Hopp til innhold
Poland Ukraine Grain
Foto: Efrem Lukatsky / AP

Den europeiske union (EU)

Oppsummert

Den Europeiske Union (EU) har 27 medlemsstater som er knyttet sammen i et tett økonomisk og politisk samarbeid. Unionen vokste fram av et handelssamarbeid som skulle hindre en ny konflikt mellom Frankrike og Tyskland etter 2. verdenskrig.

 • Lov om nullutslippsindustri vedtatt i EU

  EU-landene har gitt endelig grønt lys for en ny lov om nullutslipp i industrien. Den kan få stor betydning i Norge. Forordningen Net Zero Industry Act (NZIA) ble mandag formelt vedtatt av EUs ministerråd. Hensikten er å få fart på utviklingen av nullutslippsteknologier i industrien, noe som er nødvendig for å nå EUs ambisiøse klimamål. NZIA er merket EØS-relevant og kan få stor betydning for Norge.

 • EU utreder grensehjelp mellom Israel og Rafah

  EUs utenrikssjef Joseph Borell sier at Israel fortsetter med militære angrep som FN-domstolen har krevd at landet må stoppe. Han sier domstolens vedtakk umiddelbart følges opp. Samtidig sier han at han ønsker en politisk beslutning om EU-assistert grensekontroll mellom Israel og Rafah.

 • Norge leder Palestina-møter i EU

  Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) skal søndag lede to internasjonale møter om Palestina sammen med EUs utenrikssjef Josep Borrell, skriver NTB.

  Flere arabiske land og FN deltar også i møtene, opplyser utenriksdepartementet.

  En høytstående kilde i EU sier til NTB at møtene er en anledning i å grave litt dypere i hvilke utfordringer man står overfor når det gjelder en langsiktig løsning på Israel-Palestina-konflikten.

  Tidligere denne uken varslet regjeringen at de kommer til å anerkjenne Palestina som stat. Anerkjennelsen trer formelt i kraft tirsdag neste uke.

 • EU opnar etterforsking mot Facebook

  EU opna torsdag formelt ei etterforsking mot Facebook og Instagram fordi dei mistenker dei sosiale media gjer at barn blir avhengige, melder AFP.

  – Vi er ikkje overtydde om at dei har gjort nok for å redusere risikoen for negative effektar på den fysiske og mentale helsa til unge europearar, seier EUs kommissær for den indre marknaden, Thierry Breton, ifølge nyheitsbyrået.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no