Hopp til innhold

Kvelden før kvelden-kokk med prestasjonsangst: - Jeg har brukt omtrent fem tusen kroner

Kvelden før kvelden nærmer seg, og årets ribbe skal lages. I år er det stjernekokk Christopher Haatuft som står for menyen, og som skal komme med julemiddag-inspirasjon.

Christopher Haatuft

Han vet hvor viktig julematen er, og har selv brukt rundt fem tusen kroner på ribbe gjennom året for forberedelse

Foto: Gerd Johanne Vatne Braadland / NRK

Kvelden før kvelden er en av Norges mange juletradisjoner. Med musikk, latter og gode samtaler skal programlederne lose det norske folk gjennom kvelden, og ringe julen inn.

Christopher Haatuft

Han skal være årets kokk på Kvelden før kvelden.

Foto: Gerd Johanne Vatne Braadland / NRK

Julematen skal ferdigstilles, og selv kan du kanskje slappe av med matlagingen, men bergenseren Christopher Haatuft gjør alt annet enn å slappe av. Han vet hvor viktig julematen er, og har selv brukt rundt fem tusen kroner på ribbe gjennom året for forberedelser.

Pinnekjøtt-spiseren som må lage ribbe

Helt fra han fikk vite at han skulle være hele Norges «julekokk» har han tatt oppgaven seriøst.

– Det har gått en del griser, for å si det sånn, sier han.

– Hva er du redd for at skal gå galt?

– At svoren ikke skal bli sprø, men brent.

– Er det du som lager ribbe på julaften hjemme hos dere?

– Nei, jeg har på en måte følt at jeg har kommet unna hele livet med at folk tror at jeg er jævlig flink til å lage svineribbe, fordi at jeg er ekspert på å lage all mat. Men det er jo ikke noe jeg gjør.

Christopher Haatuft

Selv spiser han pinnekjøtt på julaften, og er ikke vandt til å lage ribbe.

Foto: Gerd Johanne Vatne Braadland / NRK

Selv spiser han ikke ribbe på julaften, og hadde valgt pinnekjøtt over ribbe.

– Jeg er jo erkebergenser, så nei det er ikke så mye svineribbe.

– Hvor går da all denne ribben du lager?

– Vi lager mat til kokkene hver dag, så de har fått litt ribbe til personalmat.

Haatuft forteller at ribben i år blir en filippinsk variant, men mer enn det vil han ikke røpe.

– Det får bli en hemmelighet, sier han og ler.

Christopher Haatuft

Det viktigste for han er at svoren skal bli sprø.

Foto: Gerd Johanne Vatne Braadland / NRK

Tross nervøsiteten er Haatuft glad for at han får være med denne kvelden.

– Det å få være med Linhave og Stoltenberg er jo litt som å få spille på A-laget en kveld.

Tidligere kokker har brilijert

Hvert år er en av programlederne en kokk, som har ansvaret for julemiddagen på årets koseligste TV-kveld. Både i fjor og 2021 var det Reneé Fagerhøi som stod for julematen, og året før det var det Eyvind Hellstrøm som briljerte på kjøkkenet.

Om du allerede nå trenger inspirasjon til julematen, kan du se matskattene fra tidligere julemenyer under.

Menyen fra 2022

Reneé Fagerhøi fortalte årene hun ledet at hun liker å balansere på knivseggen mellom de kjente og kjære, og små vrier og farger.

– Jeg lager ribbe inspirert av vår kjære Ingrid Espelid Hovig. Og til ribben får du en eventyrlig potestappe, og en ekstra smakfull rosenkålsalat.

Til dessert lagde hun også en italienskinspirert riskremkake.

Her får du også et kjøttfritt alternativ

Menyen fra 2021

Eyvind Hellstrøm lagde en tradisjonell ribbe, men hadde likevel sin egen stil. Han blandet nemlig sin egen krydderblanding inn i kjøttet, og stekte ribben sammen med grønnsaker og hvitløk.

I riskremmen tar han inspirasjon fra det franske kjøkkenet. Istedenfor den tradisjonelle bærsausen, toppet han desserten med karamelknekk og saus.