Hopp til innhold
Storbritannias påtroppende statsminister og leder av Arbeiderpartiet, Keir Starmer, og hans kone Victoria, vinker mens de poserer på trappene til Downing Street 10 i London 5. juli 2024, dagen etter at Storbritannia holdt et stortingsvalg
Foto: Henry Nicholls / AFP/NTB

Storbritannia

Oppsummert

Etter fem år med brexit, pandemi, statsministerbytter og levekostnadskrise gikk britene til urnene i stortingsvalg 5. Juli 2024. Statsminister Rishi Sunak må gi seg etter valget og Keir Starmers fra Labour-partiet tar over.

  • Politibetjent under etterforskning etter hendelse ved Manchester flyplass

    En betjent er under etterforskning etter hendelsen ved Manchester Airport, bekrefter britisk politi, ifølge Reuters.

    Tirsdag ble en politibetjent filmet da han sparket en person i hodet under en arrestasjon. Videoen har vakt oppsikt i internasjonale medier.

  • Blodmangel på britiske sykehus etter dataangrep

    Løsepengeviruset rammet Synnovis, et laboratorium som behandler blodprøver på vegne flere av Londons største offentlige sykehus 3. juni. Som følge av angrepet har sykehusene måttet avlyse avtaler med tusenvis av blodgivere.

    Som et resultat er blodbeholdningen ved flere sykehus i London nå kritisk lav, ifølge helsevesenet. Samtidig er behovet for blod stort ettersom mange blodgivere er bortreist på sommerferie, og høye temperaturer fører til at flere er dehydrerte og ikke er i stand til å gi blod.

    I Storbritannia gjenstår det bare nok O negativ blod for å dekke behovene på landsbasis i 1,6 dager, ifølge NHS.

    (NTB)

  • Politiet i Storbritannia: – Vald mot kvinner er ei nasjonal krise

    I går publiserte politiet i Storbritannia ein rapport om vald mot kvinner og jenter. I rapporten heiter det at valden har auka.

    Frå 2018 til 2023 har talet på valdskriminalitet mot kvinner og jenter auka med 37 prosent.

    Maggie Blyth i det britiske nasjonalpolitiet åtvara om at unge gutar kan bli radikaliserte mot kvinnehat av påverkarar som Andrew Tate, skriv BBC.

    Blyth opplyste om at politifolk som jobbar med å handtera vald mot kvinner no jobbar saman med antiterror-team for å sjå på risikoen for radikalisering av unge menn.

  • Storbritannias statsminister roser Biden

    Storbritannias statsminister Keir Starmer sier at arven etter president Joe Biden strekker seg langt ut over USA grenser, melder Reuters.

    Starmer stilte seg mandag i rekken av stats- og regjeringssjefer som roste Biden for hans innsats gjennom et langt liv i politikken.

    – Biden er en sann venn av arbeiderbevegelsen og hans presidentskap vil sette spor som strekker seg langt ut over USAs grenser. Stikkord er frihet og sikkerhet, men først og fremst vår felles vilje til å støtte det ukrainske folk, sa Starmer i Parlamentet.

    Statsministeren la til at Nato-alliansen under Bidens tid som president er blitt sterkere enn på mange tiår.

  • «Fulle» måker skaper kaos på britiske veier

    Den siste tiden har urolige måker skapt kaos i trafikken i Storbritannia. Årsaken kan være giftstoff fra flygende maur, mener ekspert.

    Måkene fremstår groggy, slåss med hverandre og vakler ut på veien, hvor flere av dem har blitt påkjørt. Det skriver den britiske avisen Daily Express.

    Årsaken kan være at måkene spiser en type flygende maur som inneholder et giftstoff. Det kan gjøre måkene litt beruset, og kan utløse aggressive krangler, sier en økolog til avisen. På grunn av høye temperaturer har maurbestanden florert, skriver NTB.

    En talsperson fra East Sussex Wildlife Rescue and Ambulance har oppfordret bilister til å kjøre forsiktig.

    – Vi blir oversvømt av påkjørte måker. Vær så snill, vær forsiktig, sier talspersonen.

    To måker lander på en bro i Oslo sentrum
    Foto: Frederik Ringnes / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no