Hopp til innhold
Nato-toppmøtet i Washington
Foto: Javad Parsa / NTB

Nato

Oppsummert

Nato-landene har valgt nederlandske Mark Rutte som ny generalsekretær. Avtroppende Nato-sjef Jens Stoltenberg omtaler etterfølgeren som en «sann transatlantiker, en sterk leder og konsensusbygger».

 • Zelenskyj: Ukraina vil bli invitert inn i Nato etter krigen er over

  President Volodomyr Zelenskyj sier mandag under et pressemøte at Kyiv vil bli invitert inn i Nato så snart krigen tar slutt, melder Reuters.

  Medlemskapet har lenge vært tema etter Russlands invasjon av Ukraina. Russland annekterte Krim-halvøya i 2014, og gikk til fullskala invasjon i februar 2022.

  Siden da har både Sverige og Finland blitt med i forsvarsalliansen.

  Selv om Ukraina fortsatt ikke er medlem, har Nato lovet langvarig militærstøtte til landet på 40 milliarder euro årlig. Nato uttalte også under toppmøtet sist uke at de vil støtte Ukraina på landets «irreversible vei» mot Nato-medlemskap.

  Ukraina samlet nylig 92 land til et fredstoppmøte i Sveits. Zelenskyj sier at han planlegger å ha klar alle elementer av en fredsplan innen neste møte i november.

  Russland deltok ikke i det første toppmøtet, men ukrainske myndigheter har uttalt at de er åpen for å invitere representanter fra Russland i fremtiden, ifølge Reuters.

  Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj i Kiev 28. september 2023.
  Foto: AP
 • Barth Eide om Bidens navnekrøll: – Det gikk et lite stressmoment gjennom salen

  Espen Barth Eide gjestet Dagsnytt 18 i kveld, og ble spurt om Nato-toppmøtet hvor president Joe Biden blandet sammen Zelenskyj og Putin i en tale.

  – Jeg skal innrømme at det gikk et lite stressmoment gjennom salen akkurat da han sa det.

  I etterkant av Dagsnytt 18 utdyper utenriksministeren:

  – Det var jo egentlig det eneste feilgrepet fra ham på dette møtet, men det var uheldig at han introduserte Zelenskyj som Putin av alle mennesker. Så tok han seg i det med en gang.

  Utenom denne episoden beskriver Barth Eide Biden som «tilstede og aktiv, og åpenbart engasjert».

  – Han brenner for Nato.

 • Stoltenberg: Kinesisk-belarusisk militærøvelse er del av et mønster

  – Militærøvelsen mellom Belarus og Kina er del av et mønster der autoritære land samarbeider for å støtte Russlands krig, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg.

  På en avsluttende pressekonferanse etter Nato-toppmøtet i Washington torsdag sa Stoltenberg at Ukraina kan stole på Nato både nå og på lang sikt.

  Han kommenterte også den kinesisk-belarusiske militærøvelsen, som startet denne uken i Belarus, like ved grensen mot Polen.

  – Den kinesiske øvelsen med belarusiske styrker inngår som del av et mønster. Dette bare bekrefter hvordan autoritære regimer finner sammen i stadig større grad, sa Stoltenberg. (NTB)

 • Biden introduserte Zelenskyj som Putin

  På en avsluttende pressekonferanse under Nato-toppmøte skulle USAs president Joe Biden introdusere Ukrainas president Zelenskyj, Men sa – Velkommen Putin...

  Før han rettet seg og sa: – Han skal slå president Putin, her er Zelenskyj.

  Frankrikes president Macron sier fornsakkelser skjer med alle. Tysklands forbundskansler Olaf Scholz har også kommentert:

  - Forsnakkelser skjer, det endrer ikke noe av innholdet i Joe Bidens tale, sier han.

  Biden kalte Zelenskyj for Putin
 • Støre er glad for støtten Nato gir Ukraina

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er glad for at Nato har blitt enige om en omfattende støtte til Ukraina. Alliansen er blant annet enige om å gi 40 milliarder euro i støtte neste år og en ny spesialrepresentant for Nato i Kyiv.

  – Jeg er glad for at Nato-landene er blitt enige om viktige og konkrete tiltak på dette toppmøtet. Det er avgjørende ikke bare for Ukraina, men også for Europas sikkerhet og trygghet at Russland ikke vinner frem. Derfor henger Ukrainas sikkerhet og trygghet sammen med vår egen, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en pressemelding.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no