Hopp til innhold
Bhatti skal i retten

Pride-skyting i Oslo

Oppsummert

To menn ble drept og 23 skadd i Oslo 25. juni 2022. Zaniar Matapour er tiltalt for grov terrorhandling. Rettssaken startet 12. mars.

  • Politiet har brukt 2,6 millioner på å få Bhatti hjem

    Politiet har brukt totalt 2,6 millioner kroner på å få terrorsiktede Arfan Bhatti hjem fra Pakistan. Det skriver Oslo-politiets kommunikasjonsrådgiver Siv Alsén i en e-post til NRK.

    Det er flyreisen til Bhatti som er den største utgiftsposten. Rundt 1,6 millioner var prislappen på det privatflyet som ble chartret for å fly Bhatti til Norge.

    I tillegg har politiet brukt rundt en million kroner på reisekostnader for sine ansatte siden 2022. Politiet har vært i Pakistan ved tre anledninger siden angrepet i Oslo 25. juni 2022.

    Sist de reiste dit, i månedsskiftet januar/februar 2024, forsøkte de å avhøre Arfan Bhatti, gjorde tekniske beslag, og vitneavhør av andre personer i landet, kom det fram i rettsaken mot Zaniar Matapour, som er tiltalt for terrorangrepet.

    Bhatti vitnet i straffesaken tirsdag. Han ville imidlertid si lite annet enn å snakke om måten han mener han har blitt behandlet i varetekt i Pakistan.

  • 25. juni-rapporten: Hovedansvaret ligger hos PST

    Kontroll- og konstitusjonskomiteen har tirsdag avgitt 25. juni-rapporten.

    Komiteen understreker der at det er umulig å forsikre seg helt mot terrorangrep. Samtidig er de klare på at mye av ansvaret for at myndighetene ikke lykkes å stanse angrepet ligger hos PST.

    – Komiteen er tydelige på at E-tjenesten ser ut til å ha gjort det de kunne for å varsle om sine funn, skriver komiteens leder Peter Frølich (H) i en pressemelding.

    – Vi har ikke vært opptatt av å finne syndebukker, men ansvaret må plasseres tydelig. Vi vet at PST jobber hardt for å sikre Norge, men når terror likevel skjer, må man lære av feil og mangler ved eget arbeid.

    – Kontrollkomiteen har ikke funnet grunnlag for å kritisere regjeringens håndtering av selve terrorangrepet, heter det videre.

  • Venstre krever at Mehl beklager etter 25. juni-terroren

    Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har i dag avgitt innstilling i saken om 25. juni-terroren.

    Venstres Grunde Almeland etterlyser fremdeles en beklagelse fra regjeringen og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

    – Ikke minst sitter de som ble rammet av terroren og fortsatt venter på en beklagelse. Når komiteen nå har landet vår innstilling, så forventer jeg at beklagelsen kommer, sier Almeland.

    Han viser til 25. junirapporten, som blant sier at terrorangrepet kunne ha vært avverget. Han er også opprørt av det han beskriver som manglende oppfølging av ofrene i etterkant.

    – Jeg er glad for at Venstre har fått med seg komiteen på at det skal startes oppfølgingsforskning på de berørte, sier han.

    – Utvalgets rapport er ikke mindre alvorlig i dag enn da den kom i fjor, og gjør det enda mer uforståelig at så lite har skjedd siden den ble presentert, fortsetter Venstre-representanten.

  • Støttegruppa om Bhattis vitnemål: – Bortkastet tid

    Etter at retten er hevet for dagen, spør NRK Espen Evjenth, leder for støttegruppa 25. juni, om Bhattis vitnemål.

    – Det vi som satt i salen tenker, er jo at det her egentlig bare var bortkastet tid. Det var ikke noe nytt. Det var ikke noe forklaring, sier Evjenth.

    Bhatti svarte på de fleste spørsmålene aktor stilte med nye spørsmål.

    – Hadde dere håpet på flere svar i dag?

    – Det var vel egentlig litt som forventet, svarer Evjenth, og legger til:

    – Men samtidig er det viktig at han var der. Nå er dette unnagjort og det er enda et steg på veien videre i denne rettsprosessen.

  • Bhatti ferdig i vitneboksen - gir Matapour klem på vei ut

    Bhatti ledes ut av politiet med sine forsvarere. På veien ut stopper han ved Matapour, og lener seg over benken for å gi han en klem.

    De to gir hverandre en lang klem.

    De holder hverandre i hånda og ser hverandre i øynene mens de hvisker noe til hverandre.

    Så føres Bhatti ut av rettsalen. Matapour smiler og ser etter Bhatti.

    Kort tid etter heves retten for tirsdag. Nå er det rettsfri ut uka, før det blir avsluttende prosedyrer neste uke.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no