Hopp til innhold
TOPSHOT - (L/R) Lithuania's President Gitanas Nauseda (CL), NATO Secretary General Jens Stoltenberg (CR) and NATO Foreign Ministers pose for a family photograph during the NATO summit, in Vilnius on July 11, 2023. NATO leaders will grapple with Ukraine's membership ambitions at their summit on July 11, 2023, their determination to face down Russia boosted by a breakthrough in Sweden's bid to join the alliance. (Photo by Ludovic MARIN / POOL / AFP) / SOLELY FOR SIPA
Foto: AFP

Nato

 • Kull fra annekterte deler av Ukraina eksportert til Nato-medlemmet Tyrkia

  I tidsrommet fra februar til juli i år ble det eksportert 160.400 tonn kull til Tyrkia fra de annekterte regionene Donetsk og Luhansk øst i Ukraina Det fremkommer av russiske tolldata som nyhetsbyrået Reuters har gjennomgått.

  Tre produsenter som er oppført på tollistene, bekrefter selv å ha eksportert kull til Tyrkia i denne perioden. Kullet har en verdi på minst 14,3 millioner dollar, om lag 155 millioner kroner.

  I motsetning til USA og EU har ikke Tyrkia innført begrensninger på handel med Russland eller deler av Ukraina som er under russisk kontroll. Samtidig har Tyrkia, et Nato-medlem som støtter Kyivs forsøk på å slå tilbake mot russiske styrker, gjentatte ganger siden Russland gikk inn i Ukraina i februar 2022 uttalt at landet anerkjenner Ukrainas territorielle integritet.

  Tyrkia har spilt en nøkkelrolle sammen med FN i meklingen som førte fram til den nå kollapsede avtalen om eksport av ukrainsk korn via Svartehavet.

  Verken Tyrkias handelsdepartement eller tolldirektorat har svart på Reuters' henvendelser om kommentarer til saken. (NTB)

 • Nato-topp: Høye priser kan få konsekvenser for sikkerheten

  Nato-topp admiral Rob Bauer advarer om økende priser på forsvarsmateriell, og at det kan få konsekvenser for Natos evne til å forsvare seg.

  – På tvers av hele Nato-alliansen henger vi etter på kapasiteten til å produsere forsvarsmateriell. Prisene på militært utstyr og ammunisjon stiger. Akkurat nå betaler vi mer og mer for akkurat det samme, sier Bauer på en pressekonferanse i Oslo lørdag ettermiddag.

  – Det betyr at vi ikke kan sikre at økte utgifter til forsvar fører til mer sikkerhet.

  Forsvarssjefene i Nato møtes denne helgen i Oslo. Norges forsvarssjef Eirik Kristoffersen er vert for møtet.

  Tidligere lørdag møtte Bauer og Kristoffersen pressen i forkant av møtet.

  Pressekonferanse med admiral Rob Bauer og forsvarssjef, general Eirik Kristoffersen
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Natos forsvarssjefer samlet i Holmenkollen

  I helgen er Natos militærkomite samlet i Holmenkollen i Oslo for den årlige konferansen.

  Forsvarssjef Eirik Kristoffersen er vert for Natos forsvarssjefer.

  – Jeg er veldig fornøyd med å ha våre naboer Finland og Sverige her. Finland som er vår siste medlem, og Sverige som snart blir medlem. Integrasjonen av alle nordiske land i Nato-alliansen er bra for Norge, for de nordiske landene og for Nato, sier Kristoffersen.

  Også Norges forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) er til stede på møtet. Han sa at den norske støtten til Ukraina vil fortsette, og at det er enighet mellom alle partier i Norge om dette.

  I åpningstalen lørdag morgen snakket admiral Rob Bauer om Ukraina og Nato. Han siterte blant annet det norske Forsvarets motto, også på norsk.

  – Vi kjemper «for alt vi har og alt vi er», sier Bauer.

  – Mine damer og herrer. Når Sverige blir med i Nato vil vi ha 3,5 millioner brødre og søstre i uniform som beskytter vår store allianse, sier Bauer.

  Konferansen tok også et minutts stillhet for de som ofrer livet i konfliktene Nato deltar i.

  Under toppmøtet i Vilnius i juli vedtok Natos politiske nivå å styrke alliansen på flere områder. Målet er å endre alliansen fra å være fokusert på internasjonale operasjoner til å forsvare egne territorier, skriver regjeringen om møtet på sine nettsider.

  Forsvarssjefene samles for å diskutere gjennomføringen av vedtakene fra Vilnius. Dette inkluderer økt beredskap, modernisering, innføring av kommandostrukturer, bedre logistikk og mer felles trening.

  Oslo
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Nato holder stor flåteøvelse i Østersjøen

  Om lag 30 marinefartøy, 20 militærfly og 3000 soldater fra 14 land, deriblant Norge, startet lørdag på en to uker lang flåteøvelse i Østersjøen. Der skal de øve på å forsvare Østersjøen og landene rundt mot russiske angrep.

  – Sju, snart åtte, Nato-allierte grenser til Østersjøen. Så området er av stor betydning for alliansen, sier Nato-talsmann Dylan White i en pressemelding.

  Nato-øvelser i Østersjøen har funnet sted hvert år siden 2007, men det er første gang det øves på å besvare angrep fra Russland.

  (NTB)

 • Stoltenberg om funn av dronerester: Ser ingen intensjon om å ramme Nato

  Nato-sjef Jens Stoltenberg skriver på X/Twitter om funnet av dronerestene i Romania, at det er ingen indikasjon på at det er en intensjon om å ramme Nato, men at funnene kan virke destabiliserende.

  Lørdag ble det funnet nye dronerester på rumensk territorium. Delene er identiske med dronerestene som ble funnet i Romania for en uke siden. De kommer fra samme type droner som brukes av den russiske hæren i kampen mot Ukraina.

  Stoltenberg skriver også at han stiller seg bak USAs avgjørelse om å sende flere F-16-fly til observasjon i Nato-luftrom.

  – Vi står i solidaritet med Romania, skriver Nato-sjefen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no