Hopp til innhold

Nå skal du halvere saltinntaket ditt

Er du et gjennomsnittsmenneske spiser du dobbelt så mye salt som du bør. Nå skal du halvere saltmengden.

Salt

Nordmenn får i seg dobbelt så mye salt som anbefalt. Nå har Helsedirektoratet presentert en tiltaksplan for å få ned bruken av salt i kostholdet.

Det er ikke bare potetgullskålen på lørdagskvelden som er kilden i et altfor høyt saltinntak i den norske befolkningen. Vi salter eggene våre, vi koker fisken i saltvann og ferdigmat har ofte høyt saltinnhold. Om lag tre firedeler av saltinntaket kommer fra mat som er bearbeidet i matvareindustrien.

Nå lanserer Helsedirektoratet en plan for å halvere inntaket av salt i den norske befolkningen. Den daglige mengden skal ned fra 10 gram til 5 gram.

Divisjonsdirektør i helsedirektoratet, Knut Inge Klepp

Knut-Inge Klepp er divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.

Foto: Christine Svendsen / NRK

En reduksjon i saltinntaket skal ha stor helsemessig gevinst. For hjerte- og karsykdommer er den vanligste dødsårsaken i Norge.

– Høyt saltinntak øker risikoen for høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer, sier divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet.

Hvor viktig er saltreduksjonen, tror du? Og kommer kampanjen til å virke? Delta i diskusjonsfeltet under artikkelen.

Lanserer tiltaksplan

Nå presenteres tiltaksplanen som skal få deg og meg til å spise mindre salt.

  • Overvåking av saltinntak og saltinnhold i mat
  • Reduksjon av saltinnhold i matvarer og retter
  • Etablere et samarbeid mellom helsestyresmaktene og matvareindustrien
  • Strengere krav til maksimalt saltinnhold i nøkkelhullsmerkede matvarer
  • Merking av saltinnhold
  • Kommunikasjon om salt, helse og saltreduksjon
  • Utvikle anbefalinger for saltinnhold i forbindelse med anbud, innkjøp og tilbereding i sorhushodninger.

– Bra at man fokuserer på salt

Det kan være vanskelig for folk å vite nøyaktig hvor mye salt man får i seg. En ting er saltet som man selv bevisst drysser på matet, enten i forbindelse med matlagningen eller etter at maten har kommet på tallerkenen. Noe annet er maten som allerede ligger ferdig saltet i butikken. Ofte er merkingen dårlig.

Kine Ytterland

Kine Ytterland mener det er positivt at helsemyndighetene fokuserer på redusert saltinntak. Men hun tror ikke hun er særlig avhengig av mye salt selv.

Foto: Olaug Bjørneset / NRK

Kine Ytterland (20) i Ålesund er en av mange som er usikker på hvor mye salt hun egentlig får i seg i løpet av dagen. I Norge er gjennomsnittet regnet til 10 gram daglig.

– Jeg spiser vel ikke så mye salt, og jeg vet vel ikke helt hvordan jeg kunne kutte ned på saltmengden i særlig grad. Men det er bra at helsemyndighetene fokuserer på dette. For man trenger nok å få redusert tallet på hjerte-kar-sykdommer, sier Kine Ytterland.

– Hvor tror du at du får i deg mest salt?

– Det er jo gjennom maten. Men jeg spiser ikke så mye ferdigmat. Men i en del «takeaway» får jeg nok i meg en del, sier hun.

Hellebust og Lunheim

Karl-Martin Hellebust og Birger Lunheim medgir at de nok får i seg for mye salt. Og de ser muligheten for å kunne litt i saltinntaket.

Foto: Olaug Bjørneset / NRK

– De får ikke tvinge meg til saltkutt

I dag er merking av saltinnhold frivillig. I desember 2014 innføres matinformasjonsforordningen. Dette innebærer at alle matvarer med en ernærings- eller helsepåstand skal ha saltdeklarasjon. Innen desember 2016 skal alle matvarer merkes med saltinnhold.

– Jeg er sikkert svært avhengig av salt. Og skulle jeg spise mindre salt måtte jeg nok kutte spisingen av potetgull, sier Karl Martin Hellebust (23) til NRK.

– Hvor mye potetgull spiser du da?

– Å, ikke så veldig mye, egentlig. Men det blir nok en gang i uka, medgir han.

Men han vil bestemme selv, og ville reagere veldig sterkt om noen påla ham å kutte saltet.

– Nei, det kan de bare drite i, skratter han høylytt.

– Spiser mer salt enn jeg vet om

Han får støtte fra sin kompis, Birger Lunheim (20). Lunheim tror at han ikke har full oversikt over alt saltet han spiser.

– Jeg får nok i meg mer salt enn det jeg vet. Av og til salter jeg maten før jeg har smakt på den. Jeg kan til og med finne på å salte bacalaoen, smiler han.

– Salter du bacalao, som ofte er alt for salt fra før?

– Ja, selv om den jo er basert på salt fisk. Men det er vel her jeg kunne redusere saltinntaket, både ved å kutte salt mat og å spise mindre potetgull, sier Birger Lunheim.

Kjersti Fet Vindenes 1

Kjerstin Fet Vindenes (38) har allerede redusert bruken av salt i maten. Hun mener også at matprodusentene må skjerpe seg og redusere saltinnholdet i maten.

Foto: Olaug Bjørneset / NRK

– Jeg droppet salt i ris og poteter

Det er ikke bare i Norge at man nå fokuserer på saltinnhold i maten. Verdens helseorganisasjon (WHO) har satt i gang et arbeid for å redusere saltinntaket med 30 prosent. Målet er å redusere omfanget av hjerte-kar-sykdommer, slag og andre former for tidlig død.

Kjerstin Fet Vindnenes (38) sitter med 7 måneder gamle Magnus på fanget. Hun forteller at hun allerede har kuttet ned på saltinntaket.

– Jeg har kuttet salt når jeg koker ris og spagetti. Jeg har aldri salt i vannet når jeg koker poteter. Jeg har små barn, og jeg mener det er viktig å være bevisst på hvor mye salt jeg har i maten, sier hun på spørsmål fra NRK.

– Hva syns du om kampanjen fra Helsedirektoratet nå?

– Det er veldig bra. Vi trenger ikke å spise så mye salt. Så denne kampanjen er bra. Og jeg mener ferdigmatprodusentene må skjerpe seg, sier Kjerstin Fet Vindenes.