Ribbe

Svineribbe, juleribbe eller bare ribbe. Andreas Myhrvold viser deg hvordan du får sprø svor.

Ribbe

Ribbe kan vi spise året rundt, men det er julen som er ribbens høysesong. Her får du oppskriften på juleribbe.

Slik gjør du

Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbena blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking.
Gni inn ribben med salt og pepper 1-3 dager før steking. Pass på at krydderet kommer godt ned mellom svor og ben.

Legg den med svorsiden ned og dekk ribben med aluminiumsfolie og sett den kjølig, så vil krydderet trekke inn i ribben og gi en bedre smak på kjøttet.

Begynn med å legge ribben med svoren ned på en rist over langpannen. Hell vann i langpannen. Det skal være vann halvveis opp i langpannen. Dekk til med aluminiumsfolie så det blir helt tett. Dampes i stekeovnen ved 160-170 ºC i 45 minutter.

Ta ribben ut av ovnen og snu den så svoren kommer opp. Legg en asjett opp ned under, slik at ribben er litt høyere på midten. Da renner det smeltede fettet bort. Det er viktig at ribben er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat.
Sett langpannen tilbake midt i ovnen og la ribben steke videre på 120 ºC (ca. 2-2 1/2 time for tynnribbe, ca. 2 1/2 -3 timer for familieribbe). Uansett om ribben veier lite eller mye, er steketiden like lang. Dette kommer av at tykkelsen er den samme om ribben er lett eller tung. Skru opp temperaturen til 190-200 ºC, stek videre i 45 minutter, slik at svoren begynner å bli sprø.
Ta ut av ovnen, og la hvile i ca. 20 minutter, slik at kjøttsaften "setter seg" og du får en saftig og god ribbe.

Ofte får ribben sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden:
Sett langpannen høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C eller bruk ovnens grill. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribben har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie, slik at de ikke blir brent.

Tips

Juleribben kan stekes tidlig på julaften eller dagen før. For å få sprø svor når den skal serveres er det er viktig at svoren er sprø etter du har stekt ribba. Ikke pakk den inn i plast eller aluminiumsfolie før den er blitt kald. Skjær den i serveringsstykker etter at den er avkjølt.
Legg ribbestykkene i langpanne sammen med medisterkaker, pølser, svisker og epler og varm opp like før servering. 200 °C i ca. 30 minutter.

Kilde: Gastronomisk Institutt