Purreløk som vegetarisk «pølse med brød»

Paul Svensson synes purre er den beste av alle grønnsakene. Og her er den både ovnsbakt, fritert, lagt i eddik og har gitt smak til majonesen.

Foto: Fra tv-serien Hygge i Strömsö / YLE

Purreløk som vegetarisk «pølse med brød»

Purre er en fantastisk grønnsak som altfor ofte får spille en birolle i matlagingen. Avhengig av hvordan man tilbereder purren kan man få fram veldig forskjellige smaker. I denne retten får løkenes konge for en gangs skyld spille hovedrollen. Den eneste hjelpen den behøver er en god majones.

Slik gjør du

Skyll purren og skjær av det grønne. Skjær det grønne i fine strimler og legg dem i kaldt vann. Skjær noen skiver av den lysegrønne delen og legg til side. Bland eddik, vann og sukker og hell over skivene med rå løk. Hell av ved servering.

Den hvite delen av purren legges i ildfast form, dekkes med et tynt lag høvlet smør og krydres med salt. Dekk til med al-folie og stek i ovnen på 160 °C til purren er myk, ca. 20-30 minutter. Ta vare på det brunede smøret!

Varm opp olje til 160 °C og friter de tynne purrestrimlene til den blir gyllenbrun og sprø. Legges på kjøkkenpapir og saltes.

Majones

Visp eggeplomme med sennep, sitronskall og saft av en halv sitron. Tilsett matolje i en tynn stråle. Avslutt med det avkjølte brunede smøret og smak til med salt, crème fraîche og pepper.

Servering

Skjær et snitt i purren og fyll med majones. Legg på rå purre og fritert purre. Skal se ut som varme pølser.

Kilde: Paul Svensson i tv-serien Hygge i Strömsö/YLE