Hopp til innhold
Bonde Leif Langodden med kuer i bakgrunnen.
Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Jordbruksoppgjøret

Oppsummert

Bøndene får 4,1 milliarder kroner i årets jordbruksoppgjør. Det betyr en inntektsvekst på 111.000 kr per årsverk i jordbruket. Avtalen skal opp i Stortinget før sommerferien.

 • Flertall på Stortinget for jordbruksoppgjøret

  Regjeringa og SV har blitt enige om jordbruksoppgjøret, og det er dermed flertall på Stortinget.

  I avtalen står det blant annet at de skal sikre norsk matberedskap gjennom endringer i tollvernet. Stortinget skal også be regjeringa legge fram en strategi for økt selvforsyning og trygg matproduksjon.

  – Enigheten gjør at vi styrker norsk selvforsyning. Globalt er jordbruket i krise, og klimaendringer og global uro gjør at vi trenger mer, ikke mindre, norsk matproduksjon, uttaler Torgeir Knag Fylkesnes (SV) i ei pressemelding.

  Arbeiderpartiet mener avtalen er med på å tette inntektsgapet og sørger for at bønder kan fortsette å produsere mat til befolkninga.

  – Dette er viktig for forsyningssikkerheten, sier partiets landbrukspolitiske talsperson, Per Vidar Kjølmoen.

  – Jeg er glad for at vi er kommet til en enighet som styrker inntektsgrunnlaget for landets matprodusenter og økt selvforsyning for landet. Det har vært viktig for Senterpartiet, sier landbrukspolitisk talsperson Per Olav Tyldum.

 • Jordbruksforhandlinger med SV

  Fredag møtes regjeringspartiene og SV til jordbruksforhandlinger. Det melder Nationen.

  Sist uke ble Norges Bondelag enig med regjeringen om et oppgjør på 4,1 milliarder kroner. Det opprinnelige kravet fra bøndene var 6,9 milliarder.

  Nestleder i SV, Torgeir Knag Fylkesnes, har tidligere sagt at oppgjøret ikke er godt nok.

  – Vi skal ha en matvareberedskap som står seg over tid.

  Stortinget må godkjenne avtalen som regjeringen og Norges Bondelag har blitt enige om.

 • Jordbrukssamtaler starter i morgen

  SV setter seg i morgen tidlig klokken 9.15 ned sammen med regjeringspartiene Sp og Ap for samtaler om jordbruksoppgjøret.

  – Vi starter forhandlinger om behandlinga av jordbruksoppgjøret i morgen tidlig, sammen med regjeringspartiene på Stortinget, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes til NRK.

  – Jordbruket både i Norge og verden står overfor enorme utfordringer, som vi er nødt til å finne gode løsninger på. Jeg ser fram til å diskutere med Ap og Sp hvordan vi kan få et best mulig utfall for jordbruket i et evighetsperspektiv, sier han.

  Sist uke ble Norges Bondelag enig med regjeringen om et oppgjør på 4,1 milliarder kroner.

  Det opprinnelige kravet fra bøndene var 6,9 milliarder kroner.

 • SV krev meir pengar til bøndene

  Bøndene får 4,1 milliardar kroner i årets jordbruksoppgjer. Dette er ikkje nok, meiner nestleiar i SV, Torgeir Knag Fylkesnes.

  – Held vi fram på denne måten vil det ta fleire tiår å tette inntektsgapet mellom bøndene og andre grupper i samfunnet, seier han til NRK.

  Han meiner forslaget frå regjeringa bryt med regjeringsplattforma, der regjeringa blei samde med SV om å styrke økonomien til bøndene og styrke sjølvforsyninga i Noreg.

  – Vi står i ei kritisk tid no. Dersom vi ikkje løfter økonomien til bøndene, og tek jorda tilbake i bruk, ligg vi dårleg an som nasjon der matforsyninga i verda blir stadig meir svekka.

  Fylkesnes seier partiet vil kome tilbake over helga med kor mykje meir pengar som må på bordet for at dei skal vere nøgde. Kravet frå bøndene var i utgangspunktet på 6,9 milliardar kroner. Dette karakteriserer Fylkesnes som eit moderat krav.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no