Hopp til innhold

Hevder Zaniar Matapour ønsket å dø som «martyr»

En agent for E-tjenesten fikk melding om at Zaniar Matapour ville dø som martyr under terrorangrepet 25. juni. Politiet mener avsenderen var Arfan Bhatti.

Matapour rettssak - Zaniar Matapour har på seg mørk jakke og hvit t-skjorte. Han har stort svart og grått skjegg og hvit bønnelue. Bak ham er en hvit vegg.

I RETTEN: Zaniar Matapour ble i november i fjor tiltalt for grov terrorhandling. 44-åringen nekter straffskyld. Fire andre er siktet i saken.

Foto: Torstein Georg Bøe / NRK

Informasjonen kommer frem i meldinger mellom en agent fra E-tjenesten og det politiet mener er Arfan Bhatti.

To uker etter terrorangrepet den 25. juni chattet de to på meldingsplattformen Telegram.

Politiet mener det er den kjente islamisten Arfan Bhatti som skjulte seg bak brukernavnet «Shaheen». Bhatti nekter for dette.

Agenten sier det er trist at Matapour ikke hadde shahadah. Det er et ord som blir brukt om martyrdøden i islam.

«Ja», svarer det som skal være Bhatti, «det var hans ønske».

Tanken er at de som kjemper og dør for Guds sak blir ført direkte til paradis. For mange jihadister er det derfor et mål å dø under terrorangrepet.

19:27

Agent:It was sad he did not have shahadah

19:28

Shaheen:Naam

19:28

Agent:May Allah accept from him

19:28

Shaheen:That was his will

19:28

Shaheen:As I know in many talks we had

Etter det NRK er kjent med har etterforskningen lagt til grunn at shahadah i denne konteksten kan oversettes til martyrdom.

Arfan Bhatti utenfor retten i Islamabad

I PAKISTAN: Det politiet mener er Arfan Bhatti skal i tiden etter terrorangrepet ha chattet med en person han trodde var en leder i IS. Mannen var i realiteten en person som jobbet for Etterretningstjenesten i Norge.

Foto: NRK

Aktoratet kan ikke trekke slutning

Aktor Sturla Henriksbø sier til NRK at deler av bevismateriale kan peke mot at Matapour ønsket å bli drept i angrepet.

– I noe av det meldingsmaterialet som kommer til å bli lest opp de neste dagene, er det en melding som kan peke mot at noen mener at det var hans intensjon. Så er det andre beviser i saken som kan peke i en annen retning. Vi har ikke et grunnlag nå for å kunne trekke noen helt absolutte slutninger om hva han hadde tenkt å gjøre.

ktor Sturla Henriksbø (t.h.) i samtale med forsvarer Marius Dietrichson. De står i hver sin dress, Dietrichson i sort, Henriksbø i grå, inne i rettssalen. Bak dem er gråblå malt vegg og det norske riksvåpenet i rødt og gull.

Forsvarer Marius Dietrichson (til venstre) og aktor Sturla Henriksbø (til høyre) i rettssal 250 i Oslo tingrett.

Foto: Heiko Junge / NTB

Meldingene mellom E-tjenestens agent og det politiet mener er Aisha Shezadi Kausar og Arfan Bhatti blir tema i retten de neste dagene.

Rettssaken mot terrortiltalte Matapour er nå inne i sin tredje uke.

Nils Andreas Stensønes, sjef Etterretningstjenesten.

SKAL VITNE: Nils Andreas Stensønes, sjef for Etterretningstjenesten.

Foto: Olav Døvik / NRK

Sjefen for Etterretningstjenesten, Nils Andreas Stensønes, skal vitne i retten fredag.

Matapours forsvarer, advokat Marius Dietrichson, sier til NRK at han har et sterkt ønske om å spørre deltagerne i samtalen om hva de har ment og sagt.

– Det er fremholdt at de omtaler min klient, Matapour. Han har ikke villet forklare seg, så jeg har ingen informasjon om hva han skulle og hva han ville. Vi gjør vårt beste i å forstå bevisene i saken, systematisere det og prøve å komme til bunns på den måten.

Les også Maskinpistolen til Matapour fikk funksjonssvikt: – Flere liv kunne gått tapt

Et gammelt maskingevær og en gammel pistol ligger på et sete i en politibil.

Parfyme og tannkvist kan peke i samme retning

NRK har tidligere skrevet at Matapour kjøpte parfyme og en kvist til å rense tennene torsdagen før terrorangrepet.

