Pavel Pavlov fra Gastronomisk Institutt viser hvordan du får til den perfekte sitronterte à la Marco Pierre White.

VIDEO: Pavel Pavlov fra Gastronomisk Institutt viser hvordan du bør gå fram hvis du skal lage sitronterte.

Sitronterte – versjon 2

Sitronterte à la Marco Pierre White har vært en av de mest populære kakeoppskriftene hos NRK Mat. Her er oppskriften i ny og forbedra utgave.

Slik gjør du

Tertebunn

Sett steikeovnen på 175 grader. Pavel Pavlov ved Gastronomisk Institutt brukte både over- og undervarme, og varmluft i tillegg.

Ha alle ingrediensene i en bolle, og arbeid deigen sammen med hendene. Romtemperert smør skal smuldres inn i alt det andre. Væske fra egg og eggeplommer skal absorberes helt av melet. Ikke jobb mer med deigen enn til alt er blanda godt sammen. Da kan den bli seig.

Strø hvetemel utover kjøkkenbenken, og kjevle deigen i en sirkel. Sirkelen må være stor nok til å dekke bunnen og sidene av kakeforma di. Pavlov brukte en kakeform med diameter på 24 centimeter. Da fikk han litt deig til overs.

Ved hjelp av kjevla løfter du deigen forsiktig av benken. Legg den over kakeforma, og press den ut mot kantene. Dekk hele forma innvendig med deig. Kantene kan gjerne være litt ujevne.

Prikk bunnen med en gaffel, slik at den ikke blåser seg opp under steiking. Legg aluminiumsfolie over deigen, og hell over ris, linser eller bønner slik at deigen holdes nede i forma.

Steik tertedeigen midt i ovnen, på 175 grader, i mellom ti og 15 minutter. Pavlov brukte litt mer enn 15 minutter. Deigen skal være brun langs kantene, der deigen er på sitt tynneste.

Fyll

Kok opp kremfløten. La den syde forsiktig, uten at det koker over. Det må dampe, for du skal dampe en halv liter fløte ned til 3,5 desiliter. Bruker du en vid kjele, går det raskere.

Ha de andre ingrediensene – bortsett fra sitronsafta – i en bolle.

Når fløten er ferdig redusert, må du ha sitronsafta i den for å kjøle den ned, hvis du da ikke venter til den er helt avkjølt. Hvis du heller den varme fløten rett i eggeblandinga, får du nemlig eggerøre.

Pisk alle ingrediensene sammen. Du trenger ikke piske mer enn til alt er godt blanda.

Steiking

Hell fyllet over i forma med tertedeig. Stopp før fyllet når kanten av deigen. Du bestemmer sjøl hvor mye tertedeig du vil at skal stikke over fyllet.

Sett forma i ovnen på 125 grader. Hva slags ovn du har, og hvor høyt fyllet står, gjør at steiketida kan variere noe. Det skal ta mellom 30 og 40 minutter. Når den er ferdig, skal fyllet nesten ikke bevege seg når du rister på forma.

Sitronterte må avkjøles før den spises. Både fordi den ikke er like god når den er varm, men også fordi fyllet setter seg når det kjøles ned. Den bør stå minst en, helst to, timer i kjøleskapet, mener Pavlov.

Dryss gjerne over litt melis før servering. Skjær kakestykker med en skarp kniv.

Tips

Sitronterte

Sitronterte à la Marco Pierre White.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Pavel Pavlov foretrekker å ha bitte litt salt i tertedeigen, og liker aller best Heston Blumenthal (ekstern lenke) sin versjon av sitronterte.

Bakgrunnen for oppskriften: Sitronterte à la Marco Pierre White har vært en av de mest populære kakeoppskriftene hos NRK Mat – og samtidig en av de vanskeligste, har leserne meldt tilbake. Derfor ba vi om hjelp – og fikk mange innspill.

Vi tok med oss alle tipsene til Gastronomisk Institutt og dessertkokken Pavel Pavlov. Han har gått gjennom alle spørsmålene leserne har stilt, og tipsene som har kommet, og har justert den opprinnelige Marco Pierre White-oppskriften som Niklas Ekstedt brukte i TV-programmet Niklas' mat.