Hopp til innhold
TOPSHOT - (L/R) Lithuania's President Gitanas Nauseda (CL), NATO Secretary General Jens Stoltenberg (CR) and NATO Foreign Ministers pose for a family photograph during the NATO summit, in Vilnius on July 11, 2023. NATO leaders will grapple with Ukraine's membership ambitions at their summit on July 11, 2023, their determination to face down Russia boosted by a breakthrough in Sweden's bid to join the alliance. (Photo by Ludovic MARIN / POOL / AFP) / SOLELY FOR SIPA
Foto: AFP

Nato

  • Stoltenberg glad for norsk forsvarsøkning

    Regjeringen foreslår å styrke forsvaret betydelig i revidert nasjonalbudsjett slik at Norge oppfyller forsvarsmålet om at 2 prosent av BNP skal gå til Forsvaret i 2024.

    Det gleder Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

    – Det er gode nyheter at Norge vil oppfylle målet om å bruke 2 prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvar allerede i år. Det er viktig fordi vi lever i en farligere verden. Men Nato blir sterkere ikke minst fordi stadig flere Nato-land investerer mer i forsvar.

    På spørsmål fra NRK om Stoltenberg har utøvd press på den norske regjeringen for å nå dette målet allerede i år, svarer Stoltenberg nei.

    – Nei, det vil jeg ikke si. Ikke mer enn den normale dialogen jeg har med alle regjeringer. Jeg oppfordrer dem til å oppfylle Natos mål så raskt som mulig. Det har jeg gitt uttrykk for overfor Norge og alle andre Nato-land. Derfor er jeg glad, og det er bra at Norge nå følger opp dette.

    På pressekonferansen gjentok Stoltenberg at han forventer at to tredjedeler av alliansens medlemsland vil nå dette målet i løpet av året. Han sa også at de europeiske landenes forsvarsutgifter i gjennomsnitt vil utgjøre 2 % av landenes BNP.

  • Danmark: Vil utvide verneplikten

    Det melder statsminister Mette Frederiksen (S) på en pressekonferanse onsdag.

    Verneplikten forlenges fra den nåværende tiden på normalt fire måneder til elleve måneder, skriver dansk TV 2.

    De vil også innføre verneplikt for kvinner.

    – Vi foreslår en full likhet mellom kjønnene, sier Frederiksen på en pressekonferanse ifølge DR.

    Formålet er å styrke det danske forsvaret.

    – Vi ruster ikke opp fordi vi ønsker krig. Vi ruster opp fordi vi ønsker å unngå det, sier statsministeren videre.

    Regjeringa vil også øke pengebruken på forsvar. Fra og med i år skal landet bruke 2,4 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP). Totalt er det snakk om en økt pengebruk på over 61 milliarder norske kroner de neste fem åra.

  • Romanias president sier han vil bli Nato-sjef

    Romanias president, Klaus Iohannis, kunngjør at han ønsker å bli Natos generalsekretær, melder Reuters.

    Flere av de store Nato-landene har uttrykt støtte til Nederlands statsminister Mark Rutte til å bli ny Nato-sjef.

    Stillingen som generalsekretær vil bli fylt i oktober, etter Stoltenberg avslutter sin periode i alliansens sjefsstol.

  • Kampfly blir Sveriges første Nato-bidrag

    Sveriges første Nato-innsats blir å bidra i overvåkingen av Østersjø-området med Jas Gripen kampfly. Ved årsskiftet skal svenske soldater sendes til Latvia.

    Overvåkingsoppdraget går ut på å bevokte Natos grenser, i tillegg til å holde øye med aktiviteter i området, som militærøvelser, fly og skip.

    – Der kommer vi til å gå sømløst inn og være en del med en gang. Vi kan stille våre ressurser til Natos disposisjon i løpet av minutter, timer eller dager, sier generalløytnant Carl-Johan Edström, som er øverste operative sjef i det svenske forsvaret.

    Sverige skal også delta i en felles mineryddingsstyrke til havs i Østersjøen, og på nyåret skal en svensk styrke sendes til Latvia. Planen er at Sverige skal bidra med en redusert bataljon på 450–550 soldater, som skal stå under canadisk kommando.

    – Dette er en tung mekanisert bataljon. Det kan være en blanding av stridsvogner, stridskjøretøy, artillerisystemer og mer bevegelige infanterideler, sier Edström, som understreker at den endelige utformingen ikke er bestemt ennå.

    Sverige og Danmark skal dele på innsatsen og dekke et halvår hver.

    (NTB)

  • Stoltenberg trur Nato-landa blir samde om ny generalsekretær

    Etter ti år som generalsekretær for Nato, seier Jens Stoltenberg at han er trygg på at medlemslanda blir samde om kven som skal etterfølge han.

    – Det har vore ei ære og eit privilegium å vere generalsekretær i ei skjebnetid for tryggleiken vår. Men alt har si tid. Og eg er trygg på at det beste for Nato, og også for meg, er at ein no samlar seg om ein ny leiar, seier Stoltenberg til NRK.

    Han har fått forlenga perioden som generalsekretær fleire gongar, blant anna på grunn av situasjonen i Ukraina.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no