Hopp til innhold
Mobilskjerm
Foto: Ulf Nygaard / NTB Scanpix

Falske nyheter

Oppsummert

En undersøkelse fra Medietilsynet viser at nesten halvparten av befolkningen har vært borti falske nyheter på internett det siste året. Faren for at fremmede makter forsøker å påvirke valg øker, viser en undersøkelse fra Freedom House.

 • Falsk nyhet om køer på finskegrensen

  Meldingene om at det er kø av russere som prøver å komme seg inn i Finland, blir avvist av det finske grensepolitiet. Det melder Faktisk Verifiserbar, som har faktasjekket påstanden.

  NRK er blant mediene som har formidlet den falske nyheten.

  En gresk frilansjournalist la tidligere i dag ut en video på Twitter som skulle vise en kø av russere ved den finske grensen, men talsmann Mert Sasioglu ved hovedkvarteret for det finske grensepolitiet Rajavartiolaitos sier til Faktisk Verifiserbar at videoen må være tatt opp på et annet tidspunkt.

  Politiet i Finnmark opplyser at det heller ikke er unormalt lange køer ved den norskrussiske grensen ved Storskog.

 • Alex Jones dømt til å betale erstatning

  Den amerikanske radioverten og konspirasjonsteoretikeren Alex Jones er dømt til å betale 4,1 millioner dollar i skadebot til familien til en elev som ble drept i skolemassakren i Sandy Hook i 2012. Jones har gjentatte ganger påstått at massakren aldri fant sted.

  Det er en jury i Austin Texas som ga foreldrene til gutten medhold i sitt krav etter en to uker lang rettssak, melder Reuters. Jones har hevdet at massakren var iscenesatt av myndighetene og våpenmotstandere, og gjentatt påstandene i sitt radioshow og på nettsiden Infowars.

  20 seks- og sjuåringer og seks voksne ble skutt og drept på skolen i Sandy Hook i Newton i delstaten Connecticut 14. desember 2012. Skoleskytingen er blant de dødeligste i amerikansk historie.

  Foreldrene til 6 år gamle Jesse Lewis fortalte under rettssaken at de i årevis har vært trakassert og fått dødstrusler av tilhengere av Alex Jones som har trodd på hans påstander.

  Under rettssaken kom det fram at Jones visste at massakren virkelig hadde skjedd, og han innrømmet det for første gang da en rekke e-poster ble lagt fram.

  Juryen skal nå vurdere størrelsen på den endelige erstatningen til foreldrene. De har krevd inntil 75 millioner dollar av Jones som de mener har profittert stort på å holde liv i konspirasjonsteorien.

 • Kenya: Falske nyheter og hat spres på TikTok før valget

  Videoer med hatprat og feilinformasjon spres på TikTok i forkant av valget i Kenya i august, konkluderer en ny rapport.

  Valget i Kenya blir sett på som den første virkelige prøven TikTok er blitt satt på i Afrika. TikTok blir, i likhet med flere andre sosiale medier, brukt til å spre feilinformasjon.

  Den amerikanske Mozilla-stiftelsen har gjennomgått 130 videoer som er blitt spredt på TikTok og avspilt over 4 millioner ganger. De inneholder feilinformasjon og hatprat knyttet til valget i Kenya, opplyser stiftelsen i en rapport.

  En talsperson for TikTok sier at selskapet vil komme med en ny tjeneste som vil gi brukerne tilgang på bekreftet informasjon om valget i Kenya. (NTB)

 • Twitter skal merke feilinformasjon

  Medieplattformen Twitter har bestemt å merke innlegg med åpenbart feilaktige opplysninger om krigen i Ukraina.
  Nye retningslinjer om arbeid mot desinformasjon under pågående kriser er utarbeidet, ifølge Twitter.

  Innlegg som bryter mot reglene, kommer til å bli gjemt bak en beskjed om at innlegget inneholder villedende opplysninger som kan føre til at kriserammede mennesker blir utsatt for fare, skriver selskapet.
  – Deretter må man klikke på en lenke for å se innlegget, skriver selskapets sikkerhetssjef Yoel Roth.

 • Ekspert: Tiktok har mest feilinfo

  Takket være enormt mange brukere og lite filtrering av innhold er Tiktok på kort tid blitt den fremste kilden til desinformasjon under krigen i Ukraina.

  Hver dag pløyer BBCs Shayan Sardarizadeh seg gjennom en hallusinerende blanding av falsk og villedende informasjon om krigen, som deles via det populære videonettstedet.

  – Denne krigen er virkelig ikke bra for Tiktok. Jeg har ikke sett noen annen plattform med så mye falskt innhold, sier Sardarizadeh, som jobber i den britiske kringkasterens gruppe som avdekker desinformasjon.

  – Vi har sett alt: Videoer fra tidligere konflikter som resirkuleres, ekte bilder som fremstilles på en villedende måte, ting som er åpenbart falske, men som likevel får titalls millioner visninger.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no