Hopp til innhold

Ny forskrift: Nå mister du sykepenger ved svenskehandel

Nå kan folk som med viten og vilje pådrar seg korona-karantene nektes sykepenger. Den nye forskriften gjelder fra i dag.

Grensekontroll ved Svinesund. Nå vil også soldater fra Heimevernet settes inn her.

Over 2000 ble satt i karantene etter å ha vært på handletur i Sverige i påskeuka.

Foto: Vidar Ruud

Erna Solbergs andre regjering med nye statsråder.

URIMELIG Å UTNYTTE SYKEORDNING: Statsråd Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gjøre noe med de som spekulerer i sykepengeordningen.

Foto: Lise Åserud / NPK

– Det er urimelig at personer som bevisst bryter reiserådene fra myndighetene skal få sykepenger mens de er i karantene. Vi endrer derfor reglene slik at man i denne situasjonen kan nektes sykepenger, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.

Det vakte sterke reaksjoner at mange ga blaffen i oppfordringen fra myndighetene om å holde seg hjemme og i stedet dro til Sverige for å handle i påsken.

Over 2000 personer ble satt i karantene etter å ha krysset grensa for å handle i påskeuka.

Det har nå resultert i at sosial- og arbeidsdepartementet vedtok en ny forskrift i dag.

– Alle må bidra i dugnaden. Dette er et tydelig signal til dem som spekulerer i dette: De kan ikke forvente å sitte hjemme med full lønn på statens regning når de med viten og vilje har brutt reiseråd, sier statsråden.

Skulle sikres inntekt

Personer som ilegges karantene etter opphold i utlandet har til nå hatt rett til sykepenger. Ordningen ble innført for å sikre alle en inntekt samtidig som arbeidsgiverne ikke skulle bli unødvendig belastet på grunn av smitteverntiltakene og reiserådene som følge av koronapandemien.

Men det skal nå ikke gjelde for de som trosset rådene og pådro seg karantene unødvendig.

Arbeids- og velferdsdirektoratet leverte utkastet til departementet i går.

– Den skal tydeliggjøre konsekvensene av å pådra seg karantene med viten og vilje, for eksempel ved å reise til Sverige for å handle, sier fungerende NAV-direktør i Innlandet, Hans Petter Emilsen.

Misbruk av ordningen

Nina melsom, direktør for tariff og medlemstjenester i NHO

Direktør i NHO Arbeidsliv, Nina Melsom, mener de som frivillig pådrar seg karantene bør miste økonomiske ytelser.

Foto: NHO

Direktør i NHO Arbeidsliv, Nina Melsom, uttalte i går at svenskehandelen i påsken undergraver fellesskapets interesser og ordningen som skal sikre folk inntekt under pandemien.

– Det er viktig at vi bruker dette regelverket på den måten det er ment, til fellesskapets beste. Det er ikke til fellesskapets beste dersom en arbeidstaker bevisst setter seg i en situasjon der man ikke kan utføre arbeid for sin arbeidsgiver, sier Nina Melsom.

NHO-direktøren mener det heller ikke kan utelukkes disiplinære reaksjoner fra arbeidsgiver sin side.

Gjelder fra i dag

Monica Mæland på pressekonferanse om dommerstrukturen i Norge

Justisminister Monica Mæland sier de ikke hadde tatt høyde for at folk ville pådra seg karantene frivillig.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Justisminister Monica Mæland sa tidligere i uka at de ikke hadde tenkt på at folk med viten og vilje ville pådra seg karantene.

NAV-direktør i Innlandet, Hans Petter Emilsen sier at mange arbeidsgivere også har reagert på dette og etterlyst regler i slike tilfeller.

Forskriften som nå endres er den midlertidige forskriften av 20. mars 2020 nr. 368 om unntak fra folketrygdloven og arbeidsmiljøloven i forbindelse med covid-19-pandemien.

Den nye forskriften får ikke tilbakevirkende kraft, men gjelder fra fredag 17. april.

Les også:

Flere saker fra Innlandet