Hopp til innhold
Sauli Niinisto, Joe Biden, Magdalena Andersson i Washington 19. mai 2022
Foto: Andrew Harnik / AP

Nato

Oppsummert

Sverige og Finland har søkt om medlemsskap i forsvarsalliansen Nato. Det krever at alle 30 medlemsland er enige. Tyrkias president Erdogan har uttrykt motstand mot at Sverige og Finland skal bli medlemmer.

 • Erdogan gjentok terrorkrav til Sverige

  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gjentok lørdag sitt krav om at Sverige måtte slutte å støtte det han omtaler som terrorgrupper.

  I en telefonsamtale med Sveriges statsminister Magdalena Andersson uttalte han at han forventet konkret handling når det gjaldt Tyrkias bekymring rundt spørsmålet.

  Erdogan har flere ganger sagt at han er motstander av svensk og finsk Nato-medlemskap og har anklaget landene for støtte til kurdiske væpnede grupper.

  Finlands president har også snakket med Erdogan i dag.

  – Jeg uttalte at som NATO-allierte vil Finland og Tyrkia forplikte seg til hverandres sikkerhet, og vårt forhold vil dermed vokse
  seg sterkere, tvitret Finlands president Sauli Niinistö etter samtalen.

 • Johnson drøftet Sverige og Finland med Erdogan

  Storbritannias statsminister Boris Johnson har forsøkt å overbevise Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan om at Sverige og Finland bør få bli med i Nato.

  De to snakket med hverandre på telefon fredag, skriver nyhetsbyrået Reuters. Johnson sa at Sverige og Finland vil bli verdifulle nye medlemmer av alliansen, ifølge en talsperson for den britiske statsministeren. (NTB)

 • Sverige frykter flere spioner

  Trusler fra utenlandske spioner har økt i Sverige, ifølge en ny rapport fra Totalförsvarets forskningsinstitut FOI. I tider med stor geopolitisk spenning har det historisk sett alltid vært mer spionasje, sier Michael Jonsson som er forskningsleder på FOI til SVT.

  Ifølge rapporten er det Russland som står for storparten av all hemmelig etterretningsvirksomhet i Europa. Jonsson sier at et område av åpenbar interesse er svensk våpenindustri som ligger langt fremme teknologisk. Et annet er svensk utenrikspolitikk, spesielt nå som landet har søkt medlemskap i Nato.

  Michael Jonsson, forskningsleder på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
  Foto: SVT
 • Tyrkias ambassadør krever svensk riksdagsmedlem utlevert

  Den tyrkiske ambassadøren i Stockholm peker ut et svensk riksdagsmedlem han gjerne ville sett utlevert til Tyrkia, skriver nyhetsbyrået TT.

  Ambassadøren retter flere anklager mot svenske riksdagsmedlemmer og hevder de har forbindelser til den terrorlistede kurdiske PKK-organisasjonen.

  Han nevner spesielt Amineh Kakabaveh. Hun ble valgt inn for Vänsterpartiet, men er nå partiløs.

  For å slippe gjennom en svensk Nato-søknad krever Tyrkia at Sverige kutter bånd til PKK og andre kurdiske organisasjoner, og ambassadøren går langt i sine anklager om svenske bånd til kurderne, skriver NTB.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no