Storbyen Vancouver i Canada.
Foto: Don Mackinnon / AFP

Canada

 • Milliard-erstatning til urfolksbarn

  Den føderale domstolen i Canada dømte denne uka kanadiske myndigheter til å betale erstatninger på opptil 270.000 kroner til pårørende og barn i urfolksnasjoner som tidligere satt under offentlig omsorg på kanadiske internater.

  Det er fortsatt uklart hvor mange som anses som berørte: Urfolkenes egne organisasjoner har beregnet at så mange som over 50.000 urfolksmedlemmer kan ha krav på erstatning.

  Det samlede erstatningsbeløpet kan dermed være et sted mellom 2 til 10 milliarder kroner. Kilde: CNN.

  Det er funnet hundrevis at umerkede graver etter barn som av ukjente årsaker døde på de kanadiske internatene. Den katolske kirke drev flere av internatene, og har denne uken beklaget.

  Rundt 150.000 barn ble rammet av kandadiske myndigheters assimileringspolitikk overfor urfolk.

  Elevar og ei nonne fotografert i eit klasserom på Cross Lake Indian Residential School i Canada i februar 1940
  Foto: Library and Archives Canada
 • Biskoper lover millionerstatning

  I Canada lover katolske biskoper å gi erstatning tilsvarende drøyt 260 millioner kroner til ofrene for overgrep begått ved kostskoler for Canadas urfolk. Pengene skal utbetales over fem år og gjøre bot for lidelsene elevene ble påført i kostskolene, heter det i en uttalelse fra biskopforeningen CCCB.

 • 39 fanga i gruve i Canada

  I Canada er 39 gruvearbeidarar fanga i ei gruve i Ontario, melder CTV News. Arbeidarane gjekk inn i gruva kl. 7 sundag lokal tid. Fem timar seinare vart sjakta skada. Det er førebels ikkje meldt om noko skade bland dei som er fanga. Dei har fått mat og medisin ned til seg.

 • Canadierne glade for å komme hjem

  Canadierne Michael Kovrig og Michael Spavor kom hjem til Canada lørdag etter tre år i kinesisk fengsel. Samtidig kom Huawei-topp Meng Wanzhou tilbake til Kina. Lørdag ettermiddag norsk tid landet Kovrig og Spavour i Calgary der de ble tatt imot av statsminister Justin Trudeau.

  – Det er fantastisk å være tilbake i Canada, og jeg er svært takknemlig overfor alle som har jobbet så hardt for å få oss hjem, sa en betydelig tynnere Kovrig til pressen.

 • Huawei-topp tilbake i Kina

  Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou er tilbake i Kina, etter at ho blei sett fri frå husarrest i Canada fredag, melder statlege medium, ifølge AFP.

  USA skulda Meng for bedrageri og brot på amerikanske sanksjonar mot Iran. Ho har sete i husarrest i Canada på grunn av eit utleveringskrav frå amerikanske styresmakter.

  No er ho sett fri etter at det blei gjort ein avtale mellom USA, Canada og Kina.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no