Hopp til innhold
OPPDATERT: pride-skytingen

Pride-skyting i Oslo

Oppsummert

To menn ble drept og 23 skads på utesteder i Oslo 25. juni 2022. Zaniar Matapour er siktet for drap og terrorhandlinger. Islamisten Arfan Bhatti og to andr er siktet for medvirkning til angrepet, som regnes som grov terror.

 • Aktoratet mente Bhatti ikke har greid å bevise sin uskyld

  Arfan Bhatti var fredag i et nytt rettsmøte i Islamabad i Pakistan. Der mente aktoratet at han ikke har klart å bevise sin uskyld.

  Det sier Bhattis advokat John Christian Elden.

  Bhatti ble etterlyst internasjonalt etter at han ble siktet for medvirkning til terrorskytingen i Oslo 25. juni i fjor. Få dager senere ble han pågrepet av pakistansk politi. Han nekter straffskyld.

  – I dag har det vært prosedyrer og spørsmål til Bhatti. Påtalemyndigheten har kommet med sin oppfatning av saken. De har konkludert med at Bhatti, etter deres oppfatning, ikke har greid å bevise at han er uskyldig og ikke hadde noe med Oslo-skytingen å gjøre, sier Elden.

  – De mener at det er tilstrekkelig, uten at de har greid å sannsynliggjøre at han har noe med saken å gjøre. Vi stusser litt over denne prosedyren og tilnærmingen, sier Elden til NRK.

  – Hvordan forholder Bhatti seg til dette?

  – Jeg snakket med ham senest i dag, og han stusser over det samme.

  Bhatti er nå fengslet til neste rettsmøte, som finner sted 21. september.

  Han er begjært utlevert til Norge, men Elden tror det vil ta lang tid før en slik utlvering vil finne sted.

  – Vi tviler på at det vil komme noen kjennelse som tillater utlevering. Det vil ikke være tillatt etter internasjonal lovgivning.

 • Kan komme Bhatti-avgjørelse om to uker

  Det kan bli klart i løpet av to uker om Arfan Bhatti utleveres fra Pakistan til Norge. Det sa dommeren i den lokale rettsinstansen i Pakistan til NRK fredag.

  FIA, det føderale politiet i Pakistan, er uenig i Bhattis fremstilling av hvorfor han ble arrestert. Det er ikke riktig at det foreligger noe press fra norske myndigheter, sa politiadvokaten i retten.

  Bhatti er siktet for medvirkning til terrorangrepet i Oslo i 2022.

  – I dag har det vært prosedyrer og spørsmål til Bhatti. Påtalemyndigheten har kommet med sin oppfatning av saken. De har konkludert med at Bhatti, etter deres oppfatning, ikke har greid å bevise at han er uskyldig og ikke hadde noe med Oslo-skytingen å gjøre, sier Bhattis advokat John Christian Elden.

  – De mener at det er tilstrekkelig, uten at de har greid å sannsynliggjøre at han har noe med saken å gjøre. Vi stusser litt over denne prosedyren og tilnærmingen, sier Elden til NRK.

  – Hvordan forholder Bhatti seg til dette?

  – Jeg snakket med ham senest i dag, og han stusser over det samme.

  Bhatti er nå fengslet til neste rettsmøte, som finner sted 21. september.

 • Pakistansk politi: Bhatti har ikke klart å bevise sin uskyld

  Under et rettsmøte i Islamabad i Pakistan i dag, fredag, hevdet politiadvokat Jawa Shah at Arfan Bhatti ikke har klart å føre bevis for at han ikke har noe å gjøre med Oslo-skytingen 25. juni i fjor. Det skriver Aftenposten.

  Bhatti selv har hevdet at han var i Pakistan da skytingen fant sted, og at han derfor ikke kan tilknyttes terrorhandlingen i Oslo.

  – Jeg er ikke overrasket over at motparten kommer med dette argumentet. Vi skal svare på det i retten, sier Bhattis forsvarer i Pakistan, Zia ur Rehman.

  Han har tidligere sagt at det ikke kan bevises at Bhatti har hatt en rolle i saken.

  Forsvareren tror at en avgjørelse om utlevering vil komme i oktober.

  Bhatti er én av fire siktede etter masseskytingen mot utestedene Per på hjørnet og London Pub i Oslo sentrum natt ti 25. juni i fjor. Han er siktet for medvirkning til grov terror.

 • Forlenga varetektsfengsling for Matapour

  Terrorsiktede Zaniar Matapour varetektsfengsles i fire nye uker. Det har Oslo tingrett bestemt. Matapour er også underlagt brev- og besøkskontroll. Matapour er siktet for en grov terrorhandling etter skytingen i Oslo 25. juni i fjor.

 • Vil opprette minnesmerke etter 25. juni-angrepet

  Som en del av sin nye handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold vil byrådet i Oslo opprette et minnesmerke for 25. juni-angrepet.

  – Et av punktene i handlingsplanen er at vi skal dialog med de skeive organisasjonene og andre for å kunne etablere et permanent minnested etter terrorhandlingen, sier leder av Arbeiderpartiets homonettverk, Jon Reidar Øyan, og byråd for næring og eierskap, Rina Mariann Hansen (Ap), til Avisa Oslo.

  Planen skal behandles av bystyret i løpet av høsten, og byrådets plan er at tiltakene skal gjennomføres innen 2028.

  Dagen derpå etter skyting ved London pub i Oslo natt til 25. juni
  Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no