Det er ikke bare potetgullskålen på lørdagskvelden som er kilden i et altfor høyt saltinntak i den norske befolkningen. Vi salter eggene våre, vi koker fisken i saltvann og ferdigmat har ofte høyt saltinnhold. Om lag tre firedeler av saltinntaket kommer fra mat som er bearbeidet i matvareindustrien.
Nå lanserer Helsedirektoratet en plan for å halvere inntaket av salt i den norske befolkningen. Den daglige mengden skal ned fra 10 gram til 5 gram.
En reduksjon i saltinntaket skal ha stor helsemessig gevinst. For hjerte- og karsykdommer er den vanligste dødsårsaken i Norge.
– Høyt saltinntak øker risikoen for høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer, sier divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet.
- Les også:
- Les også:
Hvor viktig er saltreduksjonen, tror du? Og kommer kampanjen til å virke? Delta i diskusjonsfeltet under artikkelen.
Lanserer tiltaksplan
Nå presenteres tiltaksplanen som skal få deg og meg til å spise mindre salt.
- Overvåking av saltinntak og saltinnhold i mat
- Reduksjon av saltinnhold i matvarer og retter
- Etablere et samarbeid mellom helsestyresmaktene og matvareindustrien
- Strengere krav til maksimalt saltinnhold i nøkkelhullsmerkede matvarer
- Merking av saltinnhold
- Kommunikasjon om salt, helse og saltreduksjon
- Utvikle anbefalinger for saltinnhold i forbindelse med anbud, innkjøp og tilbereding i sorhushodninger.
– Bra at man fokuserer på salt
Det kan være vanskelig for folk å vite nøyaktig hvor mye salt man får i seg. En ting er saltet som man selv bevisst drysser på matet, enten i forbindelse med matlagningen eller etter at maten har kommet på tallerkenen. Noe annet er maten som allerede ligger ferdig saltet i butikken. Ofte er merkingen dårlig.
Kine Ytterland (20) i Ålesund er en av mange som er usikker på hvor mye salt hun egentlig får i seg i løpet av dagen. I Norge er gjennomsnittet regnet til 10 gram daglig.
– Jeg spiser vel ikke så mye salt, og jeg vet vel ikke helt hvordan jeg kunne kutte ned på saltmengden i særlig grad. Men det er bra at helsemyndighetene fokuserer på dette. For man trenger nok å få redusert tallet på hjerte-kar-sykdommer, sier Kine Ytterland.
– Hvor tror du at du får i deg mest salt?
– Det er jo gjennom maten. Men jeg spiser ikke så mye ferdigmat. Men i en del «takeaway» får jeg nok i meg en del, sier hun.
- Les også:
- Les også:
- Les også:
– De får ikke tvinge meg til saltkutt
I dag er merking av saltinnhold frivillig. I desember 2014 innføres matinformasjonsforordningen. Dette innebærer at alle matvarer med en ernærings- eller helsepåstand skal ha saltdeklarasjon. Innen desember 2016 skal alle matvarer merkes med saltinnhold.
– Jeg er sikkert svært avhengig av salt. Og skulle jeg spise mindre salt måtte jeg nok kutte spisingen av potetgull, sier Karl Martin Hellebust (23) til NRK.
– Hvor mye potetgull spiser du da?
– Å, ikke så veldig mye, egentlig. Men det blir nok en gang i uka, medgir han.
Men han vil bestemme selv, og ville reagere veldig sterkt om noen påla ham å kutte saltet.
– Nei, det kan de bare drite i, skratter han høylytt.
- Les også:
- Les også:
– Spiser mer salt enn jeg vet om
Han får støtte fra sin kompis, Birger Lunheim (20). Lunheim tror at han ikke har full oversikt over alt saltet han spiser.
– Jeg får nok i meg mer salt enn det jeg vet. Av og til salter jeg maten før jeg har smakt på den. Jeg kan til og med finne på å salte bacalaoen, smiler han.
– Salter du bacalao, som ofte er alt for salt fra før?
– Ja, selv om den jo er basert på salt fisk. Men det er vel her jeg kunne redusere saltinntaket, både ved å kutte salt mat og å spise mindre potetgull, sier Birger Lunheim.
- Les også:
– Jeg droppet salt i ris og poteter
Det er ikke bare i Norge at man nå fokuserer på saltinnhold i maten. Verdens helseorganisasjon (WHO) har satt i gang et arbeid for å redusere saltinntaket med 30 prosent. Målet er å redusere omfanget av hjerte-kar-sykdommer, slag og andre former for tidlig død.
Kjerstin Fet Vindnenes (38) sitter med 7 måneder gamle Magnus på fanget. Hun forteller at hun allerede har kuttet ned på saltinntaket.
– Jeg har kuttet salt når jeg koker ris og spagetti. Jeg har aldri salt i vannet når jeg koker poteter. Jeg har små barn, og jeg mener det er viktig å være bevisst på hvor mye salt jeg har i maten, sier hun på spørsmål fra NRK.
– Hva syns du om kampanjen fra Helsedirektoratet nå?
– Det er veldig bra. Vi trenger ikke å spise så mye salt. Så denne kampanjen er bra. Og jeg mener ferdigmatprodusentene må skjerpe seg, sier Kjerstin Fet Vindenes.