Hopp til innhold
Boris Johnson på pressekonferanse etter partygate-rapporten
Foto: LEON NEAL / AFP

Storbritannia

Oppsummert

Torsdag er det lokalvalg i Storbritannia. Det konservative regjeringspartiet ligger an til å tape over 800 kommunestyreseter.

 • Boris Johnson bad om unnskyldning for partygate-skandalen

  – Det har blitt funne fleire feil. Nokre offisielle og politiske feil, men også mine eigne feil og dei tar eg ansvar for, seier Storbritannias statsminister Boris Johanson.

  Han bad om unnskyldning for partygate-skandalen då han møtte pressa onsdag kveld.

  Johnson gjentok stort sett det same som han sa i Underhuset tidlegare same dag. Han beklaga for festane, men sa at han ikkje hadde vore vitne til nokon brot på koronareglane.

  Han sa vidare at han har lært leksa si, og på spørsmål frå britiske media om han har vurdert å trekkje seg som statsminister, svarte han:

  – Alt eg kan seie er at gitt alt som føregår no, er det min jobb å halde fram og å levere det vi har forplikta oss til, svart han.

  Han fekk også spørsmål om han var ein løgnar, då svarte han nei.

 • Johnson: – Jeg tar fullt ansvar

  Statsminister Boris Johnson sier han tar fullt ansvar for det som skjedde på «hans vakt» i den såkalte partygate-skandalen. Han sier videre at det har vært et klart brudd på reglene.

 • Store kutt i klima- og miljøbevilgninger

  Forslaget til revidert nasjonalbudsjett (RNB) kommer med kutt på 222 millioner kroner i poster relatert til klima- og miljøpolitikk.

  Det har finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) skrevet i et svar til Venstres Sveinung Rotevatn, skriver Aftenposten.

  Blant kuttene finner man en omprioritering på til sammen 486 millioner fra klimaposter til flyktningkrisen i Ukraina. Til gjengjeld øker bevilgningene til langskip, fangst og lagring av CO2 med 390 millioner kroner.

  Rotevatn stilte spørsmål til næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) om saken under onsdagens spørretime. Der fikk han til svar at det høye trykket i norsk økonomi og ekstrabevilgninger til strømstøtte, korona og Ukraina-krisen har gjort det nødvendig å kutte. (NTB)

 • «Partygate»: Johnson innrømmer feil

  Den mye omtalte partygate-rapporten til Sue Gray ble offentliggjort onsdag. I rapporten skildres et høyt alkoholforbruk under fester.

  – Et arrangement holdt i offentlige kontorer i juni 2020 involverte for mye alkohol og en deltaker ble også dårlig, står det blant annet i rapporten.

  Rapporten inneholder flere bilder fra festene. På ett av dem ser man Johnson med glasset høyt hevet i en skål. På bordet foran ham står flere flasker med alkohol.

  – Mange vil bli forferdet over denne oppførselen, heter det også i rapporten.

  Gray har vært ansvarlig for granskningen av festene som ble holdt i Downing Street under koronapandemien, den såkalte partygate-skandalen.

  Hun leverte en foreløpig rapport i januar, men utsatte den endelige rapporten i påvente av at politiet skulle etterforske saken ferdig.

  – Mange av disse hendelsene burde ikke ha fått skje, konkluderer rapporten.

  – Den øverste ledelsen, både politisk og offisielt, må ta ansvaret for denne kulturen.

  Statsminister Boris Johnson sier han tar fullt ansvar for det som skjedde på «hans vakt» i den såkalte partygate-skandalen. Han sier videre at det har vært et klart brudd på reglene.

  – Jeg er ydmyk, dette har vært en lærepenge, sier han.

  Johnson har imidlertid ikke vist noen tegn til å følge oppfordringer fra kritikere som ber ham om å trekke seg.

 • Johnson vil kommentere partygate-rapporten

  Britenes statsminister Boris Johnson har mottatt rapporten om festene i Downing Street under koronapandemien.

  Ansvarlig for rapporten, toppbyråkrat Sue Gray, leverte en foreløpig rapport i januar, men utsatte den endelige rapporten i påvente av at politiet skulle etterforske saken ferdig.

  Det er ventet at Gray retter kraftig kritikk mot både Johnson og kulturen i Downing Street i rapporten.

  Johnson vil kommentere rapporten etter onsdagens spørretime.

  Plakat av med bilde av Boris Johnsen og Partygate skrevet over
  Foto: Matt Dunham / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no