Mariaboller

Mørdeigen krakelerer når mariabollene stekes i ovnen.

Foto: Lise Finckenhagen

Mariaboller – Choux au craquelin

Boller er ikke alltid boller av gjærdeig. Lise Finckenhagen lager fastelavnsboller av vannbakkels med mørdeig. Mariabollene skal selvfølgelig fylles med krem, syltetøy eller annet godt.

Slik gjør du

Bland alle ingrediensene til mørdeigen sammen til en jevn deig. Pakk deigen i plastfolie, og la den hvile i kjøleskapet mens du lager vannbakkelsen.

Mål opp alle ingrediensene til vannbakkels nøye. Finn frem en tresleiv og kjøkkenmaskinen med K-spade.

Kok opp vannet i en passe romslig kasserolle. Ikke la vannet stå å koke, da fordamper vannet og mengden blir feil.

Smelt smøret i det kokende vannet. Hell i alt melet på en gang under stadig omrøring med tresleiva. La kasserollen stå over middels varme og rør til det blir en stor klump. Fortsett å røre over varmen i et par minutter til deigklumpen er «stekt» på alle sider.

Ha deigen over i en bakebolle. Rør inn ett og ett egg. Ikke tilsett det neste egget før det forrige er rørt helt inn.

Fyll vannbakkelsrøren i en sprøytepose, og sprøyt ut cirka 12 runde deigtopper på et stekebrett med bakepapir.

Kjevle ut mørdeigen på et melet bakebord. Stikk ut sirkler som har omtrent samme diameter som vannbakkelstoppene, en til hver vannbakkels. Legg forsiktig en mørdeigsirkel på hver vannbakkelstopp.

Stek bollene ved 190 grader i cirka 35 minutter. Unngå å åpne ovnsdøren unødvendig under stekingen. Vær i tilfelle forsiktig når du lukker døren igjen slik at ikke bollene faller sammen.

Avkjøl bollene.

Fyll bollene

Fyll bollene ved å sprøyte krem inn i bollene fra undersiden. Bruk en sprøytepose, lag et lite hull og sprøyt inn så mye krem som mulig. Eller del bollen i to og legg på litt syltetøy eller marsipan på underdelen før du topper med krem og legger på overdelen.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+