Hopp til innhold
Poland Ukraine Grain
Foto: Efrem Lukatsky / AP

Den europeiske union (EU)

Oppsummert

Den Europeiske Union (EU) har 27 medlemsstater som er knyttet sammen i et tett økonomisk og politisk samarbeid. Unionen vokste fram av et handelssamarbeid som skulle hindre en ny konflikt mellom Frankrike og Tyskland etter 2. verdenskrig.

  • Ny handelsavtale skal forenkle internetthandel

    Et titalls land har etter flere år med forhandlinger kommet til enighet om en avtale for handling over nettet. Britiske myndigheter omtaler avtalen som banebrytende.

    – Når den er på plass, vil avtalen gjøre handel over nettet raskere, billigere, mer rettferdig og tryggere.

    Samtalene mellom landene, som tilsvarer 90 prosent av Verdens handelsorganisasjon (WTO), har pågått siden 2019. Det er uklart om alle landene har signert den endelige avtalen.

    Uansett mener Storbritannias ferske handelsminister Jonathan Reynolds at dette er en viktig avtale, spesielt siden det ikke eksisterer et felles sett med regler globalt.

    – Dette er et stort skritt fremover for å rette opp i det, sier Reynolds.

    Avtaleteksten blir presentert under et lukket møte i WTOs hovedkvarter i Genève fredag.

  • Ursula von der Leyen gjenvalgt som EU-leder

    EU-parlamentet godkjenner Ursula von der Leyen til ny periode som EU-kommisjonens president, melder blant andre Reuters.

    Hun blir sittende i rollen i fem nye år.

    Utfallet av avstemningen er som forventet. Hun hadde støtte fra de 27 medlemslandenes regjeringer. 65-åringen trengte 381 stemmer og fikk 401.

    284 stemte mot henne.

    Ursula von der Leyen smiler, ser til venstre og vinker med høyre arm. Hun står foran en blå vegg. Hun har på seg lyseblå skjorte og lys lilla dressjakke. Hun er en dame i 50-årene, med kort blondt hår.
    Foto: Sven Hoppe / AP
  • Europakommisjonen lover 90% drivhusgasskutt

    President for Europakommisjonen på gjenvalg, Ursula von der Leyen, lover torsdag at EU skal ha som mål å kutte drivhusgass-utslipp med 90 prosent innen 2040.

    Dette er et ledd for å nå målet om karbonnøytralitet innen 2050. Dette inkluderes i et lovforslag til EUs 27 medlemsland.

    – Denne nye rene indusatriavtalen vil også hjelpe til med å redusere energiregningene, sa von der Leyen i Strasbourg, ifølge AFP.

  • EU-landene enige om fordelingen av toppjobber

    EU-toppmøtet har nominert tyske Ursula von der Leyen, portugisiske António Costa og estiske Kaja Kallas til å styre EU-skuta de neste fem årene.

    Like før midnatt torsdag ble EU-landene enige om å nominere von der Leyen til en ny periode som EU-kommisjonens president, den absolutte toppjobben i EU-systemet.

    Costas blir president for Det europeiske råd, med ansvar for blant annet EU-toppmøtene, mens estiske Kaja Kallas blir EUs nye utenrikssjef som skal fronte EUs utenrikspolitikk framover.

    Von der Leyen og Kallas må i tillegg bli godkjent av EU-parlamentet. Det kan skje når parlamentet samler seg i Strasbourg 16. juli.

    (NTB)

    EU-toppmøtet har nominert tyske Ursula von der Leyen til en ny periode som EU-kommisjonens president.
    Foto: Sven Hoppe / AP / NTB
  • EU innfører nye sanksjoner mot Belarus

    EU innfører flere, nye sanksjoner mot Russlands samarbeidsland Belarus, ifølge den tyske allmennkringkasteren ARD.

    De nye sanksjonsreglene skal gjøre det vanskeligere å omgå eksisterende sanksjoner mot Russland.

    Strengere sanksjoner er svar på Russlands intensiverte invasjon av Ukraina, kunngjør Belgia som har formannskapet i EU-rådet.

    Detaljene om de nye tiltakene er ikke klare ennå.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no