Hopp til innhold
Canada India Sikh Slain
Foto: DARRYL DYCK / AP

Canada

Oppsummert

Flere hundre skogbranner herjer i Nova Scotia-provinsen øst i Canada.

  • Urfolksforum i New York: – Inuittungdom var viktige i arbeidet for hjemmestyre

    Loga sámegillii.

    – Jeg tror det er viktig å fokusere på urfolksungdom i den inuittiske konteksten i Nunavut i Canada. Inuittungdom var viktige i arbeidet for en avtale om landeiendom med canadiske myndigheter.

    Det sier Ms. Aluki Kotierk fra Canada til NRK. Hun er medlem av FNs permanente forum for urfolkssaker i periode 2023-2025 og jobber for urfolks rettigheter.

    Hvert år møtes urfolk fra hele verden i New York. I år er forbedring av urfolks rett til selvbestemmelse og å styrke urfolksungdoms stemmer tema for forumet.

    Som en del av reparasjonsarbeid etter urett mot urfolk, har Canada etablert Nunavut som et eget territorium for urfolk. I år ble den endelige avtalen med Canadas regjering signert.

    – De som startet diskusjonene og inuittbevegelsen var så unge som 19 år, sier Kotierk.

    – Det er viktig at ungdom husker hvor mye de kan bidra, og at de gjør livet bedre for oss innfødte, og øker rettighetene til innfødte.

    Aluki Kotierk
    Foto: Solveig Katarina Fossum Norberg / NRK
  • Canada vil gjøre prevensjon gratis for kvinner

    Canada vil betale for prevensjon for kvinner. Det sa regjeringen lørdag da en del av en helsereform ble lagt fram. Reformen innebærer også å dekke kostnadene for diabetesmedisiner for rundt 3,7 millioner kanadiere, melder AFP.

    Men det er provinsene i landet som styrer helsevesenet. To av dem, Alberta og Quebec, har allerede sagt at de ikke vil.

  • Hellas kjøper sju nye brannfly fra Canada

    Hellas og Canada skal samarbeide i å bekjempe skogbranner. Begge land har hatt kraftige branner de siste årene. Nå har Hellas kjøpt sju kanadiske brannfly av typen DHC-515, melder AFP.

    – Disse flyene vil bidra til å bekjempe de ødeleggende skogbranner som i økende grad herjer områder i Sør-Europa, sier de to landenes statsministre i en felles uttalelse.

  • Canada stanser våpeneksporten til Israel

    Canada har besluttet å stanse all eksport av våpen og militært materiell til Israel, opplyser utenriksminister Mélanie Joly.

    – Dette skjer for alvor, det er ikke bare symbolsk, understreker Joly overfor avisa Toronto Star.

    Jødiske grupper i Canada mener beslutningen om å stanse våpeneksporten til Israel vil undergrave landets mulighet til å forsvare seg selv mot Hamas.

    Dette er statsminister Justin Trudeau og hans regjering ikke enig i og har derfor besluttet å stanse våpeneksporten til landet, bekrefter Joly.

    Som utenriksminister er det Joly som godkjenner eller avslår eksporttillatelser for våpen og militært utstyr, og som følge av Israels krigføring på Gazastripen kommer Canada ikke lenger til å tillate eksport av våpen til landet, slår hun fast.

    (NTB)

Stenger grenseovergang etter bileksplosjon

Historisk storm i USA

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no