Hopp til innhold
Poland Ukraine Grain
Foto: Efrem Lukatsky / AP

Den europeiske union (EU)

Oppsummert

Den Europeiske Union (EU) har 27 medlemsstater som er knyttet sammen i et tett økonomisk og politisk samarbeid. Unionen vokste fram av et handelssamarbeid som skulle hindre en ny konflikt mellom Frankrike og Tyskland etter 2. verdenskrig.

  • EU med strengere regler for Apples iPad-system

    EU-kommisjonen har pekt ut Apples iPadOS-system som en «kjernetjeneste» under det nye regelverket Digital Markets Act (DMA). Regelverket pålegger selskaper å endre sine måter å drive forretning på for å oppmuntre til bedre konkurranse mellom nettplattformer.

    I henhold til DMA må teknologiselskaper som blir utpekt som «portvoktere» følge en liste med regler, inkludert å tillate at konkurrerende tjenester fungerer på deres produkter og å begrense hvordan data deles mellom produkter utgitt av samme selskap.

    Apple er på listen over portvoktere sammen med Google-eier Alphabet, Amazon, TikTok-eier Bytedance, Meta og Microsoft.

  • Borell: Fleire EU-land vil godkjenne Palestina i mai

    Utanrikssjefen i EU, Josep Borell, seier fleire medlemsland kjem til å godkjenne Palestina som eigen stat innan slutten av mai, melder Reuters.

    Utsegna kom i samband med eit møte i regi av Verdas økonomiske forum i Riyadh i Saudi-Arabia.

    Også utanriksminister Espen Barth Eide er til stades på møtet.

    – Vi må snakke om kva som må skje på palestinsk side for å førebu ein palestinsk stat, og korleis styrke det palestinske sjølvstyret, slik at dei også kan styre i Gaza etter ei våpenkvile, sa Eide søndag, melder NTB.

  • Ny lov skal beskytta kvinner mot vald - valdtekt ikkje på lista

    EU-parlamentet har vedteke ein lovpakke som skal bekjempa vald mot kvinner.

    Pakken inneheld fleire formar for kjønnsbasert vald, som kjønnslemlestelse og tvangsektskap. Men fleire har reagert på at ikkje valdtekt står på lista.

    – Eg kan ikkje seia ja til dette. Me har kasta vekk ein enorm moglegheit, sa den italienske EU-parlamentarikeren Pina Picierno, ifølge NTB.

    Eit fleirtal ynskja at sex utan samtykke skulle inngå i lovpakken, som ville gjort det ulovleg i alle EU-land. Ifølge NTB var det land som Frankrike, Tyskland og Ungard som satte seg på bakbeina.

    Kompromisset vart derfor tiltak for å forhindra valdtekt.

    – Kvart sjuande minutt skjer ei valdtekt i EU. Færre enn 1 prosent blir straffa. Eg kan ikkje uttrykka sterkt nok kor sint eg er, sa franske Manon Aubry frå partigruppa The Left.

  • EU varsler sanksjoner mot Iran

    EU har varslet at de vil innføre nye sanksjoner mot Iran etter angrepet mot Israel forrige uke. Det melder Reuters.

    De følger dermed etter USA, og vil i likhet med dem forsøke å ramme Irans drone- og missilprogram med sanksjonene.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no