Hopp til innhold
OPPDATERT: pride-skytingen

Pride-skyting i Oslo

Oppsummert

To menn ble drept og 23 skads på utesteder i Oslo 25. juni 2022. Zaniar Matapour er siktet for drap og terrorhandlinger. Islamisten Arfan Bhatti og to andr er siktet for medvirkning til angrepet, som regnes som grov terror.

 • Tidligere PST-sjef om avlysning: Hadde informasjon om at angrepet ikke var fullført

  – Vi hadde informasjon om at det man hadde oppnådd i dette angrepet ikke var fullført. Det hadde stort potensial, vi var overrasket over potensialet, og liv kunne gå tapt, sier tidligere PST-sjef Roger Berg under en høring om 25. juni-angrepet i Oslo 2022.

  Det var ifølge Berg ham selv som rådet politidirektøren og regjeringen til å avlyse støttemarkeringen for ofrene etter angrepet, som skulle ha funnet sted kort tid etter angrepet.

  Et utvalg har konkludert med at avlysningen var et brudd på menneskerettighetene.

  Berg ønsker ikke å gå konkret inn på informasjonen han satt på i etterkant av angrepet hvor to personer ble drept og flere skadet utenfor London pub i Oslo. Han gjentok flere ganger at PST vurderte informasjonen slik at liv kunne gå tapt dersom man ikke avlyste arrangementet.

  – Jeg mener fortsatt det var en helt riktig anbefaling, sier Berg i dag.

 • Tidligere PST-sjef beklager til 25. juni-ofrene

  Tidligere PST-sjef Roger Berg «stiller seg helhjertet bak» PST-sjef Beate Gangås' beklagelse for PSTs innsats i forkant av angrepet i Oslo 25. juni. Det sier han i en høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen fredag.

  –Det var riktig og klokt å beklage, sier Berg.

  Han var leder for PST sommeren 2022. Siden pensjonerte han seg.

  Tidligere på dagen fortalte Oslo pride og Støttegruppa 25. juni om det de har stått i i etterkant av angrepet, og etter å ha lest rapporten om PSTs arbeid. Støttegruppa ba Stortinget vurdere en gransking

  – Det gikk kaldt nedover ryggen på meg når jeg hørte Pride i sted, sier Berg.

  Berg får spørsmål fra kontrollkomiteens leder om PSTs arbeid i forkant av angrepet. Han sier PST vurderte at det ikke var grunnlag for å opprette sak mot Arfan Bhatti i forkant av hendelsen. Bhatti er en av fire siktede i saken.

  – Ser man i ettertid så ser vi at vi burde ha gjort det. Da er det i hvilken grad det er en feilvurdering. Men utifra det vi visste der og da så var det ikke grunnlag.

  2 personer mistet livet og flere ble skadet da Zaniar Matapour skjøt mot utestedene Per på hjørnet og London pub i Oslo i 2022.

 • Mener Stortinget må vurdere å sette i gang gransking av hele justissektoren

  Leder Espen Evjenth i Støttegruppa 25. juni mener Stortinget må vurdere å sette i gang en gransking av hele justissektoren i forbindelse med angrepet. Det sier han under en stortingshøring om angrepet i Rosenkrantz gate i Oslo 25. juni 2022, fredag.

  Evjenth mener også Justisdepartementet og deres samarbeid med underliggende tjenester bør granskes. Utvalget som i sommer la fram en evaluering at arbeidet før, under og etter angrepet fant sted, gransket nemlig ikke departementets rolle.

  Han sier at det rapporten viser om samarbeidet mellom etterretningstjenesten og PST er et uttrykk for siloorganisering og «revirhevding i en konkurransepreget kultur».

  – Det som står klarest frem for oss er vissheten om at angrepet muligens kunne ha vært avverget. Det gjør vondt å se hvor nærme de var, sier Evjenth til kontrollkomiteen.

  Han forteller videre at medlemmer sliter med psykiske og fysiske ettervirkninger, og sliter med å stå i jobb, og ikke tør å delta i samfunnet.

  Kontrollkomiteens leder Peter Frølich spør Evjenth om oppfølgingen fra regjeringen i kjølvannet av angrepet. Han nøler før han svarer:

  – De har ikke etterspurt våre perspektiver på oppfølging og har ikke gjort noe proaktivt for å vite hvordan det går med ofrene som jeg vet. Så her er det store muligheter for forbedring, sier han på høringen.

 • Arfan Bhatti i retten tirsdag med seks advokater

  Tirsdag møtte Arfan Bhatti (46) på nytt i et rettsmøte i Islamabad i Pakistan. Retten skal ta stilling til om Bhatti skal utleveres til Norge eller ikke. Et team på seks advokater forsvarer Bhatti.

  Advokat Zia Ul Rehman sa i sin sluttprosedyre på rettsmøtet at hele saken mot Bhatti er en konspirasjon. Ifølge ham har verken pakistansk eller norsk politi klart å bevise mistanke om noe kriminelt mot hans klient.

  – Derfor er vedtaket om utvisning ugyldig ifølge pakistansk lov sa Zia.

  Det ble ingen avgjørelse i saken tirsdag, nytt rettsmøte er berammet torsdag.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no