Åpner for jobbreiser i Norden

Fra 1. juni åpner barneidretten, fornøyelsesparker, utesteder og restauranter. Regjeringen vil også tillate jobbreiser i hele Norden uten å være i karantene etterpå.

Fotball, Strømmen Askøy, Norwaycup 2015

KAN TRENE SAMMEN: Barne- og ungdomsidretten kan fra 1. juni begynne å trene både innendørs og utendørs igjen.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Vi letter på smittevernregler fra 1. juni. Det betyr at færre personer må gå i karantene enn tidligere. Fra 1. juni er det personer som er i samme husstand med en som er smittet, og personer som har hatt tilsvarende nær fysisk kontakt som fortsatt må i karantene, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie under regjeringens pressekonferanse torsdag.

Han forteller at målet er å åpne så mye som mulig før sommeren.

Høie: – Minst en meter avstand ut året for arrangementer

Høie presiserer at alle store arrangementer må kunne tilrettelegge for at deltagerne må kunne holde minst en meter avstand ut året.

– Vi ser på om arrangementer med over 200 deltakere kan åpne i løpet av året, dette er vurderinger vi gjør løpende, og vi må se hvordan smitten ser ut etter sommerferien.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie

ÅPNER MER: Pilene peker riktig vei og helseminister Bent Høie åpner derfor opp enda mer.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

I går fortalte Høie at de midlertidige endringene i helselovgivningen som ble innført i forbindelse med korona, blir opphevet med umiddelbar virkning.

– Vi har nå sammen fått kontroll på smittespredningen. Det betyr at helsetjenesten kan gå over i mer normal drift. Jeg er glad for at vi derfor kan oppheve de midlertidige endringene og gjeninnføre pasientrettighetene, sa Høie.

I dag er det registrert 236 døde på grunn av covid-19 i Norge, 35 mennesker er innlagt på sykehus og 8401 er bekreftet smittet.

Arbeidsreiser i hele Norden uten karantene

– Vi har en gladnyhet om at passasjerer kan ta Color Line til Kiel, men de kan fortsatt ikke gå i land ennå, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

Hun forteller også at fornøyelsesparker, barer og uteserveringer får åpne dørene igjen fra 1. juni.

– Min oppfordring er å benytte seg av disse mulighetene, dra på restaurant, ta med ungene på fornøyelsesparker, mange kan nå unne seg en tur på byen med gode venner. Det bidrar til at bedriftene tjener penger, og får folk tilbake i jobb, sier Nybø.

Tusenfryd

BARNEFAMILIER OPPFORDRES TIL Å BRUKE TILBUDENE: Næringsministeren anbefaler alle å dra på byen, spise ute og dra i fornøyelsesparker når det åpner.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Fra 1. juni åpner regjeringen også for at man kan dra på jobbreiser i hele Norden uten å være i karantene i ti dager.

– Det er veldig viktig for næringslivet. Arbeidskraften vår flyter over landegrensene.

Nybø forteller at de også er i gang med å se på hva som kan gjøres for å i større grad gjenåpne arbeidsplasser i Oslo og Bergen fysisk.

– Vi har satt ned arbeidsgrupper som skal se på hvordan folk i større grad kan møtes fysisk på jobb. Denne rapporten skal leveres 15. juni.

NHO Arbeidsliv forteller at de er glad for at regjeringen nå åpner for at arbeidere slipper karantene i Norden.

– Mange av våre bedrifter har hatt problemer med at ansatte må sitte i reisekarantene når de kommer til Norge. I vår siste undersøkelse svarte 6 av 10 bedrifter som driver med handel over landegrensene at de i noen eller stor grad opplever begrensninger på bevegelse av arbeidskraft, sier NHOs direktør for arbeidsliv, Nina Melsom til NRK.

Hun forteller imidlertid at de også håper regjeringen kan åpne for jobbreiser utenfor Norden i land som har smittesituasjonen under kontroll.

Åpner opp for alle barneidretter

Også kulturminister Abid Raja (V) hadde en gladnyhet torsdag ettermiddag.

– Fra 1. juni åpnes det for trening for alle barne- og ungdomsidretter under anbefalte smittevernregler, men ikke arrangementer og kamper.

Henrik Kristoffersen trener med barn fra Rælingen

TETT: Barn og unge kan fra 1. juni trene fysisk sammen i en gruppe på 20.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Så lenge man er inntil 20 personer kan dermed barn og unge ha normal fysisk kontakt på trening under en meter. Raja presiserer at det ikke bare handler om utendørs, men også innendørstrening.

Også svømmehallene vil åpne 1. juni, forteller kulturministeren.

– Men i idretter hvor man er veldig tett på hverandre som i bryting, er det viktig med faste treningspartnere. Her har vi egne veiledere som må følges.

Korona fotball i Trondheim

Fotballaget Ranheim har holdt god avstand på trening i koronatiden. Nå trenger de ikke det lenger.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Helsedirektør Bjørn Guldvog presiserer at grupper på 20 personer kan samles, men bør holdes adskilt i to grupper.

– To grupper på 20 kan derfor trene på samme sted.

Onsdag åpnet regjeringen for at det er slutt på enmetersregelen, og at fra 2. juni kan hele skoleklasser igjen være samlet

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 07.07.2020
8936
Smittet
9
Innlagt
251
Døde

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger