Salat med grønnkål, rognebærgelé, sylta grønnsaker og stekt ost

Salat som smaker av høst, mener Magne Christensen, kjøkkensjef ved Gastronomisk Institutt i Stavanger.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Salat med grønnkål, rognebærgelé, sylta grønnsaker og stekt ost

Salat med høstgrønnsaker og terninger av rognebærgelé blir fargesprakende på tallerkenen, og smaker både søtt og syrlig.

Slik gjør du

Mengden du trenger av hver ingrediens, avhenger hvor mange porsjoner du skal lage, og om retten skal brukes som forrett etter hovedrett. Se dessuten egen oppskrift på rognebærgelé med eple.

Kok betene møre i lettsaltet vann. Kok en lake av en del eddik (7 prosent), to deler sukker og tre deler vann. Ha i løk (kutt den i båter hvis du bruker vanlig, «stor» løk), gulbeter og rognebær, og gi alt et kort oppkok. La det trekke til det er mørt.

Brun smør i ei steikepanne. Legg de små gulrøttene rett i smøret (hvis du har store gulrøtter, bak dem i ovnen på 150 grader til de er møre).

Fjern stilkene fra grønnkålen og riv bladene i mindre biter. Skjær skorpa av brødet, og riv det i mindre biter. Når gulrøttene er møre, har du brødbiter og grønnkål i steikepanna. Stek alt på høy varme i et minutt eller to, til brødbitene er sprø og grønnkålen begynnende stekt.

Del osten i passende biter. Hvis du vil, kan du sette den under grill i ovnen i et par minutter, til den begynner å smelte og bli gyllen.

Anrett de sylta grønnsakene, gulrøtter, grønnkål og brødbiter på en tallerken, og ha over små terninger med rognebærgelé, noen dråper flytende rognebærgelé og noen sylta rognebær til slutt. krydre med salt og pepper.

Kilde: Magne Christensen / Gastronomisk Institutt