Matapour på vei inn på Rabita-moskeen den 24. juni

PÅ VEI INN I MOSKEEN: Matapour var jevnlig i Rabita-moskeen. Her sees han ettermiddagen før terrorangrepet på vei inn i bygget. Det var denne dagen han skal ha kjøpt parfyme og en kvist til å rense tennene.

At terrorister bruker parfyme i forbindelse med angrep er ikke et ukjent fenomen. Dette er også noe som kan knyttes til et ønske om martyrdød.

– Når jihadister tar på parfyme før et angrep eller en militæroperasjon – for det finnes det mange eksempler på – handler det som regel om å pynte seg for det de ser på som det forestående møtet med de vakre kvinnene i paradis, har terrorforsker Thomas Hegghammer ved Universitet i Oxford tidligere sagt til NRK.

Aktor Henriksbø har også lagt merke til kjøpene.

– De kan selvfølgelig tolkes i retningen av at dette var forberedelseshandlinger til det terrorangrepet som skulle skje. Men vi kan ikke konkludere absolutt om det var av den grunn at han gjorde de grepene.

Les også Henvendte seg til Matapour: – Jeg gjorde det ikke for å redde deg

Bjarne Finsrud står og lener seg på stolen i vitneboksen. Han ser til høyre, der aktor og forsvarere sitter. Han har på mørk blå hettegenser og folder hendene. Han ser nøytral ut i ansiktet.

– Hadde andre mål i tankene

Natt til lørdag 25. juni 2022 gikk Matapour til angrep på London pub og Per på hjørnet i Oslo sentrum. Han drepte to personer og skadet mange.

Men i chattemeldingene hevder det som skal være Bhatti at Matapour hadde «mange andre mål» i tankene.

Etterforskningen har ikke klart å avdekke om dette stemmer eller ikke.

– Vi vet dessverre ikke noe sikkert om han hadde tenkt å oppsøke flere mål. Men han hadde i alle fall nok ammunisjon og våpen til å gjøre betydelig mer skade enn det han rakk å gjøre, sier aktor Henriksbø til NRK.

I meldingene sier det politiet mener er Bhatti at Matapour hadde som mål å drepe så mange vantro som mulig. Han sier også at Matapour hadde sverget troskap til IS.

19:23

Shaheen:I had spoken a lot with this brother last 4-5 years, and beside have the bayah for Dawlah, he just wanted to kill as many kuffar as possible as they collectively was In war with Dawlah

19:24

Shaheen:I know his intention as he has told me

Han skrev også at Matapour hadde mange andre mål i tankene – og han ville fortsette å søke martyrdøden.

19:25

Shaheen:It was many other targets had in mind beside the last one

19:25

Agent:May Alla destroy kuffar and set him free

19:26

Shaheen:But as I know him, I don't think the prison would stop him from doing his obligatory duty

19:26

Shaheen:I think he will seek shahadah in anyway possible

Arfan Bhattis forsvarer, John Christian Elden, skriver at Bhatti benekter å ha deltatt i en samtale med agenten.

– Så det er vanskelig for han å mene noe om politiets og E-tjenestens teorier, men jeg merker meg at dette er samme kommunikasjon der den angivelige agenten oppfordrer til terroraksjoner. Det reiser mange både faktiske og rettslige spørsmål som jeg regner med blir belyst i retten, skriver Elden til NRK.

Mener vitner i Pakistan knytter Bhatti til konto

Onsdag vitnet etterforskingsleder Geir Gjerde Knutsen om reisen politiet foretok til Pakistan i månedsskiftet januar/februar 2024. Her foretok de fire vitneavhør.

Blant dem var et vitne som bekreftet å ha lånt bort telefonen sin til Bhatti sommeren 2022.

– Det nummeret kan vi lenke til kontoen i materialet fra e-tjenesten, sa Knutsen.

Politiet mener også å ha funnet spiret på en moske i Gujrat i Pakistan, som er brukerbildet på kontoen til «Shaheen», som politiet mener tilhører Bhatti.

– Vitner fortalte at Bhatti pleide å be fast i den moskeen.

Elden mener påstandene til politiet høres ut som indirekte indisier.

– Det er interessante påstander som jeg håper Bhatti gis anledning til å svare på. Han har lenge lurt på hvorfor norsk politi kobler han til saken, som han fastholder at han ikke er involvert i.

AKTUELT NÅ