Laster innhold, vennligst vent..

Du trenger ikke kjøtt for å få middag

Vegetarmat og vegansk mat er langt mer enn salat. Ukas ønskeoppskrift er kjøttfri middag.

Vegetarbiffer av jordskokk med ramsløk og grønnsaksragu

Vegetarbiffer av jordskokk med ramsløksaus og grønnsaksragu, lagd i programmet Mat i Norden, ser feiende flott ut. En kjøttfri middag kan imidlertid være langt enklere.

Foto: Fra TV-serien Mat i Norden / YLE

På våre Instagram- og Facebook-kontoer har NRK Mat spurt hva leserne ønsker seg på matsidene. Og mer enn én har ønska seg mat uten kjøtt. «Spennende og mettende middagsmat uten kjøtt», skriver en av våre Instagram-følgere. «Enkle, gode vegetarretter. Både småretter og middagsretter», skriver en annen.

Karrikaker med dill

Karrikaker fra Jane H. Johansen, som står bak bloggen Veganmisjonen. Passer godt i stedet for hamburgere, mener hun.

Foto: Jane H. Johansen / Veganmisjonen
Kikert- og søtpotetcurry

Kikert- og søtpotetcurry fra bloggeren Mari Hult og Vegetarbloggen. Uten kjøtt, melkeprodukter og egg.

Foto: Mari Hult / Vegetarbloggen
Godt krydra grønnsakslasagne med linser

Lasagne, her med linser, behøver ikke ha kjøtt for å smake godt, og heller ikke for å mette.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK
Pizza Marinara

Pizza, her en marinara fra Lars Barmen, kan gjerne lages uten kjøtt.

Foto: NRK
Risotto med asparges og brennesler

Mange risottooppskrifter er uten både kjøtt, fisk og kylling.

Foto: Fra TV-serien Hygge i hagen / SVT
Aspargespuré med rødbeter

Forretten i vår kjøttfrie femretter. Aspargespuré med rødbeter.

Foto: Fra TV-serien Mat i Norden / YLE
Purreløk som vegetarisk «pølse med brød»

Andre rett er ovnsbakt, fritert og sylta purre – som vegetarisk pølse i brød, mener Paul Svensson i TV-serien Hygge i Strömsö.

Foto: Fra tv-serien Hygge i Strömsö / YLE
Rødbeteravioli

Rødbeteravioli fra restauranten Saf i London.

Foto: Mari Hult

Dessuten har to lesere sendt oss e-poster om temaet. «Grunnet oppslagene om kylling tillater jeg meg å be om flere oppskrifter med bønner og linser», skriver en, mens en annen mener NRK Mat bør satse på vegetarmat på mandager, etter modell av kjøttfri mandag-kampanjen.

Så her er den – ukas ønskeoppskrift er mat uten kjøtt.

Med noe, eller uten alt

Det er mange måter å spise vegetarisk på. Veganer unngår både kjøtt, egg og melk. Vegetarianere dropper kjøttet, men spiser både egg og melkeprodukter. Det ganske nye begrepet fleksitarianer brukes av folk som vil fortelle at de spiser kjøtt, men bare av og til.

Vi velger ikke én av retningene i denne artikkelen, men deler de beste oppskriftene uten kjøtt, fisk og kylling. Egg og melkeprodukter er det mye av, men du finner også noen veganske retter.

Bønner og linser

Hvis du er redd for å ikke bli mett sjøl om du kutter kjøttet, kan du bruke bønner og linser. Det involverer ofte litt bløtlegging, og krever litt koketid, men du kan selvfølgelig også kjøpe det hermetisert.

Mari Hult driver Vegetarbloggen, og har delt sin enkle curry, hvor kikerter og sørpoteter er hovedingrediensen, men NRK Mat-leserne. Jane H. Johansen står bak Veganmisjonen, og bruker blant annet hvite bønner og tofu når hun lager sine karrikaker. De kan gjerne erstatte hamburgeren, mener hun.

Pizza uten kjøtt

Det finnes like mange pizzapreferanser som det finnes pizzaspisere. Og det finnes sannsynligvis mange som vil argumentere for at pizza uten kjøtt ikke går an – men de tar feil.

En velkjent pizza, Pizza Margherita, har tomat og ost, og ikke noe kjøtt, på ingredienslista. Pizza Marinara har ikke engang ost, mens ostepizzaen quattro formaggi har fire. Lars Barmen har lagd flere kjøttfrie pizzaer, og i tillegg får du oppskrift på en pizza med blant annet gulrot og kålrot (!).

Salater som metter

Salat trenger ikke være «bare» grøntfôr. Det er fullt mulig å bli stappa sjøl om måltidet du har spist, heter salat. Nøkkelordet her er «med». Ha i frø, nøtter og ost, eller bland inn bakte grønnsaker.

Danske Anne Hjernøe har lagd en salat med fersken, og serverer sprøtt brød med hvit geitost – chévre – ved siden av. Samme kokk står også bak salaten med grilla, skinnfri paprika og chili blant de grønne salatbladene.

Pasta og ris – det enkleste av alt

Svært mange pasta- og risretter er satt sammen helt uten kjøtt fra starten av. Ost og andre melkeprodukter er selvfølgelig ofte med i ligninga, men vi har også en helt vegansk rett på lista.

Femretter uten kjøtt

Til slutt deler vi noen oppskrifter som nok er en fryd for ganen, men kanskje spesielt for øyet. Gourmetmat kan gjerne være kjøttfri, og på verdensbasis finnes en rekke finere restauranter som har kutta alt med øyne fra menyen.

Rødbeteraviolien og sjokoladeisen i femretteren er for øvrig vegansk.

Sjokoladeis

Mari Hults sjokoladeis – uten egg, melk og ismaskin. Du kan til og med droppe frysing dersom bananene du bruker, allerede er frosne. Derfor kaller hun desserten verdens enkleste.

Foto: Mari Hult