Hopp til innhold
Israel, protester, flagg
Foto: Ohad Zwigenberg / AP

Israel

Oppsummert

Statsminister Benjamin Netanyahu har lagt fram forslag til en rettsreform som vil gi regjeringen økt innflytelse over domstolene. Kritikerne frykter at domstolenes selvstendige rolle blir svekket. Det har vært store protester mot reformen.

 • Nye demonstrasjoner i Israel

  For 21. uke på rad ble det arrangert store demonstrasjoner mot regjeringens planlagte og omstridte rettsreform i Israel.

  Demonstrantene samlet seg i flere av landets større byer lørdag kveld. Ifølge israelske medier var det titusenvis av oppmøtte i Tel Aviv. (NTB)

  Det er 21. uke på rad at det blir arrangert store demonstrasjoner mot regjeringen i Israel.
  Foto: Ohad Zwigenberg / AP
 • Israel hevder å ha doblet antallet angrep mot iranske mål i Syria

  Israels forsvarsminister Yoav Gallant sier landets nye regjering har doblet antallet angrep mot iranske mål i Syria siden de overtok makten i fjor.

  Gallant oppga ikke det nøyaktige antallet luftangrep mot mål i Syria under talen han holdt på en sikkerhetskonferanse mandag. Men talen utgjorde en sjelden offentlig kommentar om israelsk militær aktivitet i Syria.

  – Siden jeg tiltrådte, har antallet israelske angrep mot iranerne i Syria doblet seg, sa Gallant.

  – Som en del av dette jobber vi metodisk for å angripe den iranske etterretningskapasiteten i Syria. Disse angrepene påfører betydelig skade på revolusjonsgardens forsøk på å etablere fotfeste noen kilometer fra den israelske grensen, fortsatte han.

  Israelske tjenestepersoner har erkjent å ha utført hundrevis av angrep på iranske mål i nabolandet syria, men har gitt få detaljer gjennom årene og kommenterer nesten aldri enkeltoperasjoner.

  (NTB)

 • USA kritiserer israelsk minister

  Det amerikanske utenriksdepartementet kritiserer besøket Israels sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir avla Tempelhøyden i Jerusalem søndag.

  – Dette hellige området skal ikke brukes til politiske formål, og vi oppfordrer alle parter til å respektere dets hellighet, heter det i uttalelsen fra USA.

  Ultranasjonalistiske Itamar Ben-Gvir besøkte høyden søndag. Ifølge politiet gikk besøket fredelig for seg. Det er Jordan som formelt styrer høyden, som palestinerne kaller Haram al-Sharif. To store moskeer befinner seg på høyden, som utgjør restene av jødenes siste tempel.

  Ben-Gvir på Tempelhøyden i Jerusalem 21 mai 2023
  Foto: Temple Moun Minhelet Har-Habait / Reuters
 • Ultranasjonalistisk minister besøkte Tempelhøyden

  Israels ultranasjonalistiske sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir avla Tempelhøyden med al-Aqsa-moskeen i Jerusalem et omstridt besøk søndag.

  Ifølge politiet gikk besøket fredelig for seg. Ben-Gvir selv la ut et bilde av seg selv på høyden, der han uttalte at «Jerusalem er vår sjel».

  – Truslene fra Hamas skremmer oss ikke, og jeg har nå gått opp på Tempelhøyden, sa han og gjorde det klart at «nå er det vi som styrer her».

  Det er andre gang siden han gikk inn i regjeringen, at Ben-Gvir besøker høyden, som han brukte det jødiske navnet på, men som palestinerne kaller Haram al-Sharif.

  Både Jordan, som formelt styrer høyden, og den palestinske presidenten fordømte besøket til Ben-Gvir.

  Slike besøk har ofte utløst sterk uro. Blant annet ble den andre intifadaen utløst som følge av at tidligere statsminister Ariel Sharon besøkte stedet i september 2000.

  Ben-Gvir og en voksende ultranasjonalistisk bevegelse krever økt jødisk tilgang til høyden, som er jødenes helligste sted, men også muslimenes tredje helligste sted.

  (NTB)

 • Palestinere kunngjør våpenhvile med Israel - angrepene fortsetter

  Den palestinske gruppa som i fem dager har skutt raketter mot Israel, sier en våpenhvile er trådt i kraft. Den israelske hæren sier de fortsetter angrepene.

  På Gazastripen er minst 33 palestinere drept siden den israelske offensiven startet tirsdag. Rundt halvparten av dem er sivile, hvorav seks barn, ifølge palestinske helsemyndigheter. Nesten 150 er såret på fem dager i det som er de verste Gaza-angrepene siden tidagerskrigen i 2021.

  På den andre siden er to personer drept av rakettild - en 80 år gammel israelsk kvinne og en palestiner fra Gaza som hadde arbeidstillatelse i Israel.

  Israel har ikke bekreftet meldingene om en våpenhvile lørdag kveld. I en melding på Twitter tolv minutter etter at våpnehvilen skulle trådt i kraft, sier hæren at "de israelske forsvarsstyrkene fortsetter angrepene på Gazastripen".

  Samtidig fortsatt rakettangrepene mot det sørlige Israel, ifølge avisa Haaretz.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no