Hopp til innhold

Karanteneplikt etter ferietur? Dette kan ikke sjefen kreve av deg

Nye reiseråd fra regjeringen kan føre til at land som tidligere var grønne, blir røde med pålagt karanteneplikt. Hva gjør du hvis du må i karantene, men ikke har flere feriedager til gode?

Mallorca

Det er allerede varslet at Spania trolig blir rødt grunnet økt smitte med et smittetall på 30,9.

Foto: Petter Strøm / NRK

Forrige uke åpnet regjeringen for å reise til flere europeiske land og tre regioner i Sverige. Men i løpet av de siste dagene har smitten økt i Belgia, Østerrike, Sveits og Spania.

Fredag gikk Spania fra grønn til rød. Det betyr at nordmenn som er i disse områdene, blir pålagt ti dagers karanteneplikt når de kommer hjem igjen.

Så, hva gjør du hvis du må i karantene, men ikke har flere feriedager til gode?

– Dette er noe som arbeidstaker må ta ansvar for selv, sier Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO.

– Til deres forsvar, så var Spania grønt og hadde ikke karanteneplikt, da 12 000 nordmenn reiste dit tidligere i uken. Hvorfor må de ta ansvar for at reiserådene endres underveis?

Nina Melsom

Nina Melson i NHO mener arbeidstakere bør i forkant planlegge for at de har muligheten til å gå i karantene tilfelle smittesituasjonen endrer seg.

Foto: Terje Bendiksby

– Myndighetene har hele tiden vært tydelige på at ting kan endre seg. Når man likevel velger å reise utenlands, så bør man ta forholdsregler, sier Melsom og legger til:

– Ellers kan man sette både kolleger og arbeidsgiver i en vanskelig situasjon.

Dette er alternativene

Det finnes ikke force majeure-bestemmelser i arbeidsmiljøloven som regulerer denne situasjonen.

– Så det er ingen ekstraordinære løsninger hvis du blir pålagt karantene etter en reise i koronatider, sier Ida Kindseth, senioradvokat hos Codex Advokat Oslo AS.

Ida Kindseth. Asiatisk kvinne i svart dressjakke og bukse. Ser mot kamera.

Ida Kindseth har spesialisert seg på arbeidsrett, og har representert både arbeidsgivere og arbeidstakere under koronakrisen.

Foto: Codex

Ifølge arbeidsrettsadvokaten finnes det tre alternativer, dersom du ikke har flere feriedager til gode.

  1. Hjemmekontor
  2. Ulønnet fri
  3. Sykemelding

For dem som kan jobbe fra hjemmefra, trenger ikke karanteneplikten å by på store problemer. Men hjemmekontor er ikke et alternativ for dem som fysisk må være til stede på arbeidsplassen.

– Vi oppfordrer våre arbeidsgiverklienter til å være rause med ulønnet fri i slike tilfeller, om mulig, sier Kindseth.

Arbeidsgiver står fritt til å innvilge ulønnet fri, mens det er opp til legen å avgjøre om man har rett på sykemelding i karantenetiden.

I april kom regjeringen med en ny regel om rett til sykepenger ved korona-relatert karantene. Fredag bekreftet regjeringen at denne regelen også gjelder for de som reiste til Spania da det var grønt.

Men vær obs, hvis du må i karantene fordi du bevisst har trosset myndighetenes reiseråd, har du ikke krav på sykepenger, verken fra arbeidsgiver eller Nav.

«En annen mulighet er å be arbeidsgiver om å godta en utvidet bruk av egenmelding. Jeg er ikke kjent med at det finnes andre alternativer enn de som er nevnt ovenfor verken i lov, tariff- eller lokale avtaler om akkurat denne situasjonen pr. i dag», skriver LO-advokat Katrine Rygh Monsen i en e-post til NRK.

Det er også mulig å søke om å få ta ut neste års på forskudd.

Ifølge ferielovens kapittel 7, kan du også søke om å få bruke inntill 12 dager av neste års ferie på forskudd. Men det må du avtale skriftlig med sjefen direkte.

Dette kan arbeidsgiver ikke kreve

I utgangspunktet har ikke arbeidsgiver noe med hva arbeidstaker gjør på fritiden.

– Hvis myndighetene har åpnet for utreise til et land, så kan ikke arbeidsgiver forby den ansatte å reise, sier Kindseth.

Det betyr at sjefen ikke kan nekte deg å reise til et land på den grønne lista til norske helsemyndigheter.

– Arbeidsgiver kan imidlertid tilby arbeidstaker kompensasjon for å ikke reise, sier Monsen.

Både NHO, LO og arbeidsrettsadvokat Ida Kindseth er tydelige på at det er en ting arbeidsgiver absolutt ikke kan gjøre.

Sjefen kan ikke kreve at du trosser karanteneplikt og kommer på jobben, selv om «det er krise på jobb» og «du føler deg helt frisk». Dette vil være et klart brudd på smittevernreglene.

– Hvis arbeidsgiver krever det, så bør du ta kontakt med fagforening eller med arbeidstilsynet. sier Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO.

Dersom du er i en situasjon hvor du må i karantene etter ferien, er anbefalingen at du kontakter arbeidsgiver snarest mulig.

– Mitt beste råd er å ha en åpen og ærlig dialog med arbeidsgiveren din og bli enige om en løsning som fungerer for begge, sier Kindseth.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)