Hopp til innhold
Strålebehandling Radiumhospitalet
Foto: Elin Martinsen / NRK

Kreft

Oppsummert

Før fylte 75 år har éin av tre nordmenn fått éin kreftdiagnose. Den vanlegaste forma for menn er prostatakreft, medan brystkreft er vanlegast for kvinner. I dag overlever nærare tre av fire kreftsjukdom i fem år eller meir.

  • Legemiddelselskap vil ha klar kreftvaksine innen 2030

    Legemiddelselskapet BioNTech vil bruke erfaringene sine fra koronatiden til utviklingen av en kreftvaksine som et alternativ til cellegift.

    Vaksinen, som BioNTech utvikler nå, skal bidra til å gjøre kreftpasienter friske i framtiden, sier selskapets direktør Ugur Sahin, ifølge tyske ZDF.

    – Vi venter at vår første mRNA-baserte kreftvaksine er godkjent før 2030, sier han.

    BioNTech er kjent for å ha utviklet en av de første koronavaksinene, og deres vaksine baserte seg på mRNA-teknologien. Det er erfaringer derfra som nå skal hjelpe dem med kreftvaksinen, som gjennom mRNA-teknologien vil inneholde små, genetiske koder som skal lære kroppen å bekjempe kreftcellene på egen hånd.

    BioNTech bruker blant annet noen av pengene de tjente på koronavaksinen til å utvikle kreftvaksinen, skriver ZDF.

  • Langt flere enn før overlever brystkreft

    Over 300 kvinner som overlever brystkreft i år, ville trolig mistet livet for 20 år siden, ifølge Kreftforeningen.

    Det skyldes blant annet mammografi, mer presise diagnoser og bedre behandling, skriver foreningen i en pressemelding foran årets Rosa sløyfe-aksjon.

    – Dette er en suksesshistorie som virkelig viser hvordan forskning redder og forbedrer liv. Bare i år kan vi regne med at det dør 300 færre, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.

    Ni av ti overlever nå sykdommen. Samtidig understreker styreleder Ellen Harris Utne i Brystkreftforeningen at man ikke er i mål.

    – Fremdeles dør kvinner og menn av brystkreft, lever med spredning og får tilbakefall. Vi trenger mer forskning, for vi har ingen liv å miste, sier hun.

    (NTB)

  • Ny forsking: Kreftform blir knytt til oljearbeid

    Oljearbeidarar som har vore mykje utsette for benzen, har auka fare for å få urinblærekreft, viser ny forsking.

    Risikoen ser ut til vere nesten fordobla samanlikna med dei som har vore lite eksponert, meiner forskarane bak studien ifølgje Stavanger Aftenblad.

    Benzen er eit stoff som finst naturleg i råolje og oljeprodukt. Det kan takast opp i kroppen anten via lufta vi pustar eller gjennom huda. (NPK)

  • Økning i kreft blant unge

    De siste 30 årene har antallet krefttilfeller blant folk under 50 år økt med nesten 80 prosent verden over. Det skriver The Guardian.

    Antall kreftdiagnoser økte fra drøye 1,8 millioner i 1990 til over 3,2 millioner i 2019, ifølge studien som er publisert i et fagtidsskrift for kreftmedisin, BMJ Oncology. Over en millon unge kreftsyke dør hvert år.

    Forskere tror økningen av kreft er knyttet til dårlig kosthold, alkohol, tobakk, fysisk inaktivitet og fedme.

    De antar at krefttilfellene i denne aldersgruppen vil øke med ytterligere 21 prosent innen 2030.

  • Giftig sopp kan være effektiv i kreftbehandling

    Giftig sopp kan være effektiv i kreftbehandling.

    Spiss giftslørsopp inneholder giftstoffet orellanin, et stoff som i svært små doser kan gi alvorlig og varig skade på lever og nyre.

    Orellanin ødelegger imidlertid ikke barer nyrene, men også nyrekreftceller som har spredt seg i kroppen, har forskerne ved Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm funnet ut.

Programleiar er Tale Hauso.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no