Hopp til innhold
Det kanadiske flagget
Foto: CHRIS WATTIE / Reuters

Canada

 • Stormen «Fiona» har nådd Canada – flere hundre tusen er uten strøm

  Canadas østkyst ble truffet av den tropiske stormen «Fiona» lørdag. Det har kommet meldinger om at hus har blitt revet bort av store vannmengder, og flere hundre tusen er uten strøm.

  I kystbyen Port aux Basques på Newfoundland er det erklært unntakstilstand som følge av uværet.

  – Dette har blitt større og verre enn vi forventet, sier ordfører i Channel-Port aux Basques Brian Button til BBC.

  Canadas statsminister Justin Trudeau tvitret sin støtte til alle berørte provinser.

  –Jeg tenker på alle som er berørt av orkanen, jeg vil du skal vite at vi er her for deg. Vi er klare til å støtte provinsene med ekstra ressurser, skriver han.

  Den tropiske stormen Fiona traff Newfoundland og Labrador-provinsen i Canada 24. september 2022.
  Foto: HANDOUT / AFP
 • Trudeau vil ikke ha monarkidebatt

  Statsminister Justin Trudeau vil ikke ta opp igjen debatten om Canadas rolle i det britiske monarkiet, hvis monark automatisk er landets statsoverhode.

  – For meg er ikke det en prioritet. Det er ikke engang noe jeg vurderer å diskutere, sa Trudeau i et intervju i London søndag, kvelden før dronningens begravelse.

  Canada er, i likhet med blant annet Australia og New Zealand, blant 14 tidligere britiske kolonier som monarken fortsatt regjerer over. (NTB)

 • Politibetjent skutt og drept i Canada

  En politibetjent ble drept da en person åpnet ild i Mississauga vest for Toronto i Canada, ifølge lokale myndigheter. Minst to personer skal ha blitt såret i hendelsen, melder politiet i Ontario. (NTB)

 • Charles innsatt som konge i Canada

  Kong Charles III ble lørdag offisielt innsatt som Canadas konge i en seremoni i hovedstaden Ottawa.

  Charles ble automatisk konge da hans mor dronning Elizabeth døde torsdag, men på samme måte som seremonien i Storbritannia lørdag er tiltredelsesseremonien i Canada et nødvendig forfatningsmessig og seremonielt skritt for at han også skal bli canadisk konge.

  Det betyr at han nå er statsoverhode i Canada, som er et medlem av Samveldet, sammenslutningen av tidligere britiske kolonier.

  I en kunngjøring viste statsminister Justin Trudeau til at Charles har et nært vennskap med Canada og har besøkt landet en rekke ganger.

  Selv om canadiere flest stiller seg temmelig likegyldige til monarkiet, var de fleste glad i dronning Elizabeth. Hennes silhuett er på canadiske mynter, og hun besøkte Canada 22 ganger som monark.

  Det er ingen appetitt i landet for å gjøre Canada til republikk, delvis fordi det ville kreve en grunnlovsendring. Det ville være et risikabelt foretakende, siden grunnloven er nøye balansert for å forene en nasjon med 37 millioner engelsk- og fransktalende, mange urbefolkningsstammer og en konstant strøm av nye innvandrere.

  (NTB)

 • Trudeau i tårevåt hyllest av dronningen: – Et av mine favorittmennesker

  Canadas statsminister Justin Trudeau sier han vil savne samtalene med dronning Elizabeth og at hun var et av hans favorittmennesker.

  Trudeau hedret dronningens minne med tårer i øynene og med bristende stemme, viser en video Sky News har publisert.

  – Hun var vår dronning i nesten halve tiden Canada har eksistert og hun hadde en tydelig, dyp og varig kjærlighet for canadiere, sier Trudeau.

  Han sier at han har problemer med å tro på at hans siste møte med dronningen var hans siste.

  – Hun var et av mine favorittmennesker i verden, og jeg vil savne henne dypt, sier Trudeau mens stemmen brister.

  (NTB)

  Justin Trudeau kommenterer dronning Elizabeths død.
  Foto: DARRYL DYCK / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no