mai. Fredag skal jordbrukets krav overleveres til Landbruks- og matdepartementet.

  • Regjeringen får ikke med seg Stortinget på nytt inntektsmål for bøndene

    Landbruksminister Geir Pollestad (Sp) håpet å få flertall for et mål om å tette inntektsgapet for bøndene innen 2027, men flertallet stemte mot.

    49 stemte for innstilinngen under voteringen, mens 56 stemte mot.

  • Historisk høg utbetaling til norske bønder

    Landbruksdirektoratet utbetaler denne veka nærare 17 milliardar kroner i produksjons- og avløysartilskot til norske bønder.

    Dette er tilskot som blei avtalt i jordbruksoppgjeret i fjor og som nå kjem inn på kontoen til bøndene. Over to år har desse tilskota auka med seks milliardar kroner.

    – For kvar enkelt bonde betyr utbetalinga ei nødvendig og kjærkommen innbetaling på konto. Vi veit at mange bønder har ein pressa likviditet på denne tida av året, seier landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp).

  • Flertall på Stortinget for jordbruksoppgjøret

    Regjeringa og SV har blitt enige om jordbruksoppgjøret, og det er dermed flertall på Stortinget.

    I avtalen står det blant annet at de skal sikre norsk matberedskap gjennom endringer i tollvernet. Stortinget skal også be regjeringa legge fram en strategi for økt selvforsyning og trygg matproduksjon.

    – Enigheten gjør at vi styrker norsk selvforsyning. Globalt er jordbruket i krise, og klimaendringer og global uro gjør at vi trenger mer, ikke mindre, norsk matproduksjon, uttaler Torgeir Knag Fylkesnes (SV) i ei pressemelding.

    Arbeiderpartiet mener avtalen er med på å tette inntektsgapet og sørger for at bønder kan fortsette å produsere mat til befolkninga.

    – Dette er viktig for forsyningssikkerheten, sier partiets landbrukspolitiske talsperson, Per Vidar Kjølmoen.

    – Jeg er glad for at vi er kommet til en enighet som styrker inntektsgrunnlaget for landets matprodusenter og økt selvforsyning for landet. Det har vært viktig for Senterpartiet, sier landbrukspolitisk talsperson Per Olav Tyldum.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no