Hopp til innhold

Halvparten av oss er overvektige

Over halvparten av alle nordmenn er overvektige, viser en fersk rapport. Helseminister Bent Høie (H) er bekymret, og sier at fedme er en trussel mot samfunnet.

Over halvparten av alle nordmenn er overvektige, viser en fersk rapport. Helseminister Bent Høie (H) er bekymret, og sier at fedme er en trussel mot samfunnet.

VIDEO: I dag offentliggjøres en ny rapport om fedme og overvekt blant verdens befolkning. Tallene viser grunn til bekymring.

Nordmenn er for lite i aktivitet, og spiser for mye. Vi er i ferd med å bli et svært så tungt folkeferd, i likhet med store deler av verdens befolkning.

Christopher Murray

BEKYMRET: – Norge er som andre land, ved at overvekt og fedme går opp. Denne økningen er bekymringsfull, sier Christopher Murray, professor ved University of Washington.

Foto: Ketil Kern / NRK

– Når vi ser på data fra hele verden gjennom de siste 30 årene, ser vi at fedme og overvekt øker overalt, sier Christopher Murray, professor ved University of Washington, til NRK.

I dag offentliggjøres en ny rapport om fedme og overvekt blant verdens befolkning. Tallene viser grunn til bekymring.

– Vi har studert 188 land. Norge er som andre land, ved at overvekt og fedme går opp. Denne økningen er bekymringsfull, mener Murray.

Også blant barn

I 1980 var 44 prosent av oss nordmenn overvektige. I dag, 30 år senere, er over halvparten, eller 53 prosent overvektige.

Kriteriet for overvekt er å ha en kroppsmasseindeks, eller såkalt BMI, på 25 eller mer.

Også blant barn er overvekt et økende problem. Ifølge rapporten er nå hver femte gutt i Norge overvektig. Blant jentene hver sjette.

(Saken fortsetter under videoen)

Jeanette Roede om fedme

VIDEO: Jeanette Roede, direktør i Grete Roede AS, om fedme.

– En stor trussel

Helseminister Bent Høie (H) er bekymret for tallene, og sier at fedme og overvekt er ett av vår tids største helseproblem.

– Det utgjør en stor trussel både for den enkelte av oss og for samfunnet, også på et globalt område, sier Høie til NRK.

Bent Høie

TO TING: – Dette handler i all hovedsak om to ting: Det å spise riktig mengde sunn mat, og å være fysisk aktiv, fastslår helseminister Bent Høie.

Foto: Ketil Kern / NRK

– Dette problemet må vi løse. Ingen land kommer til å klare å skape en helsetjeneste som løser dette problemet bare ved å reparere. Vi må klare å forebygge, mener helseministeren.

– Men det er lett å si at man skal forebygge. Hva konkret skal og vil dere gjøre?

– Vi skal legge frem en ny folkehelsemelding neste år. Men dette handler i all hovedsak om to ting: Det å spise riktig mengde sunn mat, og å være fysisk aktiv, fastslår Høie.

Tall fra tidligere undersøkelser viser at om lag 3,5 millioner mennesker dør av fedme og overvekt hvert år. Tallene må tas på alvor, mener Murray.

– Mellom de faktorer som særlig påvirker helsen, som tobakk, fedme og alkohol, er det fedme som går opp. Så jeg mener det er svært alvorlig.

AKTUELT NÅ