Sandnessjøen sykehus
Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Ny sykehusstruktur på Helgeland

Oppsummert

Helseminister Bent Høie er klar: Hovedsykehuset på Helgeland skal ligge i Sandnessjøen. Akuttsykehuset i Mo i Rana opprettholdes. Sykehuset i Mosjøen gjøres om til et distriktsmedisinsk senter.

 • Frp varsler omkamp

  Beslutningen om å beholde to sykehus åpner for omkamp om sykehusstrukturen i Møre og Romsdal og Finnmark, mener helsepolitisk talsperson Åshild Bruun-Gundersen i Frp. Overfor NRK og NTB påpeker at det i Alta-regionen er over to timer med gode kjøreforhold til nærmeste lokalsykehus, og at Nordmøre, som er en region nesten på størrelse med Helgeland, vil stå uten sykehus.

  Åshild Bruun-Gundersen, helsepolitisk talsperson i Fremskrittspartiet
  Foto: Adrian Nyhammer Olsen / NRK
 • Respekterer Høies sykehus-valg

  De 12 kommunene Alstahaug, Brønnøy, Dønna, Grane, Hattfjelldal, Herøy, Leirfjord, Sømna, Vefsn, Vega og Vevelstad er fornøyd med helseministerens to-sykehusmodell. Det til tross for at de egentlig ønsket seg ett stort sykehus sør for Korgfjellet.

 • Rana-ordfører er lettet

  Rana-ordfører Geir Waage er fornøyd med at helseminister Bent Høie vil ha to sykehus på Helgeland, med ett i Rana, og hovedsykehus i Sandnessjøen. – I dag er vi lettet og fornøyde over at all tvil om fremtiden til sykehuset i Mo er ryddet av veien.

 • Fornøyd med sykehusavgjørelse

  – Helseministeren har gjort det beste valget, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll. Høie har lyttet til flertallet i fylkestinget og et samlet styre i Helse Nord, og legger hovedsykehuset på Helgeland til Sandnessjøen og akuttsykehus til Mo i Rana.

  Tomas Norvoll
  Foto: Adam Enochsson / NRK
Styret i Helse Nord stemte i ettermiddag over tre ulike forslag om hvor det skal være sykehus på Helgeland.