Hopp til innhold
Israel, protester, flagg
Foto: Ohad Zwigenberg / AP

Israel

Oppsummert

Statsminister Benjamin Netanyahu har lagt fram forslag til en rettsreform som vil gi regjeringen økt innflytelse over domstolene. Kritikerne frykter at domstolenes selvstendige rolle blir svekket. Det har vært store protester mot reformen.

  • USA: Israel har drept høytstående Hamas-leder

    Israel har ifølge USA drept Marwan Issa, som var nummer tre på rangstigen for Hamas-bevegelsens væpnede gren Qassam-brigadene.

    Det opplyste president Joe Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan mandag, skriver NTB.

    Forespurt om å bekrefte Det hvite hus' uttalelse, sa IDF til CNN at de ikke ville kommentere.

    Lørdag ble flyktningleiren Nuseirat rett sør for Gaza by bombet, noe som ifølge en talsmann for den israelske hæren skjedde fordi det forelå etterretningsinformasjon om at Issa befant seg der.

    Verken Israel eller Hamas har offisielt bekreftet at 59 år gamle Issa er drept.

  • Al Jazeera-journalist tatt til fange av Israelske soldater

    Al Jazeeras korrespondent Ismail Alghoul ble banket opp og tatt til fange av israelske soldater som stormet Shifa-sykehuset mandag, ifølge TV-kanalen.

    – Al Jazeera krever øyeblikkelig løslatelse av vår korrespondent og andre journalister som ble tatt til fange sammen med ham, heter det i en kunngjøring fra den Qatar-baserte TV-kanalens ledelse.

    – Vi holder okkupasjonsstyrkene ansvarlig deres sikkerhet, heter det videre.

    Ifølge Al Jazeera ble Alhoul og flere andre journalister tatt til fange da de dekket de israelske soldatenes storming av Shifa-sykehuset i morgentimene mandag, skriver NTB.

    – Ifølge øyenvitner ble Ismail banket kraftig opp og tatt med til ukjent sted, opplyser TV-kanalen.

  • Israel hevder å ha drept 20 militante på Shifa-sykehuset

    Den israelske hæren hevder å ha drept 20 militante palestinere da de stormet Shifa-sykehuset i Gaza by, blant dem en Hamas-topp.

    – 20 terrorister er til nå eliminert på Shifa-sykehuset, og flere titall mistenkte blir nå avhørt, heter det i en kunngjøring fra den israelske hæren.

    Ifølge den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet er Faik al-Mabhouh blant dem som ble drept i angrepet mot sykehuset, der rundt 80 palestinere skal ha blitt tatt til fange. Han omtales av Shin Bet som leder av Hamas-bevegelsens sikkerhetstjeneste, skriver NTB.

    Opplysningene er ikke bekreftet verken av Hamas eller fra annet hold, og det er heller ikke bekreftet hvilken posisjon Mabhouh eventuelt har hatt i Hamas.

    Det Hamas-drevne helsedepartementet i Gaza sier operasjonen er et «opplagt brudd på internasjonal humanitær lov», skriver BBC.

    Sjefen for Verdens helseorganisasjon (WHO), sa tidligere i dag i en uttalelse at de var «fryktelig bekymret» etter stormingen av sykehuset.

  • Biden og Netanyahu har snakket sammen om Rafah

    Det melder Det hvite hus, ifølge Reuters.

    Biden og Netanyahu skal også ha diskutert innsatsen for styrke humanitær bistand til Gaza.

    USAs president Joe Biden og Israels statsminister Benjamin Netanyahu har snakket sammen mandag for første gang siden 15. februar.

    Spenningen mellom de to allierte er uvanlig spent for tiden som følge av krigen i Gaza, og ikke minst kritikk av Netanyahu fra Demokratenes leder i Senatet.

    Netanyahu gjentok for Biden «Israels forpliktelse til å nå alle krigens mål».

    Joe Biden og Benjamin Netanyahu
    Foto: AP
  • Netanyahu: – Rafah-invasjon vil skje

    Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier søndag at internasjonalt press ikke vil stoppe Israel fra å nå «krigsmålene» sine mot Hamas.

    Han legger til at en inavsjon av Rafah vil skje.

    – Vi kommer til å operere i Rafah. Det kommer til å ta noen uken, og det vil skje, sier Netanyahu, som siteres av Reuters.

    Israels statsminster Benjamin Netanyahu
    Foto: Reuters

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no