Jens Stoltenberg
Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Nato

Oppsummert

Nato er en forsvarsorganisasjon bygd opp på grunnlag av Atlanterhavspakten, undertegnet 4. april 1949. Den sentrale bestemmelsen sier at et væpnet angrep mot ett eller flere av medlemsstatene er et angrep mot alle. Nato har hovedkvarter i Brussel.

 • Flere cyber-angrep mot Nato

  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er bekymret over at NATO-anlegg i 2016 ble utsatt for over 500 hacker-angrep pr måned, en økning på 60 prosent sammenlignet med året før, sier NATOs norske generalsekretær til den tyske avisa die Welt.

 • – May vil ha Cameron som NATO-sjef

  Storbritannias statsminister planlegger å fremme David Cameron som kandidat til å bli NATOs generalsekretær når Jens Stoltenberg gir seg, ifølge The Telegraph. Stoltenberg har sittet to av de fire årene i sin periode, men perioden kan forlenges.

 • Spår Cameron som ny NATO-sjef

  Storbritannias tidligere statsminister David Cameron kan bli NATOs neste generalsekretær, ifølge avisen The Telegraph. Avisen skriver at Cameron kan ta over etter Jens Stoltenberg allerede om to år.

 • Stoltenberg positiv til Putin-prat

  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er positiv til tegnene på en mindre aggressiv retorikken fra Russland. – Samtidig er det slik at handling har enda mer å si enn ord. Det viktigste er derfor hvilke handlinger vi ser fra russisk side, sa han.

 • Kritiserer russisk missilforsvar

  Nato kritiserer Russlands utbygging av et missilforsvar i den russiske eksklaven Kaliningrad, mellom Nato-landene Polen og Litauen. Utplasseringen «bidrar ikke til å redusere spenningen eller gjenopprette forutsigbarheten i våre forhold», mener Nato.

Parlamentsmedlemmet Han ten Broeke fra Nederland kritiserte Jens Stoltenberg for å ikke ta opp menneskerettsproblemer i Tyrkia i sin tale på NATO-møtet i Istanbul. Han ten Broeke hevder det er flere fengslede journalister i Tyrkia enn i Kina.
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg holder tale ved The George Marshall Fund i Brussel om europeisk forsvar og transatlantisk samarbeid
Erna Solberg i Warszawa

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 03030 eller 03030@nrk.no