Fastelavnsboller

Fastelavnsboller med mandelmasse og krem.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Fastelavnsboller med marsipanfyll

Lise Finckenhagen lager svenske fastelavnsboller. De kalles semlor og er fylt med mandelmasse og krem.

Slik gjør du

Boller

Varm melken til 25-30 grader.

Smuldre gjæren i en bakebolle og rør den ut med melken. Tilsett sukker, salt, kardemomme, vaniljesukker, egg og to tredjedeler av melet. Arbeid deigen sammen i maskin. Tilsett gradvis resten av melet og det myke smøret i små biter. Arbeid deigen til den blir helt glatt og smidig og slipper bollen. Den bør eltes kraftig i 10-15 minutter. Dekk bollen med plastfilm og et kjøkkenhåndkle, la deigen heve til dobbel størrelse.

Kna deigen godt sammen, del den i cirka 16 like store emner. Trill ut fine boller. Sett bollene over på stekebrett dekket med bakepapir. Dekk til bollene med plastfilm og la bollene etterheve i ca. 30 minutter.

Pensle bollene raskt og forsiktig med sammenvispet egg. Stek bollene midt i ovnen ved 215 grader i cirka 12 minutter. Avkjøles på rist.

Mandelfyll

Kjør mandler og sukker til mandelmasse i en hurtigmikser. Kjør helt til massen blir varm og bløt (massen får til slutt konsistens som myk marsipan selv om det ikke virker sånn i starten).

Skjær av toppen på de avkjølte bollene. Grav ut litt av innmaten slik at bollene får et hulrom i midten. Riv «innmaten» i små biter og bland det sammen med mandelmassen. Rør inn cirka en desiliter fløte eller melk, slik at blandingen får en saftig konsistens.

Semlor - svenske fastelavnsboller

Fyll blandingen tilbake i bollene og dekk det hele med myk pisket krem. Skjær ut trekanter av bolletoppene, eller bruk en liten hjerteform og stikk ut små hjerter. Topp bollene med trekanter eller hjerter og dryss over melis. Serveres straks!

Tips

Fastelavnsboller med marsipanfyll

Bollene blir ekstra fine med et hjerte på toppen. Finn fram den lille hjerteformen når du skal åpne bollene for å ha i fyllet.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+