Hopp til innhold
Sykehusseng på Akuttmottak Førde sentralsjukehus
Foto: Oddmund Haugen / NRK

Sykehusfeil

Oppsummert

Over 100 mennesker dør årlig som følge av feilbehandling som kunne vært unngått på norske sykehus. Den vanligste feilen er forsinket kreftbehandling.

 • TV 2: 21 personer har dødd sidan 2019 på grunn av feilmedisinering

  En kartlegging TV 2 har gjort viser at minst 21 personer har dødd som følge av legemiddelrelaterte feil på norske sykehus siden 2019. Dette er basert på tal fra 13 av 19 sykehus, noe som gjør de reelle tallene usikre. I 2019 sluttet man å samle uønskede hendelser ved norske sykehus i samme nasjonale oversikt.

  Statssekretær i helse- og omsorgsdepartementet Ole Henrik Krat Bjørkholt sier til TV 2 at det er høyst beklagelig at 21 personer har dødd som følger av feil gjort på norske sykehus.

  – Det skal ikke skje. Et dødsfall, er et dødsfall for mye. Men det er millioner av mennesker som behandles med legemidler, og når mennesker er involvert, så vil feil skje, sier Krat Bjørkholt til TV 2.

 • Varsler tilsyn ved St. Olavs hospital

  Helsetilsynet vil gjennomføre tilsyn ved St. Olavs hospital i saken der et embryo ble satt inn i feil kvinne. Det skriver Aftenposten.

  Avisen har tidligere avdekket at forvekslingen skjedde på slutten av 90-tallet. Forbyttingen ble ikke meldt tilsynsmyndighetene da den ble oppdaget i 2018.

  Statens helsetilsyn ba om en redegjørelse fra sykehuset om saken, og de har nå gjennomgått redegjørelsen og referater fra møter om saken i Klinisk etikkomité på sykehuset.

  Resultatet er at de nå varsler både et tilsynsbesøk hos St. Olavs, samt at de ønsker å innhente mer informasjon og dokumentasjon, skriver avisen.

 • Statsforvalteren åpner tilsyn etter at kvinne ble funnet død etter pasienttransport

  En kvinne i 80-årene ble funnet død etter å ha blitt fraktet med pasienttransport til Lilleborg helsehus i Oslo i desember.

  Nå åpner Statsforvalteren tilsyn.

  «Vi har gjennomgått opplysningene i varselet. På bakgrunn av disse har vi funnet grunnlag for tilsynsmessig oppfølging med Diakonhjemmet sykehus AS, Oslo kommune, og Oslo universitetssykehus HF, Pasientreise- og syketransportavdelingen,» skriver Statsforvalteren i Oslo og Viken i en pressemelding.

 • Pasient døde av slag på St. Olavs hospital

  En pasient døde av slag på St. Olavs hospital etter å ha fått stansa blodfortynnende behandling. Fylkeslege Jan Vaage i Trøndelag sier det mangler informasjon i journalen til pasienten, og at dette har tydelig sammenheng med Helseplattformen.

  Helsepersonell på St. Olav har i lang tid klaget på at oppdaterte journaler og medisinlister ikke fungerer som de skal etter innføring av det nye journalsystemet Helseplattformen i Helse Midt-Norge.

 • Kreftekspert mener feilmargin på celleprøver koster unge kvinner livet

  Overlege og ekspert på livmorhalskreft, Sveinung Sørbye, mener stor feilmargin på celleprøver koster unge kvinner livet.

  Sørbye sier til TV 2 at halvparten av alle kvinner med høygradige celleforandringer ikke blir fanget opp av celleprøve. Han forteller at det er vanskelig å se hva som er farlige celleforandringer, fordi prøvene fra kvinner mellom 25 og 34 i hovedsak vurderes med mikroskop.

  Han sier ifølge NTB at halvparten av alle kvinnene med høygradige forstadier får beskjed om at celleprøven er normal. Det mener han ikke er godt nok.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